11.11.2011. / 11:42

Autor: Deutsche Welle

Lijek protiv svih virusa?

Znanstvenici su na tragu jednog "čudesnog" sredstva koje bi moglo biti djelotvorno protiv većeg broja virusa. On ne napada sam virus, nego inficiranu stanicu

IlustracijaIlustracijaAmerički znanstvenici su već u laboratoriju testirali sredstvo pod imenom "Draco". To ime je jako prikladno, objašnjava Todd Tider s MIIT-a (Massachusetts Institute of Technology), jer je doista riječ o drakonskom sredstvu koje može stati na kraj najrazličitijim virusima - onima koji uzrokuju prehlade, želučane viroze, ali i oboljenja poput dječje paralize i denga groznice.

Ugušiti infekciju u korijenu

Tajna "Dracoa" je da ne napada sami virus, nego stanicu u tijelu inficiranu njime. Virusi se naime u stanici množe da bi je konačno uništili i iz nje izašli te nastavili svoj pohod na druge, zdrave stanice u tijelu. "Draco", prema navodima Todda Ridera, uništava prvu inficiranu stanicu prije nego što se virusi počnu u njoj množiti i prije nego što mogu inficirati druge stanice. No, za to "Draco" mora prvo pronaći inficiranu stanicu i to uz pomoć ribonukleinske kiseline (RNA). Kada se virusi, naime, umnožavaju, stvaraju se izrazito dugi dvostruki lanci RNA-a. Takvi lanci se obično ne mogu naći u zdravoj stanici stoga su znak da je stanica u kojoj postoje zaražena virusom.

Nakon što je prepoznao stanice s dugim nukleinskim kiselinama virusa, objašnjava Todd Rider, "Draco" navodi stanice da se same unište i na taj način zaustavlja infekciju. Zdrave stanice pritom ostaju netaknute. To u svakom slučaju tako funkcionira u epruveti. U testovima na životinjama su, na primjer, znanstvenici uspjeli izliječiti miševe zaražene svinjskom gripom. Todd Rider je uvjeren da bi "Draco" mogao biti univerzalni lijek koji bi mogao stati na kraj svim virusnim zarazama - od prehlade do boginja.

Druga strana medalje

Drugi znanstvenici gledaju na ovo "čudotvorno" sredstvo kritičnije. Među njima je i Andrea Branch s njujorške Mount Sinai School of Medicine. Ona se, doduše, divi kreativnosti i dometima svojih kolega s MIT-a, ali je uvjerena da testovi u epruveti ili na miševima ni blizu nisu dovoljni. "Ako je jako puno stanica u tijelu inficirano virusima i one se takorekuć natjeraju na samoubojstvo, to bi moglo ubiti i pacijenta", argumentira ona. Kao primjer navodi infekciju Hapatitisom-B. U njoj virusi napadaju većinu stanica jetre. Kada bi sve one odjednom "umrle", jetra bi zakazala i samo bi transplantacija mogla spasiti život pacijenta. Postoje, naravno, i infekcije, kaže Andrea Branch, koje pogađaju samo mali broj stanica. Ako ih "Draco" doista može pronaći i uništiti, princip bi mogao funkcionirati.

Pred Toddom Riderom i njegovim timom s MIT-a je u svakom slučaju još dug put. Njihov sljedeći korak je testiranje "Draca" u borbi protiv HIV-a.

Autori: Marieke Degen/ Gudrun Heise/ Dunja Dragojević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Mit da antibiotici liječe prehladu i dalje živi

Mit da antibiotici liječe prehladu i dalje živi

Četvrtina ljudi u Britaniji pogrešno vjeruje da antibiotici liječe kašalj i prehladu, iako oni ne djeluju na viruse koji uzrokuju većinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika