09.11.2011. / 19:40

Autor: Nacional.hr

Hokejaši i Prijatelji životinja spašavaju medvjeda od Čobankovića

Preseljenje medvjeda na drugu lokaciju, blizu mjesta koje poznaje, sigurno bi bilo daleko primjerenije i humanije rješenje od ubijanja

Medveščakovci su stali u obranu medvjedaMedveščakovci su stali u obranu medvjedaPrema saznanjima da je Petar Čobanković, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, odobrio ubijanje medvjeda koji 'plaši' vojnike i djelatnike Ministarstva obrane na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja, Prijatelji životinja, uz potporu Kluba hokeja na ledu Medveščak iz Zagreba, uputili su ministru Čobankoviću zahtjev da preispita svoju odluku i povuče zapovijed za ubojstvom medvjeda.

Prijatelji životinja pohvalili su nastojanja vojnika koji su medvjeda pokušali otjerati plašenjem i nošenjem hrane izvan područja gdje žive i rade. Iako je medvjed unatoč tome i dalje prilazio poligonu i vojnicima, Prijatelji životinja, kojima su se pridružili i 'zagrebački medvjedi', smatraju da treba ustrajati na mirnom načinu rješavanja ovoga problema, bez prolijevanja krvi.

Medvjed, naime, nije napao niti ugrozio djelatnike i vojnike na vojnom poligonu, tako da je donošenje odluke o njegovom ubijanju zbog pretpostavke da bi ih mogao napasti neprimjerena etičkim načelima 21. stoljeća i činjenici da se radi o ugroženoj vrsti životinje koju treba štititi, a ne ubijati. U ovom slučaju neophodno je savjetovanje sa stručnjacima za ponašanje medvjeda, koji bi mogli dati upute na koji način se medvjeda može odvratiti od dolaska na vojni poligon. Preseljenje medvjeda na drugu lokaciju, blizu mjesta koje poznaje, sigurno bi bilo daleko primjerenije i humanije rješenje od ubijanja. Treba naglasiti i da je ova odluka o ubijanju donesena upravo u vrijeme kada se medvjed ionako sprema za zimsko mirovanje te neće dolaziti tijekom zimskih mjeseci na vojni poligon.

Zbog navedene odluke o ubijanju, udruga Prijatelji životinja primila je mnoge negativne komentare građana te takva odluka ne šteti samo medvjedu, već i ugledu Ministarstva i ministra Čobankovića osobno, s obzirom da hrvatska javnost Ministarstvo doživljava kao instituciju nesposobnu da na etičan i miran način riješi problem medvjeda koji nije nikoga napao niti ozlijedio, već dolazi na svoje prirodno područje, koje su mu ljudi gradnjom infrastruktura oduzeli. Udruga Prijatelji životinja i KHL Medveščak također vjeruju da je ministru Čobankoviću u interesu da ga hrvatska javnost doživljava kao spasitelja medvjeda, a ne da ga krasi titula ubojice zaštićene životinje.

Budući da u Hrvatskoj živi oko 1000 jedinki smeđeg medvjeda i on je kao takav zaštićena vrsta ubijanju bilo koje jedinke medvjeda ne bi se smjelo pristupati olako.

Nakon što su pokrenuli zajedničku kampanju za zaštitu životinja ubijanih i iskorištavanih zbog krzna pod sloganom 'Pravi medvjedi ne nose tuđe krzno', ovo je drugi javni istup udruge Prijatelji životinja i KHL Medveščak s ciljem sprječavanja nasilja nad životinjama i u svrhu njihova spašavanja.

Apelu za spas medvjeda pridružila se i Kristina Vilk, Miss sporta Hrvatske, zaštitno lice aktualne kampanje Prijatelja životinja pod nazivom 'Lovite rezultate, ne životinje'.

Vezane vijesti

Hokejaši Medveščaka u rujnu u pulskoj Areni

Hokejaši Medveščaka u rujnu u pulskoj Areni

U rujnu ove godine hokejaši zagrebačkog KHL Medveščak u rimskom amfiteatru u Puli odigrat će dvije hokejske utakmice u sklopu regionalne lige EBEL. U… Više

Komentari

registracija
30/6/05

astajcic, 09.11.11. 21:18

Medin vječni zimski san


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika