10.11.2011. / 18:25

Autor: Deutsche Welle

Zašto Turci mrze Guusa Hiddinka?

I u njemačkim medijima se opširnim člancima najavljuju utakmice doigravanja za odlazak na EURO 2012. Mi smo izdvojili vijest agencije dpa, koja piše o velikom pritisku na izbornika turske (ali i hrvatske) reprezentacije.

Guus HiddinkGuus HiddinkU play-offu za odlazak na Europsko prvenstvo u nogometu u Poljskoj i Ukrajini, za Guusa Hiddinka je puno toga u igri. Prije svega - njegovo radno mjesto. Globetrotter koji u Australiji i Južnoj Koreji (reprezentacije koje je svojedobno trenirao) uživa status sveca.

U Turskoj je Nizozemac na svojoj koži okusio i drugu stranu trenerskog života. Njega se kritizira. Bez pardona. "Neće biti jednostavno, Hrvatska ima puno kvalitete, ali mi ćemo ostvariti naš cilj", kaže Hiddink, koji je prije dva dana proslavio 65. rođendan. Zapravo, idealno doba za odlazak u mirovinu. No, Nizozemac uopće ne razmišlja o odlasku iz nogometa.

Turski mediji posljednjih dana "štede" nacionalnog izbornika. To pomalo čudi, sportski mediji s Bospora na glasu su kao agresivni, a vrlo često znaju i preći granicu dobrog ukusa. U slučaju Hiddinka za "poštedu" nije bio zaslužan njegov rođendan, već svojevrsni nepisani dogovor sklopljen među najvažnijim tiskovinama. Oni su odustali od provokacija i izvještaja koji na bilo kakav način mogu ugroziti moral turske ekipe. "Uopće si ne mogu ni zamisliti što će se dogoditi u Turskoj ako se ne plasiramo na EURO", naglas razmišlja reprezentativac Hamit Altintop. Ako Hrvatska pobijedi Turske u dva okršaja, Hiddinkov vijek trajanja na klupi turske momčadi radikalno će se skratiti.

Hiddink nema pojma?

Turci većinom ne mogu shvatiti da primjerice Australci obožavaju Hiddinka. S "kengurima je on na prvenstvu svijeta 2006. nastupio u osmini finala, gdje je Italija pobijedila Tottijevim golom s bijele točke u 90. minuti! Ili da ga se u Južnoj Koreji (s njima je zaigrao u polufinalu Svjetskog prvenstva 2002.) smatra nacionalnim herojem.

U Turskoj se na spomen imena Guusa Hiddinka uglavnom koluta očima. I stenje. Čovjek koji po nepotvrđenim izvještajima godišnje zarađuje četiri milijuna eura na dužnosti izbornika Turskog nogometnog saveza, smatraju turski poznavatelji nogometa (a njih je najmanje otprilike onoliko koliko Turska ima muških žitelja), jednostavno nema pojma.

Mnogi ga jednostavno - mrze.

Milijuni fanova u Turskoj do kraja života mu neće oprostiti što za doigravanje protiv "Vatrenih" nije nominirao i Nurija Sahina. Vezni igrač madridskog Reala tek je prije nekoliko dana nakon višemjesečne pauze ponovno zaigrao za "kraljevski" klub. Hiddinku se zamjera da je popustio Realovom treneru Joseu Mourinhu, koji je smatrao da Sahin još nije spreman za nastup u izabranoj vrsti.

A ponosni Tuci, kad se radi o pitanju od nacionalnog značenja (EURO 2012.) nikome ne popuštaju!

Istog tog Hiddinka Turci su u veljači 2010. dočekali kao spasitelja! Što se u međuvremenu dogodilo? Ključni trenutak u kojem su Hiddinkova kola krenula nizbrdo dogodio se u listopadu prošle godine. Turci su tada u samo četiri dana zabilježili dva poraza u kvalifikacijama. Najprije su ih Nijemci "pomeli" rezultatom 3:0. Samo po sebi ništa neobično.

Blamaža se dogodila u susretu koji je uslijedio. Turci su na gostovanju kod "malog" Azerbajdžana izgubili 0:1. Na jedvite jade reprezentacija se ipak uspjela izboriti za nastup u doigravanju.

Pritisak na Hidinka i - Bilića

I njemački mediji o susretu Turske i Hrvatske pišu kao o "revanšu" za četvrtfinale Europskog prvenstva 2008. "Vatreni" su tada nesretno primili izjednačujući pogodak u posljednjim trenucima produžetaka i izgubili na jedanaesterce. "Prije tri godine mi smo plakali u Beču, ovaj put bi plakati trebali naši protivnici", prenosi dpa izjavu Josipa Šimunića.

No, nije samo Hiddink pod pritiskom, dodaje dpa. I Slaven Bilić mora pobijediti, naglašava njemačka novinska agencija. "Ja ne razmišljam o budućnosti, već samo o ove dvije utakmice koje su pred nama. Pritisak je sastavni dio našeg posla", kazao je izbornik hrvatske momčadi.

Ipak, i u uzavreloj atmosferi uoči očekivano teškog odmjeravanja snaga u Istambulu, turska je reprezentacija pokazala da ne razmišlja samo o nogometu. Ukoliko se Turska plasira na Europsko prvenstvo, kompletne premije će biti uplaćene u fond za pomoć žrtvama nedavnog teškog potresa u Vanu, na istoku zemlje.

Radi se o svoti od ukupno 3,7 milijuna eura.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika