11.11.2011. / 20:00

Autor: Deutsche Welle

Turski strah od četiri hrvatska asa

Mnogi turski stručnjaci, baš kao i izbornik Hiddink i većina turskih ljubitelja nogometa vjeruje da će Turska "teško" proći Hrvatsku na putu za Europsko nogometno prvenstvo 2012., te da je Hrvatska favorit.

Hrvatski reprezentativci večeras igraju odlučujuću utakmicuHrvatski reprezentativci večeras igraju odlučujuću utakmicuTurska javnost i narod "na cesti" s puno skepse iščekuju prvi susret doigravanja za odlazak na EURO 2012. koji se igra ovoga petka u Istanbulu. Tako Milliyet na svojim sportskim stranicama piše: "Hrvatska je na europskoj rang-listi sedma, Turska 18. Koliko u našem sastavu ima mladih igrača koji su se nastavili razvijati? I istraga oko skandala na kladionicama zakočila je naš nogomet u razvoju. S obzirom na sve to je utakmica s Hrvatskom sudbinski susret u lošim vremenima za turski nogomet." No, i autor članka u Milliyetu, baš kao i većina turskih komentatora vjeruje da - ako turska momčad bude imala dobar dan - Hrvatska nije neslomljiv orah. U najoptimističnijoj procjeni, smatra on, šanse su "fifty-fifty".

Hiddink: Bilić danas ima jaču ekipu nego 2008.

Izbornik turske reprezentacije Guus Hiddink, koji je, kako navodi Hürriyet, često gledao utakmice hrvatske vrste misli da je ključno neutralizirati četiri hrvatska igrača: Srnu, Vukojevića, Modrića i Eduarda. Hürriyet prenosi Hiddinkovu ocjenu da Slaven Bilić u ovom trenutku ima jaču ekipu nego 2008. godine kada su Turci u dramatičnom susretu četvrtfinala Europskog nogometnog prvenstva svladali Hrvatsku. Njegov plan, navodno, izgleda ovako: hrvatsku igru razbiti odmah u prvom poluvremenu i ne dozvoliti da se ona razvije.

Hürriyet podsjeća i na ostala opasna "oružja" Hrvatske: Mandžukića i Olića u napadu, Rakitića "koji doduše nije u svojoj staroj formi, ali je uvijek u stanju izvući iz sebe maksimum", te Perišića u veznom redu "koji je zadužen za napade preko krila" pri čemu mu je "jedina slabost strast prema driblanju".

Hiddink je na tiskovnoj konferenciji u Istanbulu dan uoči susreta (10.11.) izjavio kako se turska momčad u odnosu na onu iz 2008. pomladila i da pored stare garde ima i nove, mlade igrače. Na pitanje tko je za njega favorit, iskusni trener nije odgovorio direktno: Hrvati su, rekao je, u prošlosti ostvarili dobre rezultate, ali njegova ekipa je puna energije i motivacije. "Možda se Hrvati vide kao favoriti, ali to će biti za njih teška večer, to je sigurno", zaključio je.

Turski fanovi više nemaju strpljenja

Turska momčad je nakon neuspjeha u kvalifikacijama za SP u Južnoafričkoj Republici pod velikim pritiskom, naglašava iskusni reprezentativac Hamit Altintop. Sportski list Foto Mac ga citira: "Ako se ne uspijemo kvalificirati za EURO 2012., ne znam što će se sve dogoditi u Turskoj."

Turski nogometni fanovi doista s puno gorčine i razočaranja govore o svojoj reprezentaciji i nacionalnom nogometu. Oni, kada ih se pita na cesti, mahom u Hrvatskoj vide pobjednika ovog play-offa. Tako se na web-stranici sportskog lista "Fanatik" već danima provodi anketa o prognozi ishoda utakmice koja se igra ovoga petka. Evo nekih odgovora:

"Hrvatska će pobijediti Tursku. Pogledajte naše kakvi su, Arda će izaći iz reprezentacije."

"Mora se misliti logično: s ovom ekipom ne možemo proći play-off. Hrvatska ima uigranu momčad. Naš tim se pak stalno mijenja. Kad nas i jedan Azerbajdžan može pobijediti, onda se čovjek mora zabrinuti."

"S ovakvim nogometom kakav mi igramo bit će jako teško. Ali ni hrvatsku momčad ne treba precijeniti. Ako se Hiddink uspije oduprijeti svim utjecajima i sastavi svoju vlastitu jedanaestorku, možemo proći dalje."

"Hrvatska više nije stara Hrvatska, a ni Turska više, kako se čini, nije stara Turska, ali ipak možemo pobijediti Hrvate."

Autori: Celik Akpinar/ Dunja Dragojević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika