12.11.2011. / 10:47

Autor: Hina , Nacional.hr

Poruka iz Srbije

Zakon o ništetnosti suradnju vraća na početak

Srbijanska ministrica pravosuđa u razgovoru za Politiku ocijenila je kako taj zakon ide na ruku okrivljenima za ratne zločine i omogućava im da izbjegnu kaznenu odgovornost

Snežana Malović i hrvatski kolega Dražen BošnjakovićSnežana Malović i hrvatski kolega Dražen BošnjakovićSrbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je za beogradski dnevnik Politiku od subote kako se Zakonom o ništetnosti određenih pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Srbije, koji je nedavno usvojio Hrvatski sabor, dalja suradnja Srbije i Hrvatske vraća na početak.

Malović je, u razgovoru za Politiku ocijenila kako taj zakon ide na ruku okrivljenima za ratne zločine i omogućava im da izbjegnu kaznenu odgovornost. Njime je, po njenim riječima, onemogućena dalja razmjena informacija, dokaza, svjedoka i suradnja što, smatra ona, isključivo koristi onima koji su zločine počinili i za njih nisu odgovarali.

"Smatram da je zaoštravanje po tom pitanju u službi predizborne kampanje, koja je u tijeku u Hrvatskoj, a iskustvo ukazuje da svakoga puta kada se politika umiješa u pravo imamo krizu u međusobnim odnosima. Uvjerena sam da će nakon izbora prevagnuti zdrav razum i da će odnosi između dvije zemlje nastaviti kretati uzlaznom putanjom i biti primjer dobre suradnje u regiji", navela je Malović.

U Hrvatskom saboru 21. listopada je usvojen zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, kao i deklaracija o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 12.11.11. 13:08

Surađivati po pitanju međusobnih optužnica za ratne zločine mogu samo strane u sukobu od kojih niti jedna nije pobijedila/izgubila.

Budući je Hrvatska pobijedila Srbiju, Crnu Goru, JNA i četnike, onda svako pristajanje da se iste stvari dogovaraju suradnjom su za Hrvatsku kapitulacijske prirode.

Međunarodna zajednica koja forsira ovaj način epiloga ratnih 90-ih samo pokušava svoju odgovornost preraspodijeliti ravnomjerno na sve sudionike agresija Miloševića.

Cilj je obnova Jugoslavije kroz osudu tzv. povampirenih nacionalizama na svim stranama, svjesno prikrivajući samu bit problema. Time jasno daju potporu velikosrpskom programu da se isplati ratovati. Republika Srpska je rezultat Memoranduma iz 1986. i nagrada međunarodne zajednice srpskim žrtvama.

Suradnja svih institucija Hrvatske po ovom pitanju a na ovakav trenutni način je čin veleizdaje.

Ostalo su dnevno-politička trabunjanja...


registracija
12/11/11

Janko1979, 12.11.11. 15:18

Veleizdaja je sto nam 20 godina vladaju ljudi sa kamenjara i sto nas upravo oni uce "demokraciji" odnosno njihovom kriminalnom nacinu zivota


registracija
30/12/08

csiki, 12.11.11. 19:42

Kao pobednici hrvati imaju pravo na sve paliti kuce, ubijati silovati drzati zarobljenike kao robove, to omogucava zakon koji stvorio Cesar i prema Nina Raspotovica i danas u vazi u RH


registracija
9/8/09

vinko12, 12.11.11. 23:21

kakva suradnja s cetnicima po njihovim zakonima, tko to treba osim srbije i srboyugonostalgicara.


registracija
14/11/07

laufer, 13.11.11. 09:45

Zvonko, pitao sam te već nekoliko puta, nisi nikad odgovorio: na koji način bi ti osudio one zločince koji su pobjegli u Srbiju, a činili su zločine po Hrvatskoj?
Kako bi npr osudio one neposredne izvršitelje zločina na Ovčari (koji su već osuđeni zbog toga u Beogradu), ili Lovasu, bez suradnje sa Srbijom?
Kako bi Hrvatska sudila npr generalu Vasiljeviću koji se nalazi u Srbiji, a bez suradnje sa srbijanskim vlastima?

Zahvaljujući ovom "pametnom" zakonu, može im staviti soli na rep.

Smiješno opravdanje o "zaštiti branitelja" je potpuno deplasirano, jer ne štiti nikoga - samo prisiljava ljude da ne smiju mrdnuti izvan RH.

Zapravo cilj ovog zakona je potpuno jasan, nije u pitanju nikakva zaštita branitelja, nego pokušaj zaštite onih koji su uprljali ruke na našoj strani i sada se pokušavaju sakriti iza velike većine branitelja koji su časno prošli rat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika