11.11.2011. / 18:03

Autor: Nacional.hr

Video: Ekstremna desnica u Europi sve jača

Studija otkriva kako se u Europi sve više šire nacionalistički, ksenofobni i islamofobni stavovi, posebice među mladima

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBritanska neprofitna organizacija Demos, koja se bavi istraživanjem odnosa moći i politike, izradila je uznemirujuću studiju o ekstremnoj desnici u Europi.

Demos je oblik neprofitne organizacije poznatiji kao Think tank čiji članovi se bave istraživačkim radom, obrazovanjem o određenoj politici i drugim pitanjima. Organiziranjem okruglih stolova, blogova, izdavaštvom i publikacijama organizacija pokušava stvoriti nove ideje, slobode, upozoriti na nepravilnosti i razviti političku te građansku svijest.

Ekstremna desnica u proteklih pet godina postaje sve jača i okuplja sve više sljedbenika. Istraživanje je dokazalo kako ona predstavlja ozbiljnu prijetnju mainstream politici u Europi, pogotovo je alarmantno korištenje interneta. Elektronsko komuniciranje savršena je platforma za okupljanje ekstremne desnice i neofašista, koji tim putem zaobilaze zatvoren pristup civiliziranom političkom diskursu. Upozorava se kako su razni nacistički forumi, blogovi, news grupe i slično sve popularniji.

Iz Demosa su to uspijeli dokazati tako da su putem društvene mreže Facebook nagovorili deset tisuća pristaša ultradesnice da ispune upitnike o svojim političkim uvjerenjima i djelovanju. Zaključak je nakon analize zabrinjavajući.

Studija otkriva kako se u Europi sve više šire nacionalistički, ksenofobni i islamofobni stavovi, posebice među mladima. Pristaše ekstremne desnice su većinom muškarci do 30 godina, većinom nezaposleni, spremni izaći na ulice i prosvjedovati. Mnogi su članovi ekstremnih političkih stranaka, organizacija i saveza, voljni otkriti svoje identitete.

Velika većina desničara iz Europe diči se nacionalnom kulturom i tradicijom koje se želi zaštititi, no i dalje ostaje veliki upitnik da li se to može smatrati pozitivnim. Zajedničko svima je i to što dijele nepovjerenje prema institucijama države i Europske unije, ne vjeruju ni sudstvu, ali imaju povjerenja u policiju i vojsku kao autoritarne elemente državnog represivnog aparata.

Vezane vijesti

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

Obrazovni sustav u BiH - "kovačnica mržnje"?

"Školokrečina“ je zbirka objavljenih tekstova Nenada Veličkovića u kojima autor govori o ozbiljnim propustima u obrazovnom sustavu BiH. Podnaslov… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 11.11.11. 18:50

Prekrasn prikazi, narocito oni sa Balkanskog prostora, zar ne? Naravno, kad bi se vrlo ruzno salili! Zanimljivo bi bilo znati da li su, sto se hrvatskog dijela ovoga filma tice, ovi mladi ljudi i dalje ovako aktivni i ukoliko jesu da li netko o tome vodi nekakvu brigu. Jer da je dobro, pa i nije, zar ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika