09.11.2011. / 14:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Crkva o izborima:

Komunistička avet, abortus, istospolci i bezbošci

Biskupi u svojoj poruci i ovom prilikom napominju da se crkveni prostori ne smiju koristiti za stranačka predstavljanja, sučeljavanja ni za druge političke svrhe. Njihovu izjavu prenosimo uz pripadajuće međunaslove

Marin Srakić: Photo: Patrik Maček/PIXSELLMarin Srakić: Photo: Patrik Maček/PIXSELLU povodu predstojećih izbora zastupnika za Hrvatski sabor i referenduma o pitanju pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) uputili su poruku u kojoj pozivaju birače da svakako glasuju za zastupnike u Hrvatskom saboru, jer se, kako ističu, nemamo pravo žaliti na prilike u kojima živimo, ako sami na njih ne želimo utjecati, te da odgovorno pristupe referendumu o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Blagdan demokracije

"Izbori zastupnika za Hrvatski sabor svaki su put iznimno važan događaj za nas kao hrvatske građane i za nas kao vjernike. No, ovogodišnji imaju posebno značenje zbog činjenice da se hrvatski građani nalaze i pred referendumom s pitanjem o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji", ističe se na početku poruke, koja je danas podijeljena novinarima prije konferencije za novinare u sjedištu HBK , a nastala je u Varaždinu 18. listopada ove godine. Biskupi napominju kako smatraju, premda političari mogu imati svoje razloge zbog kojih strogo odjeljuju tematiku parlamentarnih izbora i referenduma, da to dvoje ipak, posebno u ovome trenutku, treba gledati u međusobnoj povezanosti.

Birajte samostalno one koji nisu protiv ljudskog bića

Po riječima biskupa svaki birač je pozvan u sadašnjim prilikama razmotriti koja su temeljna ljudska dobra u pitanju i prosuditi koja stranka ili politička opcija pojedinih kandidata, sukladno programima koje predstavljaju, zavređuje povjerenje i pruža najviše sigurnosti da će ta dobra štititi i promicati. Napominju da ne bi trebalo biti teško doći do potrebnih uvida i zauzeti stav o tome koji politički programi proturječe temeljnim antropološkim i etičkim vrijednostima i načelima, ukorijenjenima u naravi ljudskoga bića.

Birajte samostalno one koji su protiv pobačaja, istospolaca, bezboštva

"I ovom prigodom naglašavamo nužnost zaštite ljudskoga života u svim njegovim etapama, od začeća do prirodne smrti. Za Crkvu nije prihvatljivo izjednačavanje bilo kojega drugog oblika zajedničkoga života s obitelji, čime bi se pridonosilo narušavanju stabilnosti poimanja obitelji i braka kao zajedništva muškarca i žene, kao i narušavanju prava djece, te zanemarivanju posebnosti značaja i nezamjenjive društvene uloge obitelji. Pritom se ne smije zanemariti niti bolno demografsko pitanje našega naroda", kažu biskupi. Dodaju kako na tome tragu, čuvajući nepovredivost života i obitelji, važno je vidjeti kakav je pristup političkih opcija pitanjima odgoja i obrazovanja, tj. koliko važnosti daju vjerskomu odgoju od najranije dobi i na koji se način u obrazovnome sustavu osnovnoga i visokoga obrazovanja iskreno kane zalagati za rast cjelovite osobnosti djece i mladih, uključujući kršćanski svjetonazor te koja se sredstva u vođenju države kane koristiti u promicanju rađanja djece i kako se želi stvarno omogućiti obiteljima da osjete potporu društva u svojoj odgovornosti i spremnosti za prihvaćanje Božjega dara života.

Birajte samostalno one koji su protiv rada nedjeljom

Biskupi ističu kako veliko područje političkog zauzimanja nedvojbeno je pitanje kulture rada.

"Ne radi se samo o omogućavanju rada za nezaposlene, o stjecanju sredstava za život, o investicijama i pokretanju proizvodnje, što je iznimno važno, nego i o dostojanstvu radnika i poslodavaca, o zakonima koji reguliraju problematiku rada i poduzetništva, te o institucijama koje su zadužene za promicanje i zaštitu vrijednosti rada. Upravo ne vodeći brigu o cjelovitosti otajstva života, tematika rada se svodi samo na financijsku ili gospodarsku razinu. Ali ona se tiče složene mreže društvenih odnosa i nutarnjih vrijednosti koje ne smiju biti pregažene", kaže se u poruci te dodaje kako odnos prema nedjelji, koja je za kršćane dan nad svim danima, otkriva odnos prema drugim temeljnim vrijednostima. Zbog toga je pogubno ustrojavanje dinamike tjedna prepustiti trgovcima i onima kojima je stalo samo do profita, napominju.

Birajte samostalno one koji spominju komunističku utvaru

Biskupi u poruci izražavaju nadu da ćemo na predstojećim izborima izabrati one zastupnike koji će, ne podliježući ideološkim svrstavanjima, poduzeti zbiljske korake u osvjetljavanju istine o našoj nedavnoj prošlosti i postaviti političke temelje na čvrstoj stijeni istine.

"Za dobro naše nacije mora se konačno smoći snage za suočavanje sa svim zločinima totalitarizama. Dok su dosada poduzete mjere da se jasno prokažu i sankcioniraju zločini fašizma i nacizma, to se nije dogodilo sa zločinima komunističkoga režima, a baš je to iznimno važno za zdrav hod sadašnjega i budućih hrvatskih naraštaja", kažu biskupi.

Smatraju ne samo da je relativiziranje tih zločina nedopustivo odstupanje od civilizacijske baštine uljuđenih naroda, nego je to duboka rana za sve one koji do danas nemaju spoznaju o svojim najbližima, a zatim i za cijelu naciju koja živi sramotnu dvojnost kriterija iz koje ne može proizlaziti nikakvo napredovanje u dobru.

Birajte samostalno one koji često spominju Domovinski rat

"Vrijeme Drugoga svjetskog rata i neposredno nakon njega sa svojim je bolnim pitanjima urezano u svijest naraštaja i opterećuje sadašnjost. I dalje u hrvatskome kulturološkom tkivu živi spomen na osobe čije živote jasno treba označiti kao nedolične, kao one iza kojih je ostao govor zla i gaženja ljudskoga dostojanstva. Oni ne mogu biti nadahnuće niti primjeri za nasljedovanje", poručuju biskupi. Istodobno primjećuju kako jedna relativizacija lako rađa nove oblike relativizacije.

"Sa žaljenjem uočavamo da se nastavlja stvaranje i nametanje nejasne slike o obrani domovine u napadu na slobodu i neovisnost Hrvatske prije dvadeset godina, sa svim začuđujućim posljedicama na pravnoj i političkoj razini. Hrvatska vlast ima odgovornost čuvati, štititi i učvršćivati spomen na nosive događaje i ljude koji su važni za identitet i memoriju suvremene Hrvatske, otklanjajući napadaje na stupove istinskih vrijednosti", napominje se u poruci.

Birajte samostalno, jer je u crkvenim prostorima zabranjeno političko parolašenje

Upozoravaju da nije svejedno koga se bira i na ovim izborima, jer zastupanje "europske opcije" ima puno boja, ponekad teško prepoznatljivih.

"Stoga je važno tko će i na koji način promicati hrvatske vrijednosti koje mogu obogatiti Europu; kakva će biti politika koja se može u raznim oblicima zvati europskom. Ako Europi pristupimo svojim identitetom koji se uspio izboriti i sačuvati suverenost i prepoznatljivost, ne treba se bojati da to nije moguće u okviru te europske asocijacije", tvrde biskupi, napominjući da ravnodušnost ili nebriga za hrvatska identitetska obilježja stvarale su čudne dojmove i nerijetko netočno tumačile "zahtjeve Europe".

Biskupi i ovom prilikom napominju da se crkveni prostori ne smiju koristiti za stranačka predstavljanja, sučeljavanja ni za druge političke svrhe.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 09.11.11. 15:15

Tako je! Izađite na izbore, ali se prvo pripremite da znate u kom grmu leži zec oporavka:
sites.google.com/site/financijskisustav/izbori-2011


registracija
3/12/10

Yoda, 09.11.11. 15:42

"Biskupi u svojoj poruci i ovom prilikom napominju da se crkveni prostori ne smiju koristiti za stranačka predstavljanja, sučeljavanja ni za druge političke svrhe. "... ali uredno napominju za koga treba, odnosno ne treba glasovati.. Samo budala ne prepoznaje vašu poruku.
Krepajte, vi koji gradite palače od oniksa dok vam pastva kopa po kontejnerima, a stranka koju preferirate zajedno s vama pljačka taj isti narod...


registracija
9/3/11

ajme3meni, 09.11.11. 15:52

Nema potrebe da se stranke predstavljaju u crkvenim prostorima. To će umjesto njih učiniti popovi i ZNA SE za koga.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 09.11.11. 15:52

Zaboravili su naglasiti da biraju samostalno one koji poštuju božju zapovjed "NE UKRADI" i koji poštuju sakramnet o svetosti braka. Ups premijerka se dva puta razvodila(samo) Čujem da je sad "kreše" gospon ministar Popijač. E moj biskupe kako kod okreneš tvoji su se favoriti ogrješili o najmanje 9 božjih zapovjedi, a ni ti nisi daleko.


registracija
9/3/10

nostradurus, 09.11.11. 16:03

Tek sad sam vidio da se u tekstu prikriveno zagovara EU opcija ZA. Imam samo jednu poznatu izreku

"Oprosti im Bože. Ne znaju što čine!"

sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


registracija
11/1/10

fluid, 09.11.11. 16:34

"Istospolci "i pedofili se nalaze u vašim redovima licemjeri lažima nazidani.Ove koje prozivate i zovete izrodima ili kako već,se barem javno izjašnjavaju da su to što im je prirodni odabir odredio.A vi ?Vičete držite lopova a vi glavni lopovi.!?Sramota ljudskog roda i tobožnjih Božijih slugu.Ne,vi ste sotonini sljedbenici a ne Božiji.Ni samo uopće ne vjerujete u ono što govorite.No,stado vam se smanjuje što ni nije čudno s obzirom na vaša djelovanja.


registracija
15/8/09

vergilia, 09.11.11. 16:39

Tako je! Birajmo korumpirane lopine kako bi Srakić mogao izgaditi još koju oniks palaču i velebne hrvatske crkve u kojima će se tim lopinama moći udijeliti oprost. Mislimo hrvatski, mislimo katolički!


registracija
9/11/11

kradeze, 09.11.11. 19:49

Interesantno, u svojoj poruci nigdje nisu naveli da se biraju oni koji su protiv kriminala, pljačke, korupcije i rasprodaje hrvatske imovine, Proteklih 20 godina opljačkana je sirotinja, radnici i umirovljenici, kojima su oduzete tvornice koje su stvorili u socijalizmu (i uništena radna mjesta) i velikodušno im je ponuđeno da ih kupe u visini od 20.000 DEM uz popust, a ostalo uz punu cijenu. Da imaju morala, biskupi bi tražili da im se uz iste takve uvjete vrate nekretnine koje su im komunisti oduzeli poslije II svj. rata (20.000DEM uz popust, a ostalo uz punu cijenu).


registracija
7/7/11

gadovi, 09.11.11. 19:52

Hej ljudi! pa pedofilija prolazi, bilo sa curicama bilo sa dećkićima.
Bezbošci im smetaju. Pazi sad ovo, ko ne misli kao oni taj je bezbožac.
ako neko vjeruje da nešto jest tako, moje je puno pravo da vjerujem da nešto nije tako. No ovom majmunu sa slike to smeta.
Što ne plaća porez, to mu ne smeta i što si uzurpira prava koje iz plaćanja poreza proizlaze to mu također ne smeta, čak što više njemu je to normalno.
Dakle gore navedeni pametnjakoviću - porez plaćam ja i ja ću tebi reći šti ti je misliti a do tada marš!
Bolesni i umišljeni majmune


registracija
30/6/05

astajcic, 09.11.11. 21:09

Avet Maria


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 09.11.11. 21:13

Njihova poruka je : " Birajte one koji stalno spominju 500.000 pravih i laznih " .,onih koji kostaju ovu ispacenu zemlju svaki mjesec 10% proracuna.


registracija
30/9/09

davor12345, 09.11.11. 22:05

E, moran i ja koju! Kad je HBK u pitanju, ne mogu odolit! U prijevodu ovo glasi: Glasajte za naše, za HDZ, a ako se baš predomišljate malo, unda glasajte za neku radikalniju strančicu. Ako baš ni unda ne znate za koga, uvik morete glasat za Keruma ili HDSSB!


registracija
30/9/09

davor12345, 09.11.11. 22:08

I nemojte zaboravit dolazit što masovnije u crkvu i ponijet za lemujzinu! Ima i još! AKo se niko bude bunija pritiv crkve, uvijek ga moremo proglasit heretikom i izbacit iz crkve!


registracija
30/12/10

putusvemir, 09.11.11. 22:19

Ovaj pljačka u ime Boga, a kradeze u ime države. Bagra nezasitna. Takvi će mi govoriti o skromnosti, poštenju, moralu. FUJ!


registracija
24/10/11

klissilk, 10.11.11. 03:11

svojevremeno je komunisticka vlast u albaniji crkve pretvorila u skladista. kod nas je to nemoguce.nase crkve raskosnim izgledom mogu biti samo bordeli.


registracija
24/10/11

klissilk, 10.11.11. 03:38

nadam se da ce 21 stoljece ostati zapamceno kao stoljece propasti vecine religija.u najvecoj mjeri tome ce pridonjeti znanost ali i ponasanje same crkvene strukture. kod nas hrvta ce to trajati malo duze jer smo jedan od najprimitivnijih naroda u ovom dijelu svijeta. zalosno ali istinito.


registracija
21/9/11

nikip, 10.11.11. 07:40

SRAKIC samo ime mu govori vise nego ON


registracija
1/3/11

Laudate, 10.11.11. 07:49

@klissilk
kad govoriš o primitivnosti hrvata govori samo u svoje ime.


registracija
19/1/11

sandoval, 10.11.11. 08:02

neka svatko glasa za koga hoće,nema naputka.
Vladajuća stranka- HDZ uništila je jednu prekrasnu državu koja je imala budućnost,a crkva je pokazala svoju lakomost, neumjerenost, itd i npr prethodnom : Biskupe, prijemer su hrvatske šume koje ste"povratom dobili u đakovačkoj biskupiji" i istog trena prodali A...( a tamo je glavna od jednog ministra žena i sve išlo kao po loju)......i Vi zaista nemate prava baš ništa reći.
...a narod neka kopa po kontenerjima i umire od gladi.....I


registracija
7/7/11

gadovi, 10.11.11. 08:09

klissilk

Ne vjerujem da će 21 stoljeće biti stoljeće propasti religije, ali da će doći do demostifikacije i bitnog smanjenja utjecaja zbog toga to svakako.
Internet i informatizacija i općenito transparentnost koju to nosi sa sobom nisu uvjeti u kojima opsjenarstvo može djelovati. Njima paše mrak i zatucanost. To su idelani uvjeti za razvoj religije
Uostalom, o pedofiliji i nebeskom licemjerju zasigurno nebi znali tako toliko da se informacija nije mogla putem interneta tako masovno proširiti.
Internet im je smrtni neprijatelj.


registracija
5/3/10

starimudrac, 10.11.11. 08:13

marin sraČkić.


registracija
22/10/11

jadno100, 10.11.11. 08:29

Spaljivanje neduznih zena(vjestica)istjerivanje sotone,seksualno zlostavljanje djece ,otimacina -ma do sutra bi se moglo nabrajat i to sve u ime Boga pa oni stvarno misle da je narod jos uvijek tako zavodljiv primitivan i lakovjeran.


registracija
30/9/09

davor12345, 10.11.11. 08:33

Ovaj članak je trebalo nazvati: Plašenje ljudi svim i svačim, masovna pedofilija, stotone bogatih pedera i lezbijki krije se iza mantija i skuta!


registracija
24/10/11

klissilk, 10.11.11. 08:48

Laudate, gdje ti živiš ?????
U lijepoj našoj, nakon svih sranja koja su napravili, ZNA SE dobivaju vjerojatno oko 25 % glasova na predstoječim izborima. Desnica, koja još živi u 1945 i kojoj je poglavnik najveći hrvatski državnik, računa na 10 do 15 % biračkog tijela.Isto tako 10-15 % hrvatskih državljana neće izaći na izbore jer misle da se i dalje može ovako živjeti.
U lijepoj našoj samo 8 % imaju visoku stručnu spremu.
Crkvena oligarhija se pokazala kao najveća MORALNA OLOŠ koja dobro živi, trguje , laže i prodaje muda pod bubrege dok je ....glupog naroda.
ISTINA BOLI


registracija
20/6/11

etna47, 10.11.11. 10:20

>URLAJTE I LAJTE I DALJE CRVENA RULJO<
Mislite da će vam to pomoć, vaše rječi koje SRAMNO upotrebljvate KOPATI se odnosi na zemlj,ako se kopa treba saditi ,ako si posadio možeš ubrati,a vito niste naučili zato je došlo vrijeme da promjenite "STRTEGIJU"
Nitko u Hrvatskoj nije umro od GLADI,a vama je kada nemate više nikoga krivit onda se obrušite na CRKVU i BOGA to vam je najlakše jer u njih i ne vjerujere.
Svaki Čovjek u demokratskom svjetu ima pravi da se izraz i opredjeli za koga i zašto će dati svoj glas, u našoj DOMOVINI je to izgleda "još" nemoguće.


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 12:48

@etna47 kaže:"Svaki Čovjek u demokratskom svjetu ima pravi da se izraz i opredjeli za koga i zašto će dati svoj glas, u našoj DOMOVINI je to izgleda "još" nemoguće."
Pišeš neistine - il' si glup ili lažac i manipulator. Tko ti brani glasovati za koga god hoćeš? Tko ti brani iznijeti ovdje svoje mišljenje? No, ti si taj koji se buni što svoje mišljenje iznose i oni koji ne misle kao ti. Ti si taj koji bi zabranio drugačije misliti, no - ne možeš i to te frustrira, pa sve takve nazivaš "crvena rulja". Popi si neku tableticu za smirenje i ne brini - možeš glasovati za koga te volja, čak i u našoj domovini..:))


registracija
26/10/11

eezy, 10.11.11. 14:10

Kako je jednostavno zaobići poantu kad se obrušimo na samo jednu rečenicu nečijeg komentara!!!
Da probam istom mjerom.
"Tko ti brani iznijeti ovdje svoje mišljenje?", pitaš.
E, draga moja svi oni koji imaju drugačije!!!
Naspram "crvene rulje" stoji…Hercegovci, Bosanci, glupani,
lopovi, dno dna, zločinci, spominjanje koje kakvih psihotika, bunike… i što sve ne!
Neotesanci, naravno, odma "nabiju" onoga koji komentira na
"neku stvar", proglase ga zadnjim idiotom, usput ga upitaju za
IQ…
…Pa dvoličnost, licemjeratvo, naivnost…
Umjesto da se diskusija vodi o temi članka, vodi se o onome koji se usudi da zastupa svoje stavove, svoj izbor.
Vidi ti mene, još ću se i prestat sprdati!!!


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 10.11.11. 17:07

Poanta zivota za svako ljudsko bice i ne samo ljudsko bice, stovise i za jos poneko bice iz roda sisavaca je u ljubavi. Bez ljubavi, samilosti i toplog dodira niti jedno ljudsko bice, zasigurno ne bi moglo prezivjeti nakon rodenja, to je sasvim izvjesno i poznato. Religije svijetske a narocito Krscanstvo vrlo cesto spominju tu rijec, zae ne? Ali oprez pri ovome, jer rijec nikada nije i sama stvar ili pojam koju odredena rijec treba opisati ili naznaciti. Tako npr. ako kazem rijec more, ja mozda imam predodzbu u glavi jedne prekrasne suncane bonace dok netko drugi ''vidi'' mozda valovito more bilo negdje na pucini ili pri obali i tek neki daljnji opis bi nas mozda mogao dovesti na neku slicnu umnu valnu duljinu ali nikada na istu, zar ne? LJUBAV, ta prekrasna rijec i jos velicanstveniji osjecaj i stanje egzistencije kada smo prozeti ljubavlju, je ''nesto'' zbog cega ce gotovo sve zene svijeta uciniti sve sto je u njihovoj moci, samo da bi mogle ''doci u dodir'' sa apsolutnim savrsenstvom. Kada ''postoji'' ljubav ona je kao miris naljepseg cvijeca, moze ga osjetiti i jedan i svatko, neuhvatljiva je i ne poznaje nikakve granice i ne moguce je njome upravljati i podredivati je bilo kome ili cemu. Ova gospoda tzv. svecenici visoko skolovani i mudri vec stoljecima uporno i silovito zagovaraju nekakvu tzv, bracnu zajednicu. Koliko tih tzv. bracnih zajednica je sretno tj. zaista je zasnovano na ljubavi? Da li i koliko dugo je ljubav i dalje prisutna u braku i da li je to uopce moguce? Da li citaoc razumije gdje zelim ''ici''? Ljudsko bice je po prirodi izuzetno agresivno i ne moze podnositi bilo kakvu kolotecinu, prisilu i neugodu cak ni na krace vrijeme. Covjek treba rasti i sazrijevati i ima potrebu za stalno necim novim, svjezim, kreativnim i inspirirajucim i ispunjujucim. To je NEMOGUCE pronaci u politickim ili tzv. RELIGIOZNIM dogmama koje samo ''pumpaju'' ego i daju covjeku osjecaj ''sigurnosti'' , ali isto tako neminovno i ropstva, zar ne?


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 18:00

Za @ eezy,
„Kako je jednostavno zaobići poantu kad se obrušimo na samo jednu rečenicu nečijeg komentara!!!“
Ispričavam se, koja je ustvari bila poanta tvog upisa??

“Da probam istom mjerom.“
Zar ne bi trebao prema onoj – tko tebe kamenom, ti njega kruhom??

“"Tko ti brani iznijeti ovdje svoje mišljenje?", pitaš.
E, draga moja svi oni koji imaju drugačije!!!
Naspram "crvene rulje" stoji…Hercegovci, Bosanci, glupani,
lopovi, dno dna, zločinci, spominjanje koje kakvih psihotika, bunike… i što sve ne!
Neotesanci, naravno, odma "nabiju" onoga koji komentira na
"neku stvar", proglase ga zadnjim idiotom, usput ga upitaju za
IQ……Pa dvoličnost, licemjeratvo, naivnost…“

Pa ako je netko nepristojan, to ne znači da ti može zabraniti da diskutiraš. Moj upis odnosio se isključivo na , s tvoje strane iznesenu neistinu da ti netko brani iznositti svoje mišljenje i da u našoj domovini ne možeš glasovati za koga hoćeš.

“Umjesto da se diskusija vodi o temi članka, vodi se o onome koji se usudi da zastupa svoje stavove, svoj izbor.“

Eh, pa iz tvog upisa ne vidim da si ti diskutirao o temi članka. Licemjerje je tražiti od drugih da diskutiraju isključivo o temi članka, a sam činiš upravo to što predbacuješ drugima. Zar ne?

„Vidi ti mene, još ću se i prestat sprdati!!!“
Nitko ne može protiv sebe. Osim kad može..:))


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 18:04

Oooo, sad vidim da sam pobrkala etnu@ i eezy@.Sad vidim da se eezy@ ovdje javio kao odvjetnik etni@. Oprostite što sam vas pobrkala!..:))


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 18:07

ps: ali vi ćete znati što se na koga odnosi, zar ne?


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 18:26

Za @jjkeizerin,
Zanimljivo! Možda sam krivo zaključila, ali čini mi se iz ovog što si napisao(la) da je čovjek najkreativniji kad se oslobađa okova, a ne kad je u stanju ljubavi. Pa, moguće je, ljubav uljuljkava, postoji samo želja da se to stanje zadrži, a ropstvo potiče na djelovanje. U kontekstu ovog članka rekla bi samo da crkva koja se poziva na ljubav prema bogu, ustvari svoju pastvu drži u strahu od tog istog boga, pretvarajući vjernike u robove dogme. E, sad – kad se rob može početi oslobađati? Tek onda kad shvati da je rob. Od nesvjesnog stanja ropstva do svjesnosti da si rob potreban je dug i bolan proces osvještenja. Pa i kad se osvjestiš, ponekad ti je draže to ropstvo nego neizvjesno oslobađanje. Ljudi često više vole lažnu sigurnost ropstva, nego oslobađanje nakon kojeg ponekad nemaš pojma što da sa svojom slobodom radiš. Sorry na skretanju s teme, zagolicalo me..:))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika