11.11.2011. / 11:39

Autor: Hina , Nacional.hr

Azijsko-pacifičke regije

Za ujedinjenu europsku akciju protiv krize

Summit, kojemu će prisustvovati i američki predsjednik Barack Obama, promatrači vide kao nastojanje da se postigne napredak u stvaranju novog područja slobodnog tržišta te dogovora o tehnologiji koja će se prilagoditi zaštiti okoliša, što su potezi koji bi u konačnici mogli potaknuti globalni rast

ArhivaArhivaMinistri financija zemalja Azijsko-pacifičke regije, sve zabrinutiji zbog europske dužničke krize, zatražili su u četvrtak stvaranje ujedinjene fronte koja bi rezultirala pokretanjem snažnije europske akcije, istodobno radeći na tomu da i njihove ekonomije ne dožive sličnu sudbinu.

Pregovori, koji se održavaju u Honoluluu prije sastanka summita čelnika Pacifičke regije, jedne od regija s najbržim ekonomskim rastom u svijetu, zasjenjeni su ekonomskim neredima u eurozoni, koja diljem svijeta šalje upozoravajuće signale.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je kako se Washington nada da će se godišnje okupljanje 24 članica zemalja članica grupe za ekonomsku suradnju Azijsko-pacifičke regije iskoristiti za daljnji pritisak na Kinu zbog valute te zemlje i njezinih trgovinskih aktivnosti te je obećala ponovni američki angažman u, kako je kazala "američko-pacifičkom stoljeću".

Summit, kojemu će prisustvovati i američki predsjednik Barack Obama, promatrači vide kao nastojanje da se postigne napredak u stvaranju novog područja slobodnog tržišta te dogovora o tehnologiji koja će se prilagoditi zaštiti okoliša, što su potezi koji bi u konačnici mogli potaknuti globalni rast.

No ministri financija, okupljeni na Havajima, u četvrtak su otvoreno izrazili zabrinutost zbog izostanka odlučnijih europskih poteza koji bi potaknuli preokret u eurozoni. Smatraju da je, nakon Grčke, središte krize postala Italija.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 11.11.11. 11:48

Svi nastupaju sa figom u džepu jedni prema drugima tako da izlaz iz ovog i ovakvog kaosa nije izgledan.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika