12.11.2011. / 11:17

Autor: Hina , Nacional.hr

Otuđenje u obitelji HDZ

Čović je dodao da Hrvati u BiH ne smiju biti ovisnici o jednoj stranci ili jednoj osobi u Hrvatskoj nego da kreiraju svoju politiku u BiH sami i autonomno

Jadranka Kosor i Dragan Čović (photo: Davor Visnjic/PIXSELL)Jadranka Kosor i Dragan Čović (photo: Davor Visnjic/PIXSELL)Supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u intervju za banjolučke Nezavisne novine kako se vodeće hrvatske stranke u BiH zauzimaju da se u ustavnim reformama uspostavi većinska hrvatska federalna jedinica unutar BiH te da je njegova osobna želja biti prvi predsjednik tako ustrojenog dijela zemlje.

"Danas hrvatska politika očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja će imati svoje sjedište u Mostaru, i mislim da je to u prilog stabilnosti europske BiH ", rekao je Čović kako ga u subotu citiraju Nezavisne novine.

Dodao je kako je to trajno opredjeljenje hrvatske politike i realnost odnosa u BiH kako bi se spriječila majorizacija brojnijih naroda nad Hrvatima. "Što prije se oslobodimo tih tereta, moći ćemo normalno razmišljati u uvjerenju da ne može brojniji narod, samo zato što je brojniji, uništiti onog drugog", rekao je.

Čović je odbacio mogućnost da se afera s HDZ-om Hrvatske prenese na 'sestrinsku' stranku kojoj je na čelu. "Nekad smo govorili da smo sestrinske stranke koje su jako vezane, a danas moramo kazati da smo stranke koje veže jedan strateški sporazum, partnerstvo koje smo potpisali prije godinu i pol dana", pojasnio je.

Po njegovu mišljenju zbivanja u HDZ-u Hrvatske su završna faza čišćenja odnosa pred definitivni ulazak Hrvatske u EU. Pri tome Hrvati iz BiH žele graditi odnose s državom Hrvatskom, a ne samo s pojedinim strankama, ističe Čović.

"Ja bih želio da HDZ dobije izbore. Međutim, kako god oni završili, mi držimo jedan kvalitetan odnos sa svima, pa i sa predsjednikom Ivom Josipovićem". Čović je dodao da Hrvati u BiH ne smiju biti ovisnici o jednoj stranci ili jednoj osobi u Hrvatskoj nego da kreiraju svoju politiku u BiH sami i autonomno.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika