11.11.2011. / 16:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Popovijed kontra medija

Neprijatelji Crkve blate pastire i njihovo stado

U priopćenju se navodi kako je jasno da se pritom ne čuju riječi o grabeži i pljački koju je počinila komunistička vlast, kao ni o nepravdi koja se desetljećima ne ispravlja kršeći temeljna ljudska prava katoličkih vjernika i drugih građana naše Domovine

Ilustracija (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)Ilustracija (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)Nadbiskupski duhovni stol danas je izvijestio kako je puka izmišljotina koja se širi u medijima da je dogovoreno da će Republika Hrvatska, kao naknadu za dio imovine oduzete Katoličkoj crkvi za totalitarnoga komunističkog režima, prenijeti u vlasništvo nekretnine u Kumrovcu, bivše komunističke institucije - Političku školu Saveza komunista i Znanstveno-studijski centar.

"Budući da se i dalje namjerno šire neistine, svojim vjernicima i cijeloj hrvatskoj javnosti dajemo do znanja da se u tome slučaju neprijatelji Crkve služe lažima, kako bi tko zna koji put zbunili ljude, unijeli podjele, pokušali pojačati netrpeljivost prema Crkvi i njezinim pastirima, prikazujući ih kao neosjetljive za siromašne i općenito za socijalna pitanja, gramzive i isključivo navezane na materijalno", navodi se u priopćenju koje je dostavio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U priopćenju se navodi kako je jasno da se pritom ne čuju riječi o grabeži i pljački koju je počinila komunistička vlast, kao ni o nepravdi koja se desetljećima ne ispravlja kršeći temeljna ljudska prava katoličkih vjernika i drugih građana naše Domovine.

"Naviknuti smo na slične nasrtaje, posebno u vremenu predizbornih gibanja u društvu. Ipak, valja napomenuti da oni koji se služe takvim sredstvima ne samo da vrijeđaju istinu i nas vjernike katolike nego su daleko od profesionalne novinarske etike i služenja općemu dobru. A upozoravanje na takve neprimjerenosti nije samo naša dužnost, nego i dužnost mjerodavnih strukovnih i inih institucija, naročito kada se takav pristup pojavljuje i promiče u javnim medijima", stoji u priopćenju Nadbiskupskoga duhovnog stola.

Vezane vijesti

Nedovoljna otvorenost prema strancima

Nedovoljna otvorenost prema strancima

U povodu Svjetskog dana izbjeglica, 20. lipnja, Centar za mirovne studije (CMS) danas je upozorio na porast broja izbjeglica u Hrvatskoj i svijetu te… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 11.11.11. 17:33

Naravno da je to laž.
Što će Crkvi imovina u nekom tamo Kumrovcu.
Druga stvar su nekretnine na jadranskoj obali, Zagrebu...


registracija
27/8/09

Lujo1, 11.11.11. 17:44

U priopćenju se navodi kako je jasno da se pritom ne čuju riječi o grabeži i pljački koju je počinila komunistička vlast.

Čujte vi sljedbenici sotone infiltrirani u Svetu Katoličku crkvu - nitko nije počinio toliko grabeži i pljačke koliko ste vi počinili kroz povijest i sad umjesto da se pokrijete ušima i čkomite okrečete pilu naopako i upirete prstom u nekog drugog.
Vi niste sljedbenici mojeg Gospodina koji je hodal u Isusovkama, ogrnut jutenom plahtom i jutenom vrečicom sa komadičem kruha u njoj.
Vi ste sljedbenici sotone koji se kupate u zlatu, oniksu i koji ste uzurpirali sva materijalna dobra ovoga svijeta, a licemjerno preporučujete svojim ovcama da se klonu materijalnog i prihvate duhovno.
Lažljivi i gramzljivi licemjeri sljedbenici sotone infiltrirani u našu Crkvu.
Bože pomozi!!


registracija
19/7/11

bubba, 11.11.11. 17:52

jesu komunisti pljačkali i otimali, ali njihov sanader je u 10 godina dostigao 50 godina komunističke pljačke, što će reći da su komunistički kandidati gadni, ali crkveni su pet puta gadniji.


registracija
26/12/06

capica, 11.11.11. 17:56

A crkvena desetina? A prodaja oprosta grijehova? A zaplijena imanja u doba inkvizicije? Je li? To bumo zaboravili? Porijeklo imovine? Ma sram vas bilo!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 11.11.11. 18:07

U Nadbiskupskom duhovnom stolu
ne postoje ogledala
u kojima bi
pogledali sebe.


registracija
26/10/11

eezy, 11.11.11. 18:14

A što su napisali u Bibliji da je Bog prvo stvorio Adama pa se žene tek prije par godina izborile za pravo glasa!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.11.11. 18:16

Pedofilske sotone.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.11.11. 18:33

Neka crkva tuzi komunisticki rezim a ne da trazi od hrvatskog naroda da placa za njih. Crkva uvijek zivi od vjere naroda, je ona se predstavlja kao da se brine za narod, koliko to poviest pokazuje crkva se brine samo za sebe i podrzava one od kojih misli usicariti imovinu (HDZ). Crkva smatra narod primitivnim i igra na tu psihilosku kartu.Nadbiskup Bozanic bi se trebao baviti vise sa dusevnim problemima vjernika nego sa svjetskim stvarima, ali izgleda da su uzjasili na magarca ( HDZ) s kojega se nedaju skinuti.


registracija
24/3/10

bagsy, 11.11.11. 19:00

Pa zar 20 godina pljčke hadeze nisu desetljeća?
Ovo pokazuje da su crkveni lideri ili glupi ili licemjerni kad nam guraju pod nos pljačku imovine,za komunizma je imovina bila svima oduzeta i bila je državna,pa se mogla vratiti,kako će se danas imovina vratiti onima koji su popljačkani.
I čisto sumljam da su crkvenjaci glupi,samo beskonačno su licemjerni.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.11.11. 19:37

Poznata je misao da cilj opravdava sredstva. Tom se neetičnom maksimom pravdaju mnogi sitniji (privatni) i krupniji (politički, ideologijski, državni, rasni i vjerski) zločini. Katolička je crkva vlastite zločine kroz tisućljeća opravdavala borbom za apsolutnu istinu, i tek je 2000.godine kontroverzni papa Ivan Pavao II. priznao da su u tome malčice pretjerali te se, u ime Crkve mu, ispričao za greške počinjene u ime istine no ne i za zločine.Biskupi nemaju mandat da vode politiku Republike Hrvatske, a bez pobunjenika protiv Republike teško da će ga ikada dobiti, što im je izgleda odnekud poznato. Ako građani Republike Hrvatske jednog dana, na referendumu, slobodnom voljom odluče prenijeti svoj neotuđivi suverenitet i svoju slobodu na Svetu Stolicu, onda će biskupi moći uživati u misionarskoj ulozi preoblikovanja obrazovnog, pravnog i političkog sustava, te manipuliranja vojskom i policijom. Do toga dana oni su ravnopravni građani, koji ne smiju prijetiti nikome, čak niti grješnicima paklom, da ne bi «zastrašili narod». Pogotovo ne malu djecu kako ne bi postala paranoična, kao neki koji svugdje vide neprijatelje reflektirajući u njih svu svoju mržnju.

Niti teorijski KC se ne može biti nositeljem aureole „moralnog autoriteta“: etičke se vrijednosti ne mogu temeljiti na autoritetu, zapovijedima, zabranama, jer tada djelovanje čovjeka ne bilo zasnovano na njegovoj slobodnoj volji, nego na heteronomnim razlozima kao što su strah od autoriteta, strah od posljedica vlastitoga činjenja, osjećaja krivnje (i slično) pa njegovo djelovanje ne bi bilo moralno jer je neslobodno, nego samo legalno, odnosno utilitarno.Maksima da cilj opravdava sredstva ukida svaku mogućnost etike i demokratske politike, koje su moguće tek onda kada je već u sredstvima i načinu njihove primjene prepoznatljiv i cilj, a jedini pravi cilj etike i politike jest čovjek sam.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.11.11. 19:41

Nadaleko je poznato da crkva i politika idu ruku pod ruku. Iako je zadnja koja bi trebala gurati svoj nos u politička previranja i afere, ona i dalje dosljedno njeguje status dežurnog zabadala. Godinama je šutnjom blagoslivljala lopovluk na vlasti, korupciju i kriminal, veličala ratne zločine.Kako u zadnje vrijeme sve vrvi pričama o uhićenju Sanaderu i Merčepu i "božji ljudi" su se osjetili pozvanima stati u obranu njhove časti. Zato se urednik Glasa Koncila, Ivan Miklenić svojim komentarom snažno obrušio na vlast zbog nedavnih događaja nazivajući ih razaranjem hrvatske državotvornosti. Prema njegovoj interpretaciji medijska pažnja koja se digla oko bivšeg premijera te Merčepa je pokušaj 'odvraćanja pozornosti od životnih pitanja'. Tu tezu potkrepljuje činjenicom kako se skidanje imuniteta Sanaderu te privođenja Merčepa dogodilo na dan 11. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Crkva nikada dosadanije ni slova zucnula protiv Sanadera, čovjeka koji nas je godinama lagao, potkradao i manupilirao gdje god je stigao,koji je kukavički podvio rep kad je zagustilo, a odlučila je da neće ni sada. Desetljećima je negirala počinjene hrvatske ratne zločine pa je odlučila učiniti to i sada kada je Tomislav Merčep napokon uhićen. Štoviše Miklenić o njemu govori kao "teško bolesnom branitelju, ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova, koji je uskoro i završio u bolnici. Jedno je sigurno, crkva je uvijek znala lijepo u celofan umotati smrdljive proizvode i trulež koja zagađuje naše društvo. Narod je pretvorila u poslušne ovce i učila ih
svojim postulatima. Ako su Hrvati nisu lopovi. Ako su naši, ne mogu biti zločinci.
Crkva kao institucija koja se toliko zaklinje u život je izgradila začuđujuće dobre odnose s onima koji su iste te živote oduzimali. Kao institucija koja kao osnovne vrijednosti ističe poštenje i skromnost pokazuje pretjerano sklonosti prema onima koji kradu i gomilaju bogatstvo na račun građana koji spajaju kraj s krajem. Ono što smo naučili je da da na nju ne treba računati kada je riječ o istjerivanju korupcije i zločina i stavranju pravednijeg društva.


registracija
7/7/11

gadovi, 11.11.11. 20:17

U priopćenju se navodi kako je jasno da se pritom ne čuju riječi o grabeži i pljački koju je počinila komunistička vlast.

Reakcija biskupa je tipa: "Ali imate vi svoje crnce" i "Oni su nas prije"
Prilično gadjivo.

Ovim klaunima gore je mozak stao negdje u razdoblju 45-te do 80-tih godina prošlog stoljeća i nikako da izađe odtuda.

Posebno je gadljiva činjenica da ih boli komunizam samo zato što nije davao novac i što nije htio sa njima dijeliti plijen nego ih je stjerao u k _ _ _ c. i to s pravom jer si posesivno i nelegitimno uzurpiraju suverenitet nad svakim pojedincem i to manipulativnim metodama.

Ako su toliko pravdoljubivi mogli su nešto učniniti i za pad fašizma ali nisu. Dobrano su bili umočeni u njega. Razlog? Fašizam je ipak dijelio plijen sa njima i koristio njihove promidžbene usluge.

Kojeg li licemjerja?.
Gospodo biskupi, mene od komunizma više nemojte braniti. Ja se te krepane lešine ne bojim.
Bojim se vašeg licemjerja i vaše svekolike uzurpatorske posesivnosti


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.11.11. 20:59

Pater noster, qui es in cælis:
sanctificétur Nomen Tuum;
advéniat Regnum Tuum;
fiat volúntas Tua, sicut in cælo,
et in terra.

Panem nostrum cotidianum
da nobis hódie;
et dimítte nobis débita nostra,
sicut et nos dimíttimus debitóribus nostris;
et ne nos indúcas in tentatiónem;
sed lìbera nos a Malo.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 11.11.11. 21:24

@zvonko,
po svojem bolesnom običaju
SEREŠ !


registracija
26/10/11

eezy, 11.11.11. 23:07

Nije, Vinogradar, moli se!!!
Nego, osta li danas koja litrica ili će biti po onoj narodnoj
"Još ni jedan zagorec nije prodal vina…"


registracija
7/9/07

Vinogradar, 11.11.11. 23:24

@eezy
uzalud čekaš da Ti presade pametni mozak.
Tvoj organizam i najgenijalniji um odbacio bi kak strano tijelo.
Bedakima kak si Ti - nažalost - ni medicina 21.stoljeća nemre pomoći.
Zamoli Zvonka da te upiše u HDZ.


registracija
12/1/11

bozhidar, 12.11.11. 01:02

moralni imperativ je 'krasti' od lopova ili bogatih i dati ukradjeno sirotinji.
nitko se nemoze na ovom svijetu obogatiti sem kradjom od sirotinje. hvala


registracija
11/1/10

fluid, 12.11.11. 02:12

Zar upiranje prstom u neke druge i govoreći kako kradu,opravdava vas što činite isto ? Crkva jednostavno živi u svojem vremenu,dogmi i zabludama.Ne vjeruje ni u internet,ni u obrazovanje ljudskog roda,ni u činjenicu da je Zemlja okrugla i da to ljudski rod sada stvarno zna(a nemora vjerovati) itd. ...Žive na svojoj doktrini o strahu koji je nužan pred Bogom.!?Kako bolesno i kako jadno poimanje Veličine koju bi trebao predstavljati vrhovni autoritet u kojega se zaklinju.Kako vrijeđanje zdravog razuma ljudi.Kako tragično i nazadnjački.No plodno tlo je još vrlo široko i upotrebljivo.Prijetnja od drugih religija je uzrok da se mora biti na vjerskom okupu sa mačem u ruci od onih drugih.Druga strana to isto provodi.Treća religija isto tako.I svi se kunu u jednog Vrhovnog!'Ljudi trebaju odbaciti strah koji su religije posijale i ako žele vjerovati u nešto savršeno i sveznajuće,tada neka promisle da takvo biće netreba posrednike za komunikaciju.Bog zna svačiju misao i težnju,ako vjeruju u Boga kojega opisuju kao milosrdnog i opraštajućeg.Šta će im ti licemjeri i pakleni ratnici?Oni siju zla ovoga svijeta kroz svoje filozofske propovijedi.No,jasno je da jedno govore a sasvim drugo rade.Svi odreda .Ne samo kršćanstvo.Sve religije ovoga svijeta su čisto sranje,u svojem tumačenju i provođenju.Temelji imaju smisla ali su sve izokrenuli i zamijenili teze dobra i zla.


registracija
7/7/11

gadovi, 12.11.11. 14:42

Još se nešto mislim
Hajdemo svi (poput biskupa) tražiti od Hrvatske da nam vrati i plati oteto,uništeno i pretrpljeno u komunizmu.
Netraženje znači ostati u socijalnoj skupini koja mora nekoga obeštetiti. A zašto bih ja bilo koga obeštećivao kad se s ničim nisam okoristio.
A crkvi ako se sviđa vraćanje nek počme od sebe i od feudalizma. Tadašnje imanje nije stekla radom
nego teškim manipulacijama.


registracija
15/8/09

vergilia, 13.11.11. 12:02

Crkva i crkveni pastiri blate sami sebe lažući unatoč istine koja je tako bjelodana da stvarno moraš biti totalno tup i glup da je ne bi vidio. Izvukli bi se iz tog blata jedino da sve svoje bogatstvo poput Franje Asiškog podijele sirotinji i posvete se pastirskom poslu. Sve ostalo su laprdanja s jedinim ciljem - da zgrnu još više i sve više materijalnog, da pokradu i orobe u ime Boga sve i svakog tko im padne šaka. Narod je tako neodređen pojam za ovu bratiju - pa sad nek narod vraća nešto što su sami od tog naroda stoljećima krali. Fuj!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika