08.11.2011. / 09:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Pad Putinove popularnosti

Rezultati ankete instituta Levada za Putina su najniži od kolovoza 2000., kada ga je popularnosti stajala nezadovoljavajuća reakcija na nesreću podmornice Kursk u kojoj je poginulo 118 članova posade

Popularnost ruskog prmijera Vladimira Putina pala je na najnižu razinu u više od posljednjih deset godina a oštro je pala i podrška njegovoj stranci mjesec dana prije parlamentarnih izbora, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u ponedjeljak.

Rezultati istraživanja Levada centra pokazuju da bi nakon izbora 4. prosinca Jedinstvena Rusija mogla ostati bez dvotrećinske većine u donjem domu parlamenta, Dumi.

Nakon parlamentarnih izbora u ožujku će se održati predsjednički izbori na kojima Putin očekuje vratiti se na predsjednički položaj kojeg je držao do 2000. do 2008.

Kako je 61 posto ispitanika izrazilo podršku Putinovom djelovanju kao premijera, anketa provedena od 28. listopada do 1. studenog sugerira da Putin neće imati većih teškoća u provedbi svog plana povratka u Kremlj.

Ali, rezultati ankete instituta Levada za Putina su najniži od kolovoza 2000., kada ga je popularnosti stajala nezadovoljavajuća reakcija na nesreću podmornice Kursk u kojoj je poginulo 118 članova posade. U anketi provedenoj od 21. do 24 listopada Putin je dobio potporu 66 posto ispitanih.

Potpora njegovoj stranci pala ja drastičnije. Za Jedinstevnu Rusiju u ovom bi trenutku glasovalo 51 posto Rusa dok ih je prethodnog tjedna bilo 60 posto.

Na 57 posto sa 62 posto prethodnog tjedna pala je podrška i predsjedniku Dmitriju Medvedevu.

Zamjenik ravnatelja Levade Alekseja Graždankin ocjenjuje da bi pad popularnost mogla biti odgođena reakcija na objavu Putina i Medvedeva od 24. rujna da planiraju zamijeniti položaje u idućoj godini tako da se Putin kandidira za predsjednika a Medvedev za premijera.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika