11.11.2011. / 09:57

Autor: Hina , Nacional.hr

Bijes protiv mogućnosti elitističke eurozone

Zamisao o maloj elitnoj eurozoni vrlo vjerojatno bi naišla na žestoki otpor ne samo zemalja srednje Europe nego i iz Austrije i Nizozemske, iako bi obje bile njezine moguće članice

IlustracijaIlustracijaSvaki pokušaj pretvaranja eurozone u manji, integriraniji klub okružen labavo povezanim zemljama razbjesnit će članice EU iz srednje Europe koje još nisu uvele euro, rekli su u četvrtak dužnosnici.

Tu mogućnost, koju su, po izvorima iz EU, u privatnim razgovorima spominjali njemački i francuski dužnosnici, odbijaju nove, siromašnije članice EU kojima je dosta toga da ih se stalno ostavlja po strani.

Visoki dužnosnik poljske vlade je na upit o njemačkim i francuskim razmišljanjima odgovorio poznatim sloganom španjolskih republikanaca iz doba Španjolskog građanskog rata (1936.-1939.) - "No Pasaran" (Neće proći).

"Odbijam čak i špekulirati o takozvanoj Europi dviju brzina", rekao je češki ministar financija Miroslav Kalousek.

"To bi bilo protivno interesima Češke Republike", dodao je.

Među deset zemalja koje nisu u eurozoni ima raznih profila - od onih koje se uskoro spremaju tražiti ulazak u eurozonu poput Latvije, preko ultraoprezne Češke do zemalja kojima je euro vječita opcija, ako je požele, poput Velike Britanije i Danske.

Kalousek je bio domaćin neformalne večere u Bruxellesu u ponedjeljak za nečlanice eurozone, dok su ministri financija eurozone imali odvojeni sastanak.

Tom je prilikom izrazio nezadovoljstvo što nečlanice nisu smjele barem sjediti za stolom za kojim su se donosile odluke koje imaju golemi utjecaj na nečlanice.

Predsjednik Estonije, koja je uvela euro, rekao je da se protivi ikakvim podjelama no da, ako do njih ipak dođe, želi da njegova zemlja bude u elitnom klubu.

Zamisao o maloj elitnoj eurozoni vrlo vjerojatno bi naišla na žestoki otpor ne samo zemalja srednje Europe nego i iz Austrije i Nizozemske, iako bi obje bile njezine moguće članice.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika