09.11.2011. / 18:31

Autor: Hina

Merkel: EU se mora prilagoditi dužničkoj krizi

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je, u jednom od svojih najdramatičnijih govora od izbijanja krize u eurozoni, izjavila da je stanje u Europi postalo "neugodno" te da blok 27-ice neće preživjeti ukoliko svijetu ne pokaže da je sposoban prilagoditi se dužničkoj krizi koja se zadnjih tjedana još više produbila.

Angela MerkelAngela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je, u jednom od svojih najdramatičnijih govora od izbijanja krize u eurozoni, izjavila da je stanje u Europi postalo "neugodno" te da blok 27-ice neće preživjeti ukoliko svijetu ne pokaže da je sposoban prilagoditi se dužničkoj krizi koja se zadnjih tjedana još više produbila.

"Vrijeme je za prodor u novu Europu. Zajednica koja tvrdi, usprkos svemu što se događa u ostatku svijeta, da nikada više ne može mijenjati svoja temeljna pravila, ta zajednica jednostavno ne može preživjeti. Uvjerena sam u to", rekla je Merkel.

"Svijet se mijenja tako brzo i moramo biti spremni za izazove. To će značiti više Europe, a ne manje", dodala je.

Njemačka je zabrinuta i zbog stanja u Italiji jer europski fond za pomoć nije dovoljan za spas Italije. Merkelin glasnogovornik Steffen Seibert priznao je da vlada zabrinutost.

"S velikim zanimanjem pratimo razvoj događaja u Italiji", kazao je Seibert.

Zadnji potresi u eurozoni primorali su čelnike da razmotre i radikalnija rješenja kako prebroditi krizu. Na summitu G20 u Cannesu, Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy su prošli tjedan prvi put priznali da će Grčka možda morati napustiti eurozonu koju čini 17 zemalja.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 09.11.11. 22:29

Merkel kao kapetanica Titanica? Da li bi Titanik potonuo, da je na mjestu kapetana bila Angela Merkel? Možete pogađati samo jednom.
sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika