11.11.2011. / 10:02

Autor: Hina , Nacional.hr

Utvrđene stranačke liste

SDP u izbore bez dijela patrijarha

Glavni odbor SDP-a sinoć je jednoglasno odlučio da će predsjednik SDP-a Zoran Milanović biti premijerski kandidat SDP-a i Kukuriku koalicije, te nositelj u devet od deset izbornih jedinica, dok će u trećoj to biti čelnik HNS-a Radimir Čačić

photo: Sanjin Strukić/PIXSELL photo: Sanjin Strukić/PIXSELL Glavni odbor SDP-a utvrdio je stranačke liste za parlamentarne izbore 4. prosinca, na kojima mjesto nisu našli neki od SDP-ovih veterana, poput Željke Antunović, Antuna Vujića i Davorka Vidovića, što je portal Nacional.hr već najavio tijekom posljednjih nekoliko dana.

Nakon sjednice stranačkog Glavnog odbora, Željka Antunović novinarima je izjavila kako je beskrajno zahvalna SDP-u i SDP-ovcima što je u četiri mandata u Hrvatskom saboru imala priliku boriti se za socijaldemokratske vrijednosti, zadovoljna što je taj posao odradila kako treba.

Naglasila je da je uspješnu karijeru imala i prije nego se počela baviti politikom, izrazivši nadu da će i po prekidu profesionalne političke karijere, što, istaknula je, ne znači i prekid političke karijere, nastaviti biti jednako uspješna.

Upitana osjeća li gorčinu što njezino ime nije našlo mjesto na stranačkim listama, odgovorila je kako će i dalje nastaviti doprinositi stranci, posebno u predstojećim izborima, te je pozvala sve one koji dijele socijaldemokratske vrijednosti da izađu na izbore, glasuju za SDP, te pomognu stranci da ostvari izbornu pobjedu i "mijenja sve ono loše što nažalost svi u Hrvatskoj trpimo".

Na pitanje je li o tome zašto nije na listi razgovarala s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, odgovorila je da nije, te da za odgovor na to pitanje treba njega (Milanovića) pitati.

Antun Vujić smatra kako je sasvim u redu što u idućem mandatu neće u Saboru braniti SDP-ove boje. "Mislim da se trebaju čuti i novi glasovi i u tom smislu ovo je vjerojatno jedan optimistični izbor novih mogućnosti. Mi koji možda imamo neka sjećanja, možda i neka znanja, rado ćemo biti u pozadini ovoga što se događa i prema tome to je puna podrška ovom izboru", kazao je Vujić novinarima.

Na njihov upit hoće li mu nedostajati izbori i sve što nosi stranački život, odgovorio je kako mu osobno neće faliti, ali kako to ne znači da je nezainteresiran za sudbinu socijaldemokracije u Hrvatskoj.

Davorko Vidović izjavio je kako je s Milanovićem razgovarao o sastavljanju stranačkih lista, odnosno o tome da na njima neće biti njegovog imena, istaknuvši kako se nakon 12 izbornih ciklusa umorio od rada u parlamentu. To, naglasio je, ipak ne znači da neće biti aktivan u stranci koju je stvarao i kojoj je doprinosio koliko je mogao.

Vesna Škulić, koja također nije na listama, izrazila je uvjerenje da će SDP nastaviti i dalje skrbiti o pravima osoba s invaliditetom, te da će se i sama, kao članica stranke, truditi da se u korist osoba s invaliditetom provode svi domaći i međunarodni dokumenti i zakoni.

Na stranačkim listama, onoj za 1. izbornu jedinicu, našao se Ivan Račan, sin osnivača i dugogodišnjeg predsjednika SDP-a Ivice Račana, koji je novinarima izjavio kako ne strahuje od ulaska u parlament, već da na to gleda sa znatiželjom, a da će to je li ispunio očekivanja pokazati vrijeme.

Ne boji se, istaknuo je, ni toga da će ga se, sigurno još niz godina, gledati i mjeriti preko oca. "Možda nikada ne izađem iz te sjene, ali ja ću pokušati napraviti što god mogu", poručio je Račan.

Glavni odbor SDP-a sinoć je jednoglasno odlučio da će predsjednik SDP-a Zoran Milanović biti premijerski kandidat SDP-a i Kukuriku koalicije, te nositelj u devet od deset izbornih jedinica, dok će u trećoj to biti čelnik HNS-a Radimir Čačić.

U 1. izbornoj jedinici prvi na listi je Milanović, drugo mjesto rezervirano je za predstavnika HNS-a, treći je čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, četvrti je nestranački Josip Kregar, a ostalih devet od deset mjesta čine SDP-ovci - po redu to su Tonino Picula, Gordana Sobol, Tomislav Saucha, Gvozden Flego, Igor Rađenović, Melita Mulić, Ivan Račan, Karolina Leaković i Alen Prelec. Dvanaesto mjesto na listi rezervirano je za HNS.

Prvi na listi u 2. izbornoj jedinici je Zvonimir Mršić, drugi Boris Šprem, treći Gordan Maras, četvrta Dragica Zgrebec, peto i trinaesto mjesto je za predstavnika HSU-a, šesti je Darko Ledinski, sedma Marija Lugarić, osmi Vedran Babić, deveta Vanja Posavac, deseto mjesto popunit će predstavnik HNS-a, jedanaesta je Marija Vukobratović, dvanaesta je Vesna Želježnjak, a četrnaesti Draženko Pandek.

HNS će imati predstavnika na prvom mjestu u 3. izbornoj jedinici, kao i na četvrtom, šestom, devetom, desetom, jedanaestom i četrnaestom mjestu, a ostala mjesta čine SDP-ovi kandidati- drugi je Siniša Hajdaš-Dončić, treća Nadica Jelaš, peti Mario Habek, sedmi Željko Kolar, osmi Mario Moharić, dvanaesta Dunja Špoljar, a trinaesti Dubravko Bilić.

Čelnica osječko-baranjskog SDP-a Biljana Borzan prva je na listi u 4. izbornoj jedinici, druga je Nada Čavlović-Smiljanec, treći Domagoj Hajduković, četvrti i sedmi su predstavnici HSU-a, peti je Damir Tomić, šesti Tomislav Žagar, osma je Sandra Petrović, deveto mjesto je za predstavnika HNS-a, a slijede SDP-ovi kandidati Hrvoje Nekić, Sanja Stipanić, Marijana Živko, Željka Zagvozda i Dejan Šovagović.

SDP-ov glavni tajnik Igor Dragovan prvi je na listi u 5. izbornoj jedinici, nakon njega slijede SDP-ovci Zdravko Ronko, Željko Sabo i Josip Vuković, peto, osmo, i trinaesto mjesto pripadaju HNS-u, deseto HSU-u, a ostala mjesta popunili su SDP-ovi kandidati - to su, šesti, Tihomir Jakovina, sedmi Damir Rimac, deveti Josip Krnić, jedanaesti Roberto Lujić, dvanaesti Marijan Cesarik, i četrnaesta Slavica Nikšić.

Prva na listi u 6. izbornoj jedinici je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić, SDP-ovac Neven Mimica je drugi, treće i osmo mjesto pripadaju HNS-u, a slijede SDP-ovi kandidati Rajko Ostojić, Mirela Holy, Danijel Mondekar, Vesna Fabijančić-Križanić, Šime Lučin, Ivana Posavec-Krivec, Zoran Vasić, Boris Kovačić i Dan Špicer. HSU-u pripada dvanaesto mjesto na listi za 6. izbornu jedinicu.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić prva je na listi u 7. izbornoj jedinici, drugi je njezin stranački kolega Josip Leko, HNS ima treće mjesto i jedanaesto mjesto, HSU trinaesto, a ostalo su SDP-ovi kandidati - četvrti je Slavko Linić, peti Nenad Stazić, šesti Mirando Mrsić, sedmi Mihael Zmajlović, osmi Ivo Jelušić, deveti Damir Mateljan, deseti Saša Đujić, dvanaesti Josip Benčić, a četrnaesti Željko Mirković.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ima čelno mjesto na listi u 8. izbornoj jedinici, drugo, šeto, deseto i trinaesto mjesto pripadaju IDS-u, SDP-ovac Željko Jovanović je na trećem mjestu, četvrti je predstavnik HSU-a, a ostala mjesta popunili su SDP-ovi kandidati - peta je Romana Jerković, sedma Tanja Vrbat, osmi Luka Denona, deveti Peđa Grbin, jedanaesta Ana Komparić-Devčić, dvanaesta Ada Damjanac, a četrnaesta Lidija Bagarić.

SDP-ovac Ranko Ostojić prvi je na stranačkoj listi u 9. izbornoj jedinici, a slijede ga SDP-ovci Ingrid Antičević Marinović, Ante Kotromanović i Franko Vidović, od petog do sedmog mjesta su HNS-ovi kandidati, na osmom i devetom mjestu su SDP-ovi Damir Rilje i Ivan Klarin, deseto mjesto rezervirano je za HSU, a slijede SDP-ovi kandidati Anita Bara, Tomislav Zrinski, Nataša Poparić i Renata Sabljar-Dračevac.

Arsen Bauk je prvi na SDP-ovoj listi u 10. izbornoj jedinici, slijede ga stranački kolege Branko Grčić, Marin Jurjević, Tatjana Šimac-Bonačić i Tonka Ivčević, šesto i četrnaesto mjesto pripadaju HNS-u, dvanaesto HSU-u, a na ostalim su mjestima SDP-ovi kandidati - sedmi je Mladen Marelić, osma Đurđica Plančić, deveti Nikola Hajdić, deseti Damir Krstinić, jedanaesti Tonći Bilić, a trinaesti Rade Bobanac.

Zajednički kandidat za češku i slovačku nacionalnu manjinu u 12. izbornoj jedinici je Vladimir Bilek, dok SDP, sukladno dosadašnjoj praksi, ne izlazi na izbore u 11. izbornoj jedinici, onoj u kojoj zastupnike biraju hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 11.11.11. 11:04

Znaci SDP ociscen od Racanovih ljudi?


registracija
26/12/06

capica, 11.11.11. 12:04

SDP očišćen od konkurenata Milanovića. Željka Antunović je pametna, elokventna, obrazovana i ima veliko iskustvo u politici i to Milanoviću smeta. Još žena ima o nekim stvarima i svoje mišljenje, a to je neoprostivo.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 11.11.11. 14:50

Sto radi tastina...


registracija
26/10/11

eezy, 11.11.11. 17:35

E, a kad prvi put zapjevaju "Od Vardara pa do Triglava"- ja palim traktor!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Top teme

Izbor urednika