11.11.2011. / 14:09

Autor: Hina

Amerikanci više ne žele biti pušači

Gotovo 70 posto američkih pušača kaže da želi prestati pušiti, a više od polovice pokušalo je riješiti se te štetne navike u posljednjih godinu dana, no samo šest posto u tome je i uspjelo, objavile su u četvrtak američke zdravstvene vlasti.

Pušenje više nije zanimljivoPušenje više nije zanimljivoGotovo 70 posto američkih pušača kaže da želi prestati pušiti, a više od polovice pokušalo je riješiti se te štetne navike u posljednjih godinu dana, no samo šest posto u tome je i uspjelo, objavile su u četvrtak američke zdravstvene vlasti.

Oko 20 posto odraslih Amerikanaca ili oko 45,3 milijuna ljudi još uvijek puši, a liječnici su za njih 48,3 posto savjetovali da zbog zdravlja prekinu uživati u duhanu, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Postotak pušača u zemlji opada, no stručnjaci su zabrinuti što se taj trend usporava, pa jačaju napore da se pomogne onima koji žele prestati pušiti.

Prema izvještaju CDC-a, samo 32 posto onih koji žele prestati koristilo je neki oblik pomoći, kao što su antipušački flasteri ili savjetovanje.

"Ima još puno prostora za napredak. Korištenje tih oblika pomoći može udvostručili, pa i utrostručiti uspješnost prestanka pušenja", rekao je Timothy McAfee, direktor odjela za pušenje CDC-a.

Po njegovim riječima, edukacija je također važan čimbenik u tome. Studijom je utvrđeno da je samo 3,2 posto nižeobrazovanih Amerikanaca uspjelo prestati pušiti, za razliku od 11,4 posto onih s fakultetskom diplomom.

McAfee je također rekao da je posebno veliki jaz između pokušaja i uspjeha među crncima. Crnci najviše od svih žele prestati pušiti, ali najrjeđe u tome uspjevaju, samo 3,3 posto, te najmanje odlaze na savjetovanja.

McAfee je pojasnio da je mogući razlog to što crnci tri puta više od bijelaca puše cigarete s okusom mentola, koji "zamagljuje" učinak pušenja. Čak 76,7 posto crnih pušača puši cigarete s mentolom, prema 23,6 posto bijelaca.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika