11.11.2011. / 14:35

Autor: Hina

Slovenska izborna kampanja najavljuje "stezanje pojasa"

Slovenski politički lideri u ovogodišnjoj kampanji pred prijevremene izbore uglavnom najavljuju politiku reformi i "stezanja pojasa", za razliku od izbora iz 2008., kada je bilo i nerealnih obećanja o minimalnim plaćama i mirovinama od 1000 eura.

Karl ErjavecKarl ErjavecSlovenski politički lideri u ovogodišnjoj kampanji pred prijevremene izbore uglavnom najavljuju politiku reformi i "stezanja pojasa", za razliku od izbora iz 2008., kada je bilo i nerealnih obećanja o minimalnim plaćama i mirovinama od 1000 eura.

Predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec izjavio je prilikom predizbornog sučeljavanja na televizijskoj postaji POP-TV u četvrtak kasno navečer da se njegova izjava iz 2008., kako oni koji su teško radili 40 godina zaslužuju minimalnu mirovinu od 1000 eura, krivo tumači.

"Slovenski umirovljenici imali bi 1000 eura minimalne mirovine da se 20 godina nije kralo društvenu imovinu", rekao je Erjavec, dodavši da su za gospodarsku krizu krivi "tajkuni i bankari", a ne umirovljenici.

Erjavec je bio ministar obrane u Janšinoj koalicijskoj vladi od 2004. do 2008. godine. U Pahorovoj koaliciji lijevog centra bio je do smjene 2010. godine ministar za okoliš i prostor.

Minimalna plaća za puno radno vrijeme u Sloveniji je trenutno 562 eura, a minimalne mirovine znatno su niže.

Erjavčeva stranka protivi se zamrzavanju mirovina u idućoj godini, što predlažu neke druge stranke u okviru mjera stabilizacije, o čemu bi se idući tjedan trebao izjasniti parlament na izvanrednom zasjedanju.

Aktualni premijer i predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je u sučeljavanju za POP-TV i nacionalnu televiziju da su mjere koje predviđaju zamrzavanje plaća, mirovina i socijalnih transfera u idućoj godini neophodne da Slovenija ne padne na periferiju eurozone, a na realizam u predizbornim nastupima poziva i većina drugih glavnih političkih aktera.

Predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša izjavio je tijekom televizijskih sučeljavanja da Slovenci iduće godine ne mogu očekivati rast nego stagnaciju životnog standarda, kako zbog pogoršanja ekonomskih prilika u EU-u tako i zbog grešaka Pahorove vlade.

Nešto optimističniji u svojim izjavama o standardu idućih godina bili su u predizbornim sučeljavanjima ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i nekadašnji ministar javne uprave Gregor Virant. Obojica su navela da upornim radom i dobrim programom Slovenija već iduće godine može početi izlaziti iz krize.

Janković tvrdi da se životni standard može povećati programom javnih radova i novim infrastrukturnim investicijama, a isto očekuje i Virant, uz liberalni gospodarski program baziran na privatizaciji državne imovine i učinkovitoj državnoj upravi, te stvaranju uvjeta za poduzetništvo i investicije.

Janša i Pahor tvrde da su takva obećanja nerealna.

Europska komisija u svojoj je novoj prognozi u četvrtak ocijenila da će rast BDP-a u Sloveniji ove godine biti 1,1, a u idućoj jedan posto te tako snizila svoje ranije procjene.

Viranta i njegovu Građansku listu, te Jankovića i njegovu stranku Pozitivna Slovenija dosadašnja predizborna ispitivanja navode kao glavne konkurente Janši za položaj premijera i sastavljanje buduće koalicijske vlade.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika