11.11.2011. / 17:54

Autor: Hina

Human Rights Film Festival od 5. do 10. prosinca

Ovogodišnje deveto po redu izdanje festivala filma o ljudskim pravima Human Rights Film Festival (HRFF) koje će se održati od 5. do 10. prosinca predstavit će novi niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova aktualne svjetske produkcije koji odabirom tema ukazuju na probleme i/ili fenomene suvremenog društva, priopćio je HRFF.

Scena iz filma TomboyScena iz filma TomboyOvogodišnje deveto po redu izdanje festivala filma o ljudskim pravima Human Rights Film Festival (HRFF) koje će se održati od 5. do 10. prosinca predstavit će novi niz dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova aktualne svjetske produkcije koji odabirom tema ukazuju na probleme i/ili fenomene suvremenog društva, priopćio je HRFF.

Program festivala, u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture "URK", bit će prikazan u zagrebačkom kinu Europa i Dokukinu Croatia. U suradnji s udrugom Filmaktiv, selekcija iz programa bit će prikazana i u riječkom Art-kinu Croatia od 12. do 16. prosinca.

Nakon što su prošla izdanja festivala propitivala teme gradskog prostora i javnosti, tematski fokus ovogodišnjeg festivala je zemlja - kao pitanje ekologije, ekonomije i politike, ističe se u priopćenju HRFF-a.

Glavni program festivala između ostalih uključuje film "Tomboy", dramu o dopuštenim granicama potrage za vlastitim identitetom, o odnosima između vršnjaka, djece i roditelja, te odnosu između vlastitih emocija i tijela. Riječ je o drugom igranom filmu francuske autorice Celine Sciamma, čiji je prvijenac "Water Lilies" postigao zapažen festivalski uspjeh i pozitivne kritike struke. "Tomboy" donosi priču desetogodišnje djevojčice Laure koja, potaknuta pogreškom vršnjaka koji je na temelju njene frizure i "muških" manira proglašavaju dečkom, nastavlja koristiti slučajno nametnuti identitet.

Jedan od najzapaženijih debitantskih filmova ove godine je dugometražni prvijenac Izraelca Nadava Lapida "Policajac" ("Ha-shoter"). Prikazujući dvije potpuno suprotne skupine - s jedne strane antiterorističku jedinicu policajaca čija rutina uključuje borbu s Palestincima, te s druge revolucionarne studente koji sanjanju o pravednijem svijetu, Lapid analizira brojne klasne probleme i sukobe zakopane forsiranim i često propagandnim sukobom sa najvećim izraleskim naprijateljem – Palestincima. Film je osvojio devet nominacija Izraelske filmske akademije.

Dokumentarac "Ako i jedno stablo padne: priča o Fronti za oslobođenje Zemlje" ("If a tree falls: a story of the Earth Liberation Front") kroz priču o transformaciji jednog člana Fronte dokumentira nevjerojatnu priču o usponu i padu ove organizacije u razdoblju od 1995. do rane 2001. Autor Marshall Curry cijenjeni je dokumentarist čiji je prvijenac "Street Fight" bio nominiran za nagrade Oscar i Emmy. Film je nagrađen na nekoliko festivala (Dallas, Nashville, Santa Cruz, Miami), uključujući nagradu za najbolju montažu na festivalu u Sundanceu.

Ovogodišnji HRFF donosi i dokumentarne uratke mladog srpskog autora koji živi u Londonu Srđana Keče. "Pismo ocu", koji kroz fotografije, pisma i video snimke donosi priču o događanjima devedesetih na Balkanu, te dokumentarno-eksperimentalni film "Mirage" ("Fatamorgana") snimljen je u Dubaiju nakon naleta ekonomske krize koji je gotovo ispraznio grad, oba prikazana na festivalima diljem Europe, uključujući one u Londonu, Rotterdamu te Cottbusu.

Pored glavnog filmskog programa, popratni festivalski program uključuje brojne teme vezane uz kršenje i promicanje ljudskih prava i to kroz predavanja i diskusije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika