09.11.2011. / 16:00

Autor: Nacional.hr

Video: Studentska pobuna u Londonu

"Vladin kabinet milijardera određuje nam kako ćemo morati platiti triput veće školarine", upozorava vođa udruge Michael Chessum

Foto: Screen Shot YouTubeFoto: Screen Shot YouTubeTisuće studenata krenulo je u marš ulicama Londona, prosvjedujući protiv visokih školarina i privatizacije sveučilišta, izvještavaju britanski mediji.

Studenti su krenuli iz četvrti gdje je smješteno Londonsko sveučilište, točnije Malet Streeta, u podne i kreću kroz središte grada prema Moorgateu, gdje će biti održan prosvjed. Cilj im je proći što bliže Londonske burze i katedrale St Paul gdje već tjednima kampiraju aktivisti iz organizacije OccupyLondon, koji će im se najvjerojatnije pridružiti. Podršku su im pružili i demonstranti iz londonskog Finsbury parka, dok je nekolicina nezadovoljnika pobjegla iz kolone i postavila 20 šatora na Trafalgar trgu.

Na ulice grada postavljeno je 4 000 policajaca, naoružanih plastičnim mecima, koji osiguravaju miran pohod. Podsjetimo kako su prošlogodišnji studentski prosvjedi završili nasilnim obračunima, pljačkom i vandalizmom.

Prosvjed organizira udruga National Campaign Against Fees and Cuts, koja se protivi vladinom planu za uvođenjem većeg plaćanja sustava visokog obrazovanja. "Vladin kabinet milijardera određuje nam kako ćemo morati platiti triput veće školarine", upozorava vođa udruge Michael Chessum. Nacionalna unija studenata podupire zahtjeve i marš studenata, ali nema ništa s organizacijom pohoda. Visina školarina određena za 2012. godinu i namjera svakog petog sveučilište za promijenom cijene studija, iako su mnogi studenti već predali prijavnice, izazvali su njihovu reakciju.

Ministar za visoko obrazovanje David Willetts tvrdi kako su britanski studenti pokretači sistema visokog obrazovanja. "Ponuđen im je širok izbor visokokvalitetnog obrazovanja. Studiranje ovisi o sposobnostima, a ne o sposobnosti plaćanja studija. Većina novih studenata neće morati platiti obrazovanje unaprijed, a onima sa slabijim platežnim sposobnostima i onima iz siromašnijh obitelji bit će pružena financijska podrška. Svi će imati pravo na niže rate otplate kredita kad dobiju dobro namještenje. Studenti kao i ostali građani imaju pravo sudjelovati u mirnim prosvjedima", zaključio je Willetts.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika