11.11.2011. / 19:42

Autor: Hina

Haaškom sudu nedostaje iskusnog osoblja

Predsjednik Haaškoga suda Patrick Robinson u obraćanju Općoj skupštini UN-a u New Yorku upozorio je u petak kako se ICTY na kraju svoga mandata suočava sa sve većim problemom zbog odlaska iskusnog osoblja, što će otežati završetak njegova rada.

Patrick Robinson i Jadranka KosorPatrick Robinson i Jadranka KosorPredsjednik Haaškoga suda Patrick Robinson u obraćanju Općoj skupštini UN-a u New Yorku upozorio je u petak kako se ICTY na kraju svoga mandata suočava sa sve većim problemom zbog odlaska iskusnog osoblja, što će otežati završetak njegova rada.

"Odlazak iskusnog osoblja suda znatno je utjecao na postupke i veliko je opterećenje za preostalo osoblje", poručio je Robinson, pozvavši da se uvedu poticajne financijske mjere za one koji ostanu na sudu do kraja njegova rada.

ICTY bi trebao zatvoriti vrata potkraj 2014.

Robinson je upozorio da se bez poticajnih mjera do kraja rada suda može očekivati još brži odljev zaposlenika.

Predsjednik ICTY-ja pozvao je da se ustraje u uspostavi fonda za žrtve sukoba i svjedoke iz kojeg bi se plaćala odšteta. Kroz haaške sudnice prošlo je više od 6900 svjedoka i popratnog osoblja, kazao je Robinson. "Bez hrabrosti tih svjedoka koji su davali iskaze ne bi bilo suđenja i zločini se ne bi kažnjavali", poručio je.

Podsjetio je da su u ovom trenutku pred ICTY-jem postupci protiv dviju osoba u predraspravnoj fazi, protiv 16 se vodi prvostupanjski postupak, a 17 je u žalbenom postupku. Do sada je sud dovršio postupke protiv 126 od 161 osobe.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika