11.11.2011. / 09:12

Autor: Hina , Nacional.hr

UNESCO paraliziran zbog SAD-a

UNESCO je upao u financijske teškoće u listopadu nakon što je Washington, koji osigurava 22 posto financijskih sredstava organizacije, zamrznuo svoje doprinose zbog glasovanja o primanju Palestine u punopravno članstvo

Sjedište UNESCO-aSjedište UNESCO-aOrganizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) je privremeno obustavio nove programe odgovarajući na odluku Sjedinjenih Država da prekine financiranje tog tijela nakon što je UNESCO Palestincima dao puno članstvo, rekla je ta UN-ova agencija u četvrtak.

Glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova na općoj skupštini UNESCO-a u Parizu rekla je da je odluka donesena zbog manjka 65 milijuna dolara u proračunu agencije za 2011. nastalog uslijed gubitka sredstava iz SAD-a.

"Moramo poduzeti radikalne korake i moramo ih poduzeti sada", rekla je Bokova na konferenciji u Praizu u srijedu, po tekstu njenog govora objavljenom u četvrtak.

UNESCO, koji među ostalim zadaćama promiče globalno obrazovanje i slobodu tiska, preispitat će svoje aktivnosti od sada do kraja prosinca a tijekom tog razdoblja će biti zamrznuto preuzimanje novih obveza.

Glasnogovornik UNESCO-a je rekao da će prioritetni programi biti realizirani te da za sada nema planova otpuštanja u organizaciji.

UNESCO je upao u financijske teškoće u listopadu nakon što je Washington, koji osigurava 22 posto financijskih sredstava organizacije, zamrznuo svoje doprinose zbog glasovanja o primanju Palestine u punopravno članstvo. Zakon SAD-a zabranjuje financiranje bilo koje UN-ove agencije koja da punopravno članstvo nekoj skupini koja nije međunarodno priznata kao država.

U idućoj godini izostanak financiranja iz SAD-a za UNESCO znači smanjenje sredstava od 143 milijuna dolara, rekla je Bokova i dodala da će agencija morati odrediti prioritetne aktivnosti i dodatno smanjiti svoje operativne troškove.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika