11.11.2011. / 16:11

Autor: Hina

Palestinski zahtjev za članstvo u UN-u sve bliži neuspjehu

Palestinci vjerojatno nisu uspjeli osigurati dovoljnu potporu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) te je izgledno da će Odbor za prijem novih članica u petak objaviti da suglasje o prijemu palestinske države u punopravno članstvo svjetske organizacije nije postignuto.

Palestinci vjerojatno neće postati članovi UN-aPalestinci vjerojatno neće postati članovi UN-aPalestinci vjerojatno nisu uspjeli osigurati dovoljnu potporu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) te je izgledno da će Odbor za prijem novih članica u petak objaviti da suglasje o prijemu palestinske države u punopravno članstvo svjetske organizacije nije postignuto.

Zahtjev za prijem palestinske države u punopravno članstvo UN-a podnio je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna.

Zahtjevu za članstvom i priznanju palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom protive se Izrael i Sjedinjene Države. Tvrde da se time Izraelu odriče legitimitet i da su mirovni pregovori jedini put da Palestinci dobiju svoju državu, piše Reuters.

Agencija u nekoliko pitanja i odgovora predstavlja mehanizam postupanja UN-a pri prijemu novih članica.

Kako UN prima nove države članice?

Zemlje koje apliciraju za prijem u Ujedinjene narode zahtjev obično predaju glavnome tajniku UN-a koji ga prosljeđuje VS-u na procjenu i glasovanje.

Ako ga 15-člani VS odobri, zahtjev se prosljeđuje Općoj skpštini UN-a na glasovanje. U Općoj skupštini predstavnici su 193 zemalja članica. Za prolaz su potrebne dvije trećine glasova, dakle 129. zemlja ne može biti primljena u UN ako njezin zahtjev ne odobre i VS i Opća skupština.

Hoće li se Palestinci pridružiti UN-u?

Vjerojatno je da će dobiti dovoljno glasova u Općoj skupštini, no nedostatna im je potpora u Vijeću sigurnosti. Da bi u tom tijelu rezolucije bile prihvaćene potrebno je devet glasova i nijedan veto. Palestinci trenutačno imaju osam osiguranih glasova. Na sastanku prošlog tjedna Rusija, Kina, Brazil, Indija, Libanon i Južna Afrika podržali su palestinski zahtjev, no Sjedinjene Države su protiv, a Velika Britanija, Francuska i Kolumbija najavile su da će se suzdržati pri glasovanju.

Gabon i Nigerija po svoj će prilici glasati za Palestince, a Njemačka i Portugal svoje stajalište još nisu objavili no očekuje se da će se suzdržati ili glasati protiv. Bosna i Hercegovina nije objavila svoje stajalište. Izgledno je ipak da će se i BiH suzdržati jer se tročlano predsjedništvo sastavljeno od predstavnika hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda ne može dogovoriti o tom pitanju. No čak i ako Palestinci osiguraju devet potrebnih glasova, SAD će uložiti veto, najavio je.

Mehanizam Odbora za članstvo

Odbor za prijem novih članica Vijeća sigurnosti, u kojem su predstavnici svih 15 članica, nekoliko tjedana razmatra i procjenjuje je li zahtjev ispunio sve uvjete za članstvo.

Odbor nije uspio donijeti jednoglasno stajalište.

Što slijedi?

Očekuje se da će Odbor za članstvo, kada se u petak sastane, objaviti da postoji zastoj. Predmet će zatim vratiti Vijeću sigurnosti koje ga može odbaciti ili pak staviti na glasovanje. Ako Palestinci zatraže glasovanje, morat će pronaći članicu vijeća spremnu sponzorirati rezoluciju. Neki diplomati drže kako bi Palestinci mogli odustati i time izbjeći jasno pokazati da nemaju dovoljno potpore.

Bude li ipak glasovanje organizirano, SAD neće uložiti veto ako Palestinci osiguraju samo osam glasova.

Što se događa kada je zahtjev odbačen?

Palestinci su već najavili da bi mogli zatražiti unapređenje sadašnjeg statusa promatrača bez prava glasa. Mogli bi od Opće skupštine UN-a zatražiti da postanu promatračka država bez stalnog statusa, poput Vatikana. To bi bilo neizravno priznanje njihove države. Jednostavna većina glasova u Općoj skupštini potrebna im je za takav status koji bi im omogućio pristup UN-ovim agencijama, među kojima je Međunarodni kazneni sud.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika