10.11.2011. / 07:00

Autor: Sandra Bartolović

Koalicijski nusprodukti

Frankensteinove bebe

Neobjašnjivi savezi ipak nisu HDZ-ova ekskluziva

Nešto kasnije od uobičajenog u predizbornom vremenu, tek mrvicu više od tri tjedna prije biranja nove vlasti, u punom je sjaju krenula i sezona čudnovatih kljunaša. Napokon se razjasnilo zašto je Željko Kerum danima za nos potezao Stipu Gabrića Jamba i odbijao staviti potpis na koalicijski sporazum s metkovskim haesesovcem. Duga dva mjeseca čekao je, naime, odgovor Jadranke Kosor. Konačno je ipak pao zajedničarsko-građanski poljubac, pjesma i savez onih koji "misle hrvatski i za Hrvatsku", iako nitko, pa ni sami potpisnici vjerojatno nisu sasvim načisto čemu on služi i koji mu je cilj. Dojučerašnji nabacivači blatom jedni na druge očito su ocijenili kako im je bitno pokazati da imaju koalicijski potencijal i da još uvijek, svemu unatoč, mogu pronaći partnere, što je, u postojećim okolnostima, za obje strane veliko postignuće. Interes birača u ovoj alijansi potpuno izmiče, a veseliti bi se mogli jedino članovi uže obitelji Kerum. Da političke strahote nema namjeru zaustaviti na ovom slučaju, predsjednica HDZ potvrdila je najavom da će sličnih frankenstein-koalicija biti i u ostalim izbornim jedinicama. Užas, dakle, neće biti furka samo u 9. i 10. izbornoj jedinici.

Pravilo, a ne iznimka

Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELLPhoto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELLNeobjašnjivi savezi ipak nisu HDZ-ova ekskluziva. Tako i HSS, nakon što je izvisio kod HDZ-a, sklapa koaliciju sa Strankom penzionera, za koju su vjerojatno jedva čuli i u obiteljima članova predsjedništva te partije, ako predsjedništvo uopće ima. Seljaci su se valjda držali one da svatko tko drži do sebe mora imati svoje umirovljenike s kojima će mahati na izborima. Ljubo Jurčić se uhvatio nešto poznatijih umirovljenika, ali je, valjda kao protutežu SDP-u i Lesarovim laburistima, odnekud izvukao nekakvu fantomsku Hrvatsku radničku stranku. A na listi se zakitio i proslavljenom opernom divom, premda se taj odabir povukao pred svakom političkom logikom. S tom je logikom u ozbiljnom problemu i stjenoviti Milan Bandić kojemu leđa na listi čuvaju bivši sportaši i sapuničarska vedeta.

Kadrovsko-programsko čerupanje

Photo: Sanjin Strukić/PIXSELLPhoto: Sanjin Strukić/PIXSELLNe stoje stvari bolje ni s četveročlanom Kukuriku koalicijom. Premda na van hine jedinstvo i zajedništvo, ispod površine ne uspijevaju zatomiti suprotstavljene stranačke interese i osobne animozitete i vrlo izgledan dolazak na vlast, mimo svih njihovih napora i zasluga, jedini je amalgam koji ih drži na okupu. Kadrovsko-programsko čerupanje nakon 4. prosinca tek slijedi. I kao da kukuriku kvartet već nije dovoljno raznorodan i heterogen, iz potpuno nerazumljivih razloga SDP je u prvoj izbornoj jedinici naumio u Sabor uvesti navodno nezavisnog Josipa Kregara, koji se do zadnjeg trenutka nećkao što bi i s kim bi. Samoreklamerski se predstavlja kao visokomoralni borac protiv korupcije, unatoč izraženoj sklonosti da sebi namješta povlaštene kredite kada mu pozicija i utjecajni prijatelji na funkcijama to omogućuju. Računica je SDP-ova da će ga time eliminirati iz utrke za Foto: PixsellFoto: Pixsellzagrebačkog gradonačelnika, iako bi im bolje bilo da računaju da će im okrenuti leđa čim procijeni da je to u njegovu korist. Stoga se nadamo da je Kregarova kandidatura dezinformacija i da će objavljivanje Kukuriku lista u četvrtak demantirati ta nagađanja.

Lažni i kalkulantski savezi

Zato, da je poštenja i hrabrosti u hrvatskoj politici i namjere da se ne vara birače, predizborne koalicije bile bi zabranjene, a građani bi svoje predstavnike birali s otvorenih lista. Svaki bi se političar svojim imenom, djelom i idejama samostalno izložio na sud biračima, umjesto skrivanja u lažnim i kalkulantskim savezima. Ali, nećemo se zavaravati, poštenje i hrabrost u našoj politici nikada nisu bili kurentna roba.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 10.11.11. 07:53

Odkud pa ti padas s neba sa - otvorenim listama!? Procitaj si prije izborni zakon! Sad ce biti izbori po postojecem zakonu!TOCKA.! Uvijek se u toj drzavi pojavi netko sa prijedlogom kad je za to prekasno da se napravi kokus-pokus -abrakadabra!


registracija
30/9/09

davor12345, 10.11.11. 08:38

Jeba te, di je unaj ča je pisa ..."HDZ uvjerljivo pobjeđuje!" ... ?


registracija
30/9/09

davor12345, 10.11.11. 08:41

Moran se složit Sandra da je ovo dobar članak!


registracija
11/1/10

fluid, 10.11.11. 10:23

Članak je apsolutno pogođen trenutku.U pravu je i BXL CRO kada kaže da sada nije vrijeme za to.To jest da je sada prekasno to raditi.Slažem se da je kasno no mislim da ni Sandra nije mislila kako će netko sada to ići mijenjati.Pisala je načelno i u buduće bi zaista bilo to nužno mijenjati.Ovako Sabor ne da nije kokošinjac nego je cirkus nad cirkusima.Od svega najveći dobitak bi bio za sve;državu,Sabor,glasače,gospodarstvo i uopće za sveprisutnu politiku. Bilo bi bolje bolje i učinkovitije da se glasa za osobe i na način kako je to navela Sandra.Odgovornost pojedinaca bi na taj način došla do sasvim drugih ponašanja.Ili bi i to naši vrli učesnici na političkoj sceni pretvorili u hrvatski politički nemoralni preporod.!?


registracija
2/12/07

lei, 10.11.11. 12:01

Slažem se sa Sandrom . Jedini pošteni izbori bi bili dati glas OSOBAMA ,a ne stranci....


registracija
31/1/10

STTony, 10.11.11. 12:20

HDZ uvjerljivo pobjeđuje! :)))))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika