08.11.2011. / 14:19

Autor: Hina

U 2010. na lijekove potrošeno 10 posto više novca nego 2009.

U Hrvatskoj su u 2010. godini na lijekove potrošene ukupno 4,8 milijarde kuna, ili 9,9 posto više nego prethodne godine, no to je povećanje ipak niže nego 2009. kada je taj rast iznosio 15 posto, podaci su koje je u godišnjem izvješću objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Najviše novca otišlo je za lijekove za visoki krvni tlak, citostatike te psiholeptikeNajviše novca otišlo je za lijekove za visoki krvni tlak, citostatike te psiholeptikeU Hrvatskoj su u 2010. godini na lijekove potrošene ukupno 4,8 milijarde kuna, ili 9,9 posto više nego prethodne godine, no to je povećanje ipak niže nego 2009. kada je taj rast iznosio 15 posto, podaci su koje je u godišnjem izvješću objavila Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Podaci također ukazuju i na nešto niži rast potrošnje prema veleprodajnim cijenama lijekova koji iznosi 4,8 posto u 2010., za razliku od 2009. kada je taj rast bio 10 posto.

U ukupnoj potrošnji najviše su zastupljeni lijekovi za kardiovaskularni sustav na koje je u 2010. izdvojena milijarda kuna, zatim oni za živčani sustav na koje je utrošeno 780 milijuna kuna te lijekovi za probavni sustav s ukupno utrošenih 640 milijuna kuna.

Po terapijskim skupinama najtraženiji su lijekovi iz skupine antihipertenziva i to oni za liječenje visokog krvnog tlaka, priholeptici odnosno lijekovi za smirenje poput Normabela, Apaurina ili Praxitena, te lijekovi koji reguliraju masnoće u krvi.

Najviše novca otišlo je za lijekove za visoki krvni tlak, citostatike te psiholeptike.

Prvi na listi među 30 lijekova koji su najviše trošeni u 2010. bio je antihipertenziv amlodipin (Amlodipin, Amonex), a u odnosu na 2009. mjesta su zamijenili lijek protiv kolesterola atorvastatin (Liptin, Sortis) koji su sada drugi i lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu poput Aspirina i Andola, koji su lani bili na trećem mjestu po potrošnji.

Građani su najviše, kao i obično, kupovali lijekove protiv bolova i povišene temperature, poput andola, paracetamola, voltarena i ibubrufena.

Vezane vijesti

Svijet će ostvariti rekordnu potrošnju u ovom desetljeću

Svijet će ostvariti rekordnu potrošnju u ovom desetljeću

A.T. Kearneyeva studija globalnog bogatstva i potrošnje, temeljena na analizi 86 zemalja svijeta tijekom razdoblja od 30 godina, najavljuje porast… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika