10.11.2011. / 12:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Sanaderovi odvjetnici će odlučiti:

Premijerka na klupi za svjedoke?

Nakon ročišta Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nije htio potvrditi da će kao svjedokinju pozvati premijerku Jadranku Kosor. Dodao je da će o tome odlučiti u idućih tjedan dana. No, kako je kazao, sigurno je zasad da će kao svjedoka pozvati šefa MOL-a

Bivši premijer Ivo Sanader izjavio je danas da se ne osjeća krivim niti po jednoj točki objedinjene USKOK-ove optužnice koja ga, osim za ratno profiterstvo u aferi Hypo, sada tereti i za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini.

"Ne osjećam se krivim", kazao je Sanader pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac zagrebačkog Županijskom suda Ivan Turudić.

Sanader se na isti način očitovao i o prvoj optužnici za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke koja je u vrijeme rata Hrvatskoj odobrila kredit. To je sada postalo prva točka objedinjenog optužnog akta, a druga je primanje mita od čelnika MOL-a.

Nakon ročišta Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nije htio potvrditi da će kao svjedokinju pozvati premijerku Jadranku Kosor. Dodao je da će o tome odlučiti u idućih tjedan dana. No, kako je kazao, sigurno je zasad da će kao svjedoka pozvati šefa MOL-a. Prodanović je izrazio čuđenje što ga Tužiteljstvo dosad nije pozvalo u tom svojstvu.

Jadranka Sloković najavila je mogućnost žalbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu ukoliko se snimka iz restorana odobri kao dokaz. "Mi se snimke ne bojimo, ali ne želimo da nezakoniti dokazi ulaze u spis", kazala je Sloković.

10 milijuna eura

U optužnici koju je pročitala tužiteljica Tamara Laptoš USKOK tvrdi da je Sanader za 10 milijuna eura, osim prepuštanja upravljačkih prava u Ini mađarskom strateškom partneru, trebao dogovoriti i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine, to jest onog dijela koji stvara gubitke, a koji bi preuzela Hrvatska. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Očitujući se o drugoj točki optužnice Sanaderov je branitelj Čedo Prodanović prigovorio da je ona podignuta iako istraga "nije dovršena na kompletan način". Smatra da je jedini dokaz protiv Sanadera iskaz vlasnika DIOKI-ja i Novog lista Roberta Ježića preko čijih je tvrtki navodno isplaćen dio mita te da USKOK nije ispitao niti jednog svjedoka čiji bi iskaz Sanaderu išao u prilog.

Što se tiče ugovora s MOL-om USKOK nije dokazao da je on zaista štetan za Hrvatsku, tvrdi obrana.

"Proteže se teza da je Sanader imao takav autoritet da su svi sudionici sastanaka, bezpogovorno iščitavajući njegove želje koje nisu bile javno manifestirane, glasale u korist zaključenja ugovora ne znajući da bi oni bili štetni jer ih je neprikosnoveni Sanaderov autoritet u tome sprječavao, a oni su glasali samo kako bi mu ugodili", kazao je Prodanović.

Ponovio je da su za zaključenje navodno štetnih ugovora s MOL-om suglasnost dali svi članovi užeg kabineta vlade, predsjedništvo HDZ-a i koalicijski partneri.

"Sve vezano za pregovore i pisanje tehničkih nacrta ugovora obavio je svjedok Damir Polančec koji je i danas stajališta da su ti ugovori povoljni za Hrvatsku. Osim tvrdnje da se radi o štetnim ugovorima i poražavajuće činjenice za ministre i članove predsjedništva HDZ-a da su glasali protiv svoje volje u ovom slučaju nemamo ništa", zaključio je Prodanović.

Niste tu da postavljate pitanja

Ivo Sanader kazao je kako su iznesene teške optužbe na njegov račun. "Oštro prosvjedujem na činjenicu da je u ponedjeljak održana sjednica optužnog vijeća, a već u utorak izvanraspravno vijeće donijelo je odluku o spajanju postupka. S indignacijom odbacujem optužnicu. DORH u prvoj točki optužnice nije donijelo dokaze koje meni idu u prilog. Kategorički odbacujem i drugu točku optužnice. Riječ je o jednom čovjeku (Robert Ježiću) koji ima svojih problema s organima i nekako mora izići iz toga", kazao je Ivo Sanader, na što je reagirao sudac Turudić.

"Vi koristite ovu situaciju, dajte dopustite da vam kažem nešto, da vam pomognem ako vam je potrebno pomoći. Nema potrebe da to ponavljamo. Kad ste se osvrnuli na točku dva (INA-MOL), počeli ste sa iznošenjem obrane a to nije sada predmet postupka. Vrlo brzo ćete se uvjeriti da nije ništa na vašu štetu", pojasnio je Turudić Sanaderu. Iako je želio nastaviti dalje i postaviti neka pitanja Sanader je ponovno prekinut. "Ovdje nismo da vi postavljate pitanja nego da odgovarate na njih" , kazao je Turudić i odredio stanku od pet minuta kako bi se Sanader mogao konzultirati s odvjetnicima.

Poslije konzultacija, Sanader je kazao kako su mu odvjetnici objasnili o čemu se radi, te da nije namjeravao dovoditi autoritet suda u pitanje.

Na Sanaderove prozivke da je USKOK bio selektivan reagirala je zamjenica ravnatelja USKOK-a, odbacivši takve navode u potpunosti. Također je navela da su pokušali ispitati Hernandija te da su u tome tražili pomoć od Republike Mađarske, ali tu pomoć nismo dobili. No, Herenandi, prema USKOK-u, i dalje ima status optuženika.

To je iznenadilo Sanaderovu obranu, koja je kazala kako je to za njih 'apsolutno nova vijest'

"Zašto Hernandi nije optužen u odsutnosti", pitao je Prodanović.

"Zsolt Hernadi je u optužnici je naveden samo kao osoba s tim imenom i za ovaj sud nije bitno vodi li se protiv njega postupak u Hrvatskoj ili Mađarskoj", ustvrdio je sudac.

Prodanović se protivi snimci iz Marcelina

Tužiteljstvo je zatražilo da se kao dokazi u postupku uvedu papiri o vlasničkkoj strukturi tvrtki s Britanskih djevičanskih otoka te s Cipra preko kojih su išle isplate novca za Sanadera te video snimku susreta Hernadija i Sanadera u restoranu Marcelino. Uz to, kao dokaz je zaveden i zapis o ispitivanju svjedoka Marija Čerhaka, vlasnika Marcelino.

Tužiteljica Laptoš kao svjedoka je predložila Dragu Vidakovića. On je tijekom ročišta u slučaju Hypo otkrio svoja saznanja o sklapanju ugovora o kreditu s Hypom.

Među dokazima koje je tužiteljstvo predložilo nalaze se i dva računa iz restorana Marcelino kojim se dokazuje susret Hernadija i Sanadera, a koji ukupno iznose gotovo 6500 kuna.

Sanaderova obrana nije se protivila novim dokazima, no smatraju kako je snimka iz Marcelina nezakonit dokaz jer je prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka nakon dvije godine trebala bit uništena. Također, smatraju i da se tom snimkom krše i odredbe o zaštiti privatnosti.

Nešto prije 12 sati sudac Turudić zaključio je raspravu za danas i novu zakazao za 17. studenoga. Tada bi trebali svjedočiti Tomislav i Vladimir Kurelec.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.11.11. 10:49

Za ,po meni namještenu sudsku farsu u svezi Sanadera i njegovih grijeha(ne i grijeha HDZ-a naravno-ma gdje bi oni to?),jedino mjerilo poštenog suđenja i pravice će biti visina kazne .Također će biti dokaz da je suđenje pošteno,oduzeta imovina koja se dokaže da je nerealno u vlasništvu Sanadera.I jedno i drugo također je primjenjivo(nužno) i na ostale optuženike u procesima po drugim osnovama.Visina kazne i oduzeta imovina.Ukoliko to ostane dvojbeno,suđenja su,kako rekoh,čista farsa za javnost.Bumo videli !!!


registracija
11/1/10

fluid, 10.11.11. 10:58

Također me zanima jedan podatak:Tužiteljstvo tvrdi da je Sanaderu isplaćeno prvih 5 milijuna u 2009.god.!?Zanima me da li su to osnovane sumnje ili su samo osnove sumnje?Što će reći,imaju li tužitelji DOKAZ o isplati Sanaderu?Crno na bijelo.?Ako nemaju,bit će perušane bez rezultata.Za drugih 5 milijuna kažu ako je isplaćen na nepoznat način!?Ok,sumnjati se može ali to nije DOKAZ! Hoću reći da se tresu brda a moguće je da se rodi miš.Ili čak ni on.Ako to bude tako,tada je ili farsa ili nesposobnost tužiteljstva i svih onih koji prikupljaju dokaze.E pa da vidimo.


registracija
2/1/11

prohujalo, 10.11.11. 11:17

iskreno receno Ivo Senader je samo potez Kriovoustog.......mi Hrvati moramo pogledati istini u oci......pocetak i kraj....ovo je samo ucenik Krivoustog i pizza makera....... ali mi ipak idemo linijom manjeg otpora.....necemo ili ne zelimo da pogledamo uzrok virusa.......pocetak je bitan....kraj je nevazan.......
gresku ili ne zelimo ili ne smijemo priznati....Senader je sporedni pijun.........trebamo potraziti uzrok stvaranja ovog pinuna......Dali to mozemo??????


registracija
30/6/09

jebivjetar, 10.11.11. 11:50

Sanader je slika i prilika HDZ-ove zločinačke vlasti. Mutavi , priglupi ministri, Jaca uvlakačica i hrpa priguznih koalicijskih partnera koji su kupili mrvice ispod stola ! Sada bi jošjedan mandat ? Može, ali u Remetincu i to pet mandata s lopatama u rukama koje Jaci toliko znače !


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.11.11. 11:53

Ne samo da se Sanadera slušalo bez pogovora, već je Sanader samo birao idiote na čelna mjesta koji nisu ni bili sposobni postaviti nikakva pitanja. Što mislite kako su došli na pozicije Kosor, Jandroković, Lovrina, Kiro, Bebić, Rončević i svi drugi idioti koji su sjedili na čelnim pozicijama?


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 12:04

Teško da postoji neposredni dokaz da je Sanader „na ruke u kuverti“ primao novac. Ali put novca koji netko ima na računu (ili u sefu neke banke ili doma), a nije stečen RADOM moguće je utvrditi, ma koliko računa taj novac prošao prije nego sjedne na pravi račun (ili račune). Mogu se za taj novac ispostaviti i fiktivni računi za nekakve nepostojeće usluge (u to može biti uključeno niz firmi), ali potrebno je tada dokazati da su ti poslovi stvarno obavljeni i tko ih je obavio – mora postojati dokumentacija (studija, projekt, bilo što), a s druge strane u poslovnim knjigama tih firmi moraju biti prikazani troškovi tih usluga. To su posredni dokazi koji imaju istu vrijednost kao neposredni dokazi. Ako je Sanader kupio neku nekretninu, on mora dokazati kako i na koji način je ona plaćena i od kojeg novca. Ma, može se sve dokazati, osim ako tužiteljstvo nema uvid u svu imovinu Sanadera i putešestvije novca do njegovih računa ili nekretnina, onda jeste to uzaludan posao. A moguće je i s velikom točnošću procijeniti koliko tko troši ovisno o stilu i načinu života i usporediti to s zaradom od rada – sve što plaća ne pokriva – ukradeno je.Teško je za očekivati da bi tužiteljstvo bilo nespremno. Sve ovo oko štetnosti ugovora onda nije niti važno, štetnost ne mora biti dokazana, čak niti da je Sanader „prisilio“ na neki način druge da prihvate takav ugovor, jer mogli su prihvatiti njegove sugestije i iz jednostavnog razloga – jer su nesposobni ili glupi. A za nesposobnost i glupost se ne ide u zatvor, kod nas se obično za nesposobnost dobije – još jedan mandat u Saboru..:)


registracija
16/9/11

Brkoni, 10.11.11. 13:01

@ vergilia
je, problem je. Zato jer smranader ima konzultantsku - savjetnicku tvrtku i uvijek moze reci da mu je placeno za savjetnicke usluge, a sto neka firma moze imati sprovedeno kroz knjige na sasvim legalan nacin. O's kladit da ce mu to biti nacin obrane.


registracija
26/12/06

capica, 10.11.11. 13:58

Zašto mi nemamo zakon o porijeklu imovine? Ili možda imamo? Ako imamo , zašto se nije Sanadera optužilo na temelju tog zakona? Napr: popisati sve račune, stanove , kuće, aute, plovila, putovanja, umjetnine i ostalo. Onda; izračunati koliko su Sanader i supruga primili plaća i ostalih prihoda, uračunati kredite , sav prihod zbrojiti. Vidjelo bi se da su mogli kupiti samo jedan stan u Nazorovoj i još ne bi bio otplaćen. U rashode ide i stil života: studij starije kćerke u SAD, večere, ručkovi, skupa odjeća , nakit. Sigurna sam da gđa Sanader sama ne pere veš,prozore, vrata, podove, ne pegla, sigurno ima kakvu ženu koja to radi , pa i to treba platiti , a bome niti ne kupuje na rasprodaji u NaMi. Sve se to računa. Ah , pa po istom zakonu zatvoriti još dvjestotinjak ljudi.


registracija
15/8/09

vergilia, 10.11.11. 20:57

@Brkoni, neću se kladiti, ali fiktivnu savjetničku uslugu je lako prokužiti, znam kakve provjere rade neki strani partneri nekih naših firmi. Savjetnička usluga podrazumijeva "hrpu" papira - od ovjerenih ugovora, prethodnih poslovnih odluka, obračuna i cjenika satnica etc. Vjerujem da će mu (i) to biti način obrane, no naše tužilaštvo trebalo bi znati svoj posao. Naravno, ako nije sve farsa. Netko reče - bumo vidli..:)


registracija
10/1/07

satruncica, 11.11.11. 10:47

Ma malo se strpi Čedo. Kad izgubi izbore sa ogromnim fijaskom, pozovi je kao OKRIVLJENU kakav svjedok.
gade mi se ovi KRADEZEOVCI koji nisu ništa o ničemu znali. Onda su ili maloumni ili pokvareni. Ma ovo je sve i maloj djeci jasno.
Nije Sanader problem, problem je ova grupa pokvarenjaka oko njega


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika