Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Igor Saračević

Video/DVD

ZAMORNA ISTINA O MRTVIM PJESNICIMA

Redatelj Neil LaBute, koji se prethodno istakao filmom 'Bolničarka Betty', nije uspio pronaći pravi način da uprizori hvaljeni roman 'Opsjednutost' engleske književnice A.S. Byatt

"Opsjednutost""Opsjednutost"VIDEO-RECENZIJA: ‘OPSJEDNUTOST’

Američki filmaš i dramatičar Neil LaBute napravio je osjetan korak natrag u karijeru sa svojim četvrtim filmom, ekranizacijom prestižnog romana “Opsjednutost” engleske književnice A.S. Byatt. U ovom filmu teško se može primijetiti išta od autorske osobnosti viđene u dosadašnjim LaButeovim djelima, pogotovo u njegovu prethodnom i zasad najboljem ostvarenju, “Bolničarka Betty” iz 2000. godine. U “Opsjednutosti” LaButeova se redateljska izvedba doima poput blijede kopije Jamesa Ivoryja, što je doista razočaravajuće od filmaša koji se nametnuo žestinom i provokativnošću.
U korijenu je neuspjeha filma što Byattičin roman naprosto nije prikladan za filmsku ekranizaciju. Protagonisti priče su, naime, dvoje suvremenih engleskih znanstvenika koji istražuju priču o nepoznatoj tajnoj ljubavnoj vezi dvoje (fiktivnih) engleskih pjesnika iz 19. stoljeća, a pritom se i između njih rađa na svoj način kompleksna veza; problem za prenošenje u film je što se mozaik veze iz prošlosti slaže kroz iščitavanje pisama, pjesama i priča dvoje pjesnika, što je u knjizi itekako sugestivno i napeto, ali se na filmu doima statično i bez pravog emotivnog i dramskog naboja.
LaBute i njegovi suscenaristi – David Henry Hwang i Laura Jones – nisu uspjeli uvjerljivo prenijeti kontrast između veza iz prošlosti i sadašnjosti. U njihovoj izvedbi, prikazu zabranjene ljubavi oženjenog Randolpha Henryja Asha (Jeremy Northam) i Christabel LaMotte (Jennifer Ehle) manjka prave strastvenosti, dok je suvremena priča – čiji su glavni protagonisti Engleskinja Maud Bailey (Gwyneth Paltrow) i Amerikanac Roland Michell (Aaron Eckhart) – opterećena površnom razradom likova te vrlo neuvjerljivim podzapletom s konkurentima koji svojim putem pokušavaju doći do istine o vezi Asha i LaMotteice. Usporedne priče u filmu, zapravo, smetaju jedna drugoj: upravo kad svaka od njih treba uhvatiti zamah, LaBute je ‘razvodnjuje’ prijelazom na drugu, tako da se cjelina doima odviše neuredno. Film dostiže nešto uvjerljiviji intenzitet emocija tek u završnih dvadesetak minuta, i to u priči iz prošlosti, ali nipošto nije dovoljno da izdigne cjelinu iznad razine osrednjosti.
Gwyneth Paltrow i Aaron Eckhart tek su korektni protagonisti suvremene priče (inače, njegov je lik u romanu povučeni i neugledni Englez, što zbivanja čini ponešto intrigantnijim). Na sreću, Jennifer Ehle i Jeremy Northam neusporedivo dojmljivije tumače par iz prošlosti, i samo zbog ograničenja dramske konstrukcije filma nisu ostvarili doista vrhunske uloge – u svakom slučaju, njihovi nastupi glavni su razlog za gledanje ovog neuspjelog djela. Jedini prilog vrijedan pozornosti na DVD-u je LaButeov audio-komentar.

OPSJEDNUTOST
(Issa)

Possession, am. drama, 2002.
R: Neil LaBute
GL: Gwyneth Paltrow, Aaron Eckhart, Jeremy Northam, Jennifer Ehle, Lena Headey, Toby Stephens, Trevor Eve

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Bili smo vojnici
Blitz

Sedam godina poslije povijesnog epa “Hrabro srce”, Mel Gibson i scenarist Randall Wallace, koji je ovog puta i redatelj, uključili su se u nedavni val hollywoodskih ratnih filmova s ekranizacijom knjige pukovnika Harolda Moorea i novinara Josepha Gallowaya u kojoj je opisana prva velika bitka koju je američka vojska vodila na vijetnamskom teritoriju, u studenom 1965. Gibsonov karizmatični nastup u ulozi Moorea svakako je glavna vrijednost filma; Wallaceova je rekonstrukcija tijeka bitke vrlo pedantna i realistična, ispunjena brutalnim prizorima, a vrijedi istaći i da je – za razliku od, primjerice, Somalaca u “Padu
crnog jastreba” – vijetnamska strana prikazana s respektom. Međutim, trajanje od dva sata i petnaestak minuta ipak je prekomjerno, pa Wallaceova oda vojničkoj hrabrosti povremeno upada u jednoličnost zbog koje u konačnici ne dostiže svoj puni potencijal.
Uz odličnu sliku i zvuk, DVD vrijedi pogledati i zbog vrlo dobrog 25-minutnog dokumentarca o snimanju filma. (I.S.)

VHS/DVD
We Were Soldiers, am. rat. spektakl, 2002.
R: Randall Wallace GL: Mel Gibson, Madeleine Stowe, Greg Kinnear, Sam Elliott, Chris Klein, Barry Pepper

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Glasnici vjetra
Continental Film

Krivnja za najveći hollywoodski komercijalni podbačaj hongkonškog velemajstora Johna Wooa (140 milijuna dolara troškova na 40 milijuna bruto zarade) uglavnom se svaljuje na kompaniju MGM koja je datum premijere odgađala godinu dana u strahu od reakcija publike na prizore krvoprolića nakon 11. rujna, ali odgovornost snosi i sam redatelj, jer je intrigantnu dramsku premisu – američki vojnici tjelohranitelji su Navajo šifranata, koje moraju likvidirati u slučaju opasnosti od japanskog zarobljavanja – smjestio u kontekst bajkovitog akcijskog žanra: “Glasnici vjetra” realizirani su virtuozno, kao vizualni spektakl eksplozija i pucnjave, međutim, za razliku od Amerikanaca, Japanci u njemu ginu poput muha, što je nakon realističnih standarda koje je uspostavilo Spielbergovo “Spašavanje vojnika Ryana” ipak deplasirano.
Film na DVD-u ima glanc sliku i gromki zvuk, dodaci su bogati, no Wooovi poklonici pričekat će američki trostruki disk koji se najavljuje za svibanj, s 20 minuta dužom “redateljskom” verzijom.
(N.P.)

VHS/DVD
Windtalkers, am. rat. spektakl, 2002.
R: John Woo GL: Nicolas Cage, Adam Beach, Christian Slater, Roger Willie, Peter Stormare

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

101 dalmatinac II
Continental Film

Kompanija Disney uobičajila je zadnjih godina realizirati nastavke svojih velikih animiranih hitova “s pola snage”, kako bi eksploatirala njihovu popularnost i pritom uštedjela novac. Budući da nastavak “101 dalmatinca” nije prikazivan u kinima, svatko bi pomislio da je to čista splačina, međutim, ugodnog li iznenađenja! Priča o malom dalmatineru Patchu koji se prigodom selidbe odvoji od brojne obitelji i daje se u potragu za svojim idolom Gromom, junakom popularne tv serije, sročena je vrlo inventivno, ne toliko kad su u pitanju nove spletke Zlice od Opaka, koliko u oživljavanju duha starih tv serijala s Rin Tin Tinom te dražesnom filozofiranju o naličju slave i razlikovanju stvarnosti od fikcije. Animacija Disneyjevog japanskog odjela je O.K., a u cjelini ovaj je crtić puno zabavniji od igranog filma “102 dalmatinca”. Jedina je šteta što nema verzije na hrvatskom, no što se može kada je Disneyjeva politika prema našem tržištu maćehinska.
Dodaci na DVD-u namijenjeni su samo klincima. (N.P.)

VHS/DVD
101 Dalmatians II: Patch”s Adventure in London, am. crtić, 2002.
R: Jim Kammerud i Brian Smith GLAS: Barry Bostwick, Jason Alexander

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Crna maska 2
Blitz

Poklonike hongkonške kinematografije očekuje gorko razočaranje odluče li pogledati nastavak zabavnog hita iz 1996. godine o superjunaku koji se može opisati kao svojevrsni spoj “Batmana” i “Univerzalnog vojnika”. Za početak, u “dvojci” ne nastupa Jet Li, zvijezda originala, nego je naslovnu ulogu preuzeo malo poznati Andy On, ali pravi je problem zapanjujuće slaba redateljska izvedba inače maštovitog a često i briljantnog Tsuija Harka. Istini za volju, Tsui se nikad nije isticao discipliniranom dramaturgijom, ali nikad nije ni snimio nešto tako nemušto poput ove priče u kojoj se naslovni junak bori protiv hrvača-mutanata (ne pitajte!); dojam nimalo ne popravljaju vrlo neuvjerljivi kompjuterski efekti. Depresivno. (I.S.)

VHS/DVD
Black Mask 2: City of Masks, hongk.-am. fant. akcić, 2001.
R: Tsui Hark GL: Andy On, Tobin Bell, Jon Polito

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Ukradeno ljeto
UCD

Ben Affleck i Matt Damon raspisali su natječaj na Internetu za najboljeg debitanta, na kojem je između 10 tisuća natjecatelja pobijedio prodavač osiguranja Pete Jones. Kompanija Miramax realizirala je njegov scenarij s budžetom od milijun dolara, a kablovska tv HBO popratila je snimanje filma zapaženom 13-dijelnom serijom “The Project Greenlight”. Budući da je u pitanju neka vrsta “Prvog pljeska”, “Ukradeno ljeto” iznenađujuće je simpatična “americana” koja se odigrava u Chicagu sredinom 70-tih, s malim katolikom kao junakom koji za pokoru odluči preobratiti na svoju vjeru vršnjaka Židova iz susjedstva te posvuda izaziva nevjericu tom akcijom. Završnica je suviše melodramatična, no skupe hollywoodske produkcije trpe i od gorih problema. (N.P.)

VHS/DVD
Stolen Summer, am. obitelj. melodrama, 2002.
R: Pete Jones GL: Aidan Quinn, Bonnie Hunt, Kevin Pollak

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Thelma i Louise
Continental Film

Dvanaest godina poslije premijere, akcijski film ceste Ridleyja Scotta o dvije žene koje stjecajem okolnosti postaju odmetnice u bijegu pred zakonom potvrđuje se kao odlično ostvarenje. Geena Davis i Susan Sarandon izvrsne su u naslovnim ulogama, a Scott vrlo fino izlaže nenametljivo, ali i nedvosmisleno feministički intonirani zaplet Callie Khouri, čiji je scenarij nagrađen Oscarom. Bogato opremljeno novo DVD-izdanje donosi dva audio komentara – uobičajeno sadržajan Scottov, te vrlo živahan zajednički komentar glavnih glumica i scenaristice – jednosatni dokumentarac o nastanku filma, niz izbačenih scena, alternativni završetak… Ukratko, riječ je o izdanju koje će svakako opravdati investiciju odlučite li ga uvrstiti u kućnu videoteku. (I.S.)

Thelma & Louise, am. akc. film ceste, 1991.
R: Ridley Scott GL: Geena Davis, Susan Sarandon, Harvey Keitel

FILM: četiri točkice
DVD: četiri točkice

Gradski kauboj
VTI

Inspiriran člankom Aarona Lathama o subkulturi jahanja na mehaničkim bikovima u barovima američkog zapada, film Jamesa Bridgesa podsmješljivo je nazivan honky tonk verzijom “Groznice subotnje večeri”. Priča o teksaškom provincijalcu koji u legendarnom “Gilley”s”-u pronalazi kako ljubav tako i vrhunsku zabavu zbilja je tanjušna, no Bridges je autentično dočarao način života suvremenih kauboja, a troje protagonista iznimno uvjerljivo dočarava glavne likove – osobito Debra Winger u prvoj velikoj ulozi. Nastupi Charliea Danielsa i Bonnie Raitt dodatna su poslastica za poklonike countryja.
Film na DVD-u ima bolji zvuk nego sliku, a u skromnim dodacima najzanimljiviji su probni kadrovi “jahanja” Wingerice i Johna Travolte. (N.P.)

Urban Cowboy, am. melodrama, 1980.
R: James Bridges GL: John Travolta, Debra Winger, Scott Glenn

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika