Objavljeno u Nacionalu br. 382, 2003-03-12

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Nevolje zbog ruske nevjeste 'po narudžbi'

Nicole Kidman ostvarila je jedan od svojih najšarmantnijih filmskih nastupa glumeći rusku seksi kriminalku u simpatičnom filmu mladog britanskog filmaša Jeza Butterwortha

Nicole Kidman u romantičnom humornom trileru 'Ljubav prije svega'Nicole Kidman u romantičnom humornom trileru 'Ljubav prije svega'VIDEO RECENZIJA: ‘LJUBAV PRIJE SVEGA’

Karijera Nicole Kidman u posljednje je vrijeme u takvu uzletu da bi mnoge moglo začuditi njezino pojavljivanje u ulozi seksi kriminalke iz Rusije u romantičnom humornom trileru ‘Ljubav prije svega’ kojem je na špici kao godina proizvodnje navedena 2001. Film mladog britanskog filmaša Jeza Butterwortha doista je svjetsku premijeru imao pretprošle godine. Iako je snimanje završeno još prije ‘Moulin Rougea’, šefovi producentskog poduzeća ‘Miramax’ odgađali su njegovu premijeru – vjerojatno zbog procjene da film nema osobit komercijalni potencijal, što se na posljetku pokazalo i točnim.

Kidman danas vjerojatno ne bi pristala nastupiti u projektu tako nevelikih ambicija, no riječ je o jednoj od njezinih zabavnijih i šarmantnijih uloga. Njezin je lik Nadja, Ruskinja koju John (Ben Chaplin), povučeni bankovni službenik iz engleske provincije, ‘naručuje’ preko Internet-kompanije zvane ‘Iz Rusije s ljubavlju’. Kad se pokaže da Nadja ne zna engleski, John je pokuša vratiti u Rusiju, ali ga ona svojim seksualnim vještinama bez problema navede da se predomisli. Unatoč nemogućnosti prave komunikacije, između njih dvoje uskoro se počinju rađati ozbiljniji osjećaji, sve dok joj na proslavu rođendana ne dođu prijatelji iz Rusije, Aleksej (Vincent Cassel) i Jurij (Mathieu Kassovitz). Nedugo potom njih dvojica otkrivaju svoje prave namjere: pod prijetnjom da će nauditi Nadji, zatraže od Johna da opljačka banku u kojoj je zaposlen. John uspije izvršiti taj zadatak, no prava ga iskušenja tek čekaju.

Preokreti u scenariju ‘Ljubavi prije svega’, koji potpisuju redatelj Butterworth i njegov brat Tom, malo će koga doista iznenaditi, a unatoč blagoj ekscentričnosti cjeline, odnos dvoje glavnih protagonista ne odstupa bitno od konvencija romantičnih komedija. Ipak valja reći da je zaplet dobro konstruiran, a likovi neočekivano zanimljivo razrađeni – čak par negativaca. Jez Butterworth sigurno vodi priču, efektno ispreplićući elemente komedije, romanse i trilera, a osobito je dobar njegov rad s glumcima. Nicole Kidman stvorila je iz Nadje punokrvnu protagonisticu, fino nijansirajući različite aspekte lika, od nesputane erotičnosti do emocionalne ranjivosti. Ben Chaplin vrlo dobro predočava preobrazbu koju njegov lik proživljava tijekom bizarnih događaja u kojima se našao, a Francuzi Cassel i Kassovitz u svojim su interpretacijama ruskih protagonista izbjegli njihovo pretvaranje u puke karikature.

U konačnom zbroju, ‘Ljubav prije svega’ ni po čemu nije vrhunski film, ali svakako nudi lepršavu video-razonodu, što bi trebala biti sasvim dovoljna preporuka. Poklonike domaćeg hip-hopa sigurno će zabaviti što se u sceni u kojoj Aleksej i Jurij broje plijen čuje pjesma Bolesne braće ‘Počasna loža’. Prilozi na DVD-izdanju vrlo su skromni.

LJUBAV PRIJE SVEGA
(UCD)

Birthday Girl, brit.-am. ljub. humor. triler, 2001.
R: Jez Butterworth
GL: Nicole Kidman, Ben Chaplin, Vincent Cassel, Mathieu Kassovitz, Kate Evans

FILM: tri točkice
DVD: jedna točkica

John Q
Issa

Denzel Washington nastupa u ulozi tvorničkog radnika koji s pištoljem upada na odjel za hitne slučajeve velike čikaške bolnice i uzima prisutne liječnike i pacijente kao taoce, a za njihovo oslobađanje traži da se njegov devetogodišnji sin, kojemu je potrebno presađivanje srca, stavi na listu prioriteta za operaciju – do čega ne može doći redovitim putem, jer njegovo zdravstveno osiguranje ne pokriva visoku cijenu operacije. Scenarist James Kearns i redatelj Nick Cassavetes na bizaran način dramatiziraju nepravednost američkog sustava zdravstvene zaštite: postupci glavnog lika su, najblaže rečeno, moralno dvojbeni, no prikazan je kao pravi junak, a priča je – pogotovo u završnici – prepuna manipuliranja gledateljevim osjećajima. Na sreću, Washington svojom interpretacijom daje sugestivnost naslovnom protagonistu, pa film nije neizdrživ kakav bi zasigurno bio s manje uvjerljivim glavnim glumcem.
Uz odličnu sliku i dobar zvuk, DVD nudi dva dokumentarca te zajednički audiokomentar nekoliko ključnih suradnika. (I. S.)

VHS/DVD
John Q, am. triler-drama, 2002.
R: Nick Cassavetes GL: Denzel Washington, Robert Duvall, James Woods, Ray Liotta, Kimberly Elise, Shawn Hatosy

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Sad je dosta!
Blitz

Jennifer Lopez dostigla je dno dosadašnje karijere ovim neizrecivo trivijalnim trilerom u kojem je inače ugledni scenarist Nicholas Kazan doista besramno “podgrijao” glavne elemente zapleta jednog od prvih velikih hitova Julije Roberts, “Neprijatelj u mom krevetu”. Poput Julijina lika u spomenutom filmu, i J. Lo pokušava pobjeći od muža koji je bezdušno zlostavlja te uspijeva izgraditi novi identitet daleko od njega, a “novi” su elementi što u “Sad je dosta!” junakinja ima i kćerkicu, te što odlučuje primijeniti moto “napad je najbolja obrana” – ne čeka da je muž pronađe, nego uči borilačke vještine te se odlučuje na izravan obračun s njim. Taj pseudofeministički pristup možda bi i bio zanimljiv da su zbivanja u priči barem donekle uvjerljiva, no čak ni najčešće pouzdani veteran Michael Apted (“Gorile u magli”, “Svijet nije dovoljan”) nije uspio filmu dati ni privid ozbiljnosti ili suvislosti.
DVD-izdanje je korektno opremljeno, ali teško je pretpostaviti koga bi prilozi na njemu mogli zanimati. (I. S.)

VHS/DVD
Enough, am. triler, 2002.
R: Michael Apted GL: Jennifer Lopez, Bill Campbell, Tessa Allen, Juliette Lewis, Dan Futterman

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Sretan bijeg
Blitz

Peter Cattaneo imao je nesreću da mu redateljski prvijenac “Skidajte se do kraja!” postane svjetski megahit, pa sam priznaje da godinu-dvije nije ni pomišljao na nove projekte, kako bi mogao trijezno procijeniti kuda dalje. Sudeći po njegovu drugom filmu, očito se našao u slijepoj ulici. Komedija o simpatičnom provalniku koji završi iza rešetaka i tamo planira bijeg dok postavlja amaterski mjuzikl o admiralu Nelsonu čiji je autor zatvorski upravitelj slabo je prošla čak i u britanskim kinima, a situacija je još gora glede originalnosti: iste je godine, naime, prikazan i vrlo sličan film “Greenfingers” s Cliveom Owenom. Najveći je problem što je “Sretan bijeg” previše ušminkan za film koji se odigrava u zatvoru, s glavnim glumcem koji nema nikakve karizme: ni traga od klasičnog britanskog realizma iz “Skidajte se do kraja!”.
DVD sadrži i znatan broj priloga, no uglavnom su to promotivni dokumentarci i rutinske zabilješke sa snimanja: kad film nije osobito zanimljiv, ni oni ne zaslužuju našu pažnju. (N. P.)

VHS/DVD
Lucky Break, brit.-njem. zatvor. komedija, 2001.
R: Peter Cattaneo GL: James Nesbitt, Olivia Williams, Christopher Plummer, Timothy Spall

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Samoubojstva nevinih
MG Film

VHS/DVD
The Virgin Suicides, am. drama, 1999.
R: Sofia Coppola GL: James Woods, Kathleen Turner, Kirsten Dunst

FILM: tri točkice
DVD: jedna točkica

Zaboravljena djevojka
Discovery

Glumica Joan Chen (“Posljednji kineski car”, serija “Twin Peaks”) zapaženo je debitirala kao redateljica dramom koja se odigrava u Kini sredinom sedamdesetih: junakinja je urbana tinejdžerica koja u sklopu akcije kulturne revolucije završi u kineskim planinskim pustarama s kastriranim pastirom kao jedinom uzdanicom. Kad se poželi vratiti u grad, shvati da su u komitetu na nju zaboravili, pa se počne podavati rijetkim prolaznicima, koji je zavaravaju da joj mogu pomoći.
Minimalistički vođena priča nije nezanimljiva, vizualni prosede je vrlo profinjen, no film se ne izdiže iznad razine osrednje etno melodrame politiziranog štiha: ipak, selektivnija publika zasigurno će ga preferirati u odnosu na američke konfekcijske proizvode. (N. P.)

VHS
Tian yu/Xiu Xiu – Sent-Down Girl, hongk.-kin.-am. drama, 1998.
R: Joan Chen GL: Lu Lu, Lopsang, Zheng Quian, Jie Gao

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Briljantin
VTI

Pomalo je nevjerojatan podatak koji otkriva John Travolta u prigodnom dokumentarcu na ovom DVD-izdanju, da su plesačke pripreme za snimanje “Briljantina” trajale samo tri tjedna. Upravo plesni brojevi pršte impresivnom energijom, što je ponajveći kompliment tadašnjem debitantu Randalu Kleiseru koji je uspio filmski artikulirati broadwayski mjuzikl Jima Jacobsa i Warrena Caseyja: sjajno koncipirane pjevačko-plesačke scene i danas se doimaju poletno kao i u doba kad je film nastao, a kontrast zaslađenosti i povremeno razularene erotike vješto je proveden sve do završnice.
Za tako važan mjuzikl, DVD nudi vrlo malo: vjerojatno će tek uoči 50. obljetnice Paramount realizirati malo ambicioznije izdanje. (N. P.)

Grease, am. rock mjuzikl, 1978.
R: Randal Kleiser GL: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Veliki transport
Premier Film

Partizanski spektakl Veljka Bulajića među naslovima je za kojima se najviše nostalgično žudilo tijekom hrvatskog embarga na tu vrstu filmova u 90-ima: bolje bi bilo da je sve ostalo na priželjkivanju, jer ponovni susret s tim filmom nije baš poticajan gledateljski doživljaj.
Navodno autentična zgoda o transportu hrane iz Vojvodine u istočnu Bosnu inspirirala je scenarij, čija je amorfnost još više pojačana nastupom stranih glumaca na zalazu karijere. Nešto malo pirotehnike, pucnjave i obračuna sjekirama možda zadovolji tvrdokorne poklonike akcije. Usput, neuspjeh “Velikog transporta” upropastio je novosadski Neoplanta film i poslužio Slobodanu Miloševiću za obračun s vojvođanskim autonomašima, što je, međutim, predložak za posve drugu priču. (N. P.)

Veliki transport / Heroes, jug.-am.-tal. rat. spektakl, 1983.
R: Veljko Bulajić GL: Steve Railsback, James Franciscus, Robert Vaughn, Helmut Berger

FILM: jedna točkica
DVD: ništa

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika