09.11.2011. / 17:55

Autor: Hina

'Hrvatskoj je potrebna dugoročna strategija gospodarskog razvoja'

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je danas na savjetovanju ekonomista u Opatiji da će jedan od ključnih problema i izazova buduće vlade biti kako osigurati socijalnu ravnotežu u uvjetima teške gospodarske situacije, koja traži preustroj, nove mjere, motivaciju poduzetništva i investicija.

Ivo Josipović (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)Ivo Josipović (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je danas na savjetovanju ekonomista u Opatiji da će jedan od ključnih problema i izazova buduće vlade biti kako osigurati socijalnu ravnotežu u uvjetima teške gospodarske situacije, koja traži preustroj, nove mjere, motivaciju poduzetništva i investicija.

To je stvar politike, umijeća i dogovora, ali i pravednosti u primjeni mjera i jedan je od najvećih izazova koji čekaju buduću vladu, rekao je Josipović na 19. savjetovanju o ekonomskoj politici Hrvatske u 2012. dodavši da ne treba zaboraviti na društveno odgovorno poslovanje.

Predsjednik Josipović je izrazio nadu da će hrvatsko gospodarstvo u 2012. iskoračiti iz krize i da ćemo imati snage za pogled u budućnost, kako bismo, kako je rekao, vidjeli što je to Hrvatska 2020., kako ćemo razvijati društvo do tada.

Rekao da treba odrediti na čemu bi se mogla temeljiti ekonomska politika Hrvatske u budućnosti te da je važan zadatak onih koje vode društvo, da bez obzira na neke loše pokazatelje, daju novi optimizam.

Ocijenio je da je Hrvatska često kasnila s donošenjem antirecesijskih mjera te da nam je potrebna dugoročna strategija gospodarskog razvoja.

Bez pogleda u narednu dekadu možda možemo dobiti dojam da planiramo na kratku stazu, da ne znamo zapravo kuda idemo u budućem kompliciranom svijetu, u Europi i na globalnoj razini, poručio je.

Josipović je rekao da se sada, kada nemamo puno stranih ulaganja, hrvatsko gospodarstvo mora okrenuti i domaćim izvorima financiranja.

Ocijenio je da se očekivanja da će samo tržište riješiti probleme domaćeg gospodarstva nisu ostvarila, da je to postavilo pitanje alternative, a da je to državni intervencionizam.

Imali smo jaki državni intervencionizam tamo gdje nije trebalo, gdje su komplicirani propisi i uvjeti za gospodarstvenike, kazao je Josipović dodavši da će državni intervencionizam imati svoju pravu ulogu posebno u regulaciji socijalnih odnosa.

Josipović je još rekao da se strukturalne reforme ne mogu raditi za svaku godinu posebno, nego da one moraju biti dugoročnije planirane, da fiskalna politika mora osigurati održive javne financije, te da sada posebice treba raditi na privlačenju stranih investicija i ohrabrivanju poduzetnika.

Predsjednik Ivo Josipović govorio je na početku trodnevnog 19. savjetovanja o ekonomskoj politici Hrvatske u 2012., na kojemu se u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista okupilo nekoliko stotina ekonomista, gospodarstvenika, predstavnika državnih tijela i institucija.

Uz predsjednika Josipovića i premijerku Jadranku Kosor, na savjetovanju je danas bilo nazočno i više ministara, kao i predstavnika političkih stranaka među kojima i onih iz SDP-a. Nije bilo predsjednika te stranke Zorana Milanovića, čije je izlaganje bilo najavljeno u programu savjetovanja.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.11.11. 18:33

Glupost. Najmanje sto Hrvatskoj treba ja da politicari prave strategije razvoja. Zato smo i dosli do ovoga, u zadnjih 20 godina neki Skegre, Popijaci, Linici, i drugi sarlatani siluju HR privredu s svojim glupavim programima. Pliva je trajala 70 godina i razvijala se, dok neki kreten nije stavio nekompetetnog kretena Zeljka Covica na celo Plive, po politickoj liniji.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.11.11. 18:36

Hrvatskoj treba ucinkovito pravosude, i otovreni javni natjecaji za celne pozicije u drustvenim firmama. 50% hrvatske privrede je u vlasnistvu drzave. Ljudi koji vode te firme nemaju nikakve profesionalne trzisne odgovornosti. Oni odgovaraju samo strankama. Zato i postoji nelikvidnost, zasto bi bilo tko poslovao odogvorno, ako njegova pozicija u javnoj firmi ovisi samo o tome sto misle strancaki celnici.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.11.11. 18:38

hrvatskoj treba efikansa i brza drzavna birokracija, i nizi porezi. ni jedna civilizirana drzava nema tako sporu kretensku neokomunisticku drzavnu birokraciju kakvu nam je dala politika.


registracija
12/12/10

Klarens, 09.11.11. 18:47

Koja je ovo
..............
shekretska sprdachina
....................................................
Navek nekaj treba
....................................................
Chak i ovak jednostavne stvari
....................................................
DUMANJE
..............................
SMISHLJAVANJE
......................................
FILOZOFIRANJE
...............................
??????????????????
...................................
PLANIRANJE
.....................................
I to se do sad ovi
........................................
VODECHI KRETENI
......................................
Josh uvijek nisu dosjetili
......................................
Za to se koristi
......................................
MOZAK
.......................................
Naravno
...................................
VLASTITI !!!!!


registracija
12/12/10

Klarens, 09.11.11. 18:48

Jel taj Zeljko Covic ima chlansku KPJ ?


registracija
12/12/10

Klarens, 09.11.11. 18:49

Jel taj Zeljko Covic ima chlansku KPJ ?


registracija
9/3/10

nostradurus, 09.11.11. 22:40

Čekaj, od svih sudionika u Opatiji, samo je predsjednikov govor bio dovoljno dobar da se prenese?

Jesam li ja nešto krivo shvatio. Pravnik je imao najbolji govor na skupu ekonomista?

O izlazu iz krize bi naravno više mogli naći na sites.google.com/site/financijskisustav/ nego iz svih govora na savjetovanju. Ispravite me ako griješim. To bi bilo najveće iznenađenje. reforma.forumhr.com


registracija
13/1/11

Fenris, 10.11.11. 08:47

potrebna nam dugorocna strategija gospodarskog razvoja???????
cudi me da je jos nema..........


registracija
17/12/10

zmaj, 10.11.11. 11:30

Ivo Josipović i gospodarska pitanja!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika