12.11.2011. / 15:13

Autor: Deutsche Welle

Kako izvući korist iz europske krize?

S obzirom na trenutnu krizu u Europi zemlje u razvoju poput Kine, Brazila, Rusije ili Indije, mogle bi biti sidro spasa. Stručnjaci u Brazilu uvelike razmatraju na koji bi način Brazil mogao imati koristi od svega.

ArhivaArhivaU Europskoj uniji se sve češće spominje uloga koju bi u procesu stabiliziranja eura mogle igrati zemlje poput Kine ili Brazila. Iz europske perspektive brazilski bi mogući ulog bio relativno mali, ali za ovu latinskoameričku zemlju tu leži mogućnost da produbi svoje odnose s Europskom unijom kao i da malo ojača svoj položaj na međunarodnoj pozornici.

Brazilski ministar financija Guido Mantega potvrdio je da je Brazil zainteresiran za to da Europi ponudi svoja financijska sredstva. On je ipak opovrgnuo izvješća brazilskih medija prema kojima je vlada već Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) ponudila više od 10 milijardi dolara, koje bi se između ostalog, koristilo za stabilizaciju eura.

Pomoć ali ...

Na sastanku na vrhu vodećih gospodarskih sila, zemalja G-20, prošlog tjedna u Cannesu predsjednica Dilma Rousseff je istaknula kako se Brazil osjeća obveznim pomoći. No ta se pomoć ne bi sastojala u izravnoj kupovini obveznica europskog fonda za stabilizaciju EFSF-a već bi bila pružana neizravno preko MMF-a. "Naša pomoć ovisi o spremnosti Europljana da provedu najavljene mjere kao što su na primjer osnaživanje uloge Europske središnje banke i rješenje grčke krize", kazao je na tom sastanku brazilski ministar financija Mantega.

Sergio Vale iz brazilske tvrtke za konzalting MB Associados malo je sumnjičav prema mogućoj pomoći Europi. Brazil doduše raspolaže rezervama u visini od 352 milijarde dolara. To je desetina rezervi koje ima Kina, zemlja kojoj se Europljani trenutačno okreću s molbom za pomoć. Kina raspolaže novčanim rezervama u vrijednosti od 3.200 milijardi dolara. Brazil teško da bi bio u stanju "i minimalno" pomoći, ocjenjuje Vale. "Mi bismo mogli npr. za uzvrat od Europe tražiti da snizi subvencije u agraru na svom području. Ali to je s aktualnom krizom u pozadini, teško zamislivo", priznaje Vale.

Trgovinski partneri

EU je za Brazil važan trgovinski partner. Prema podacima iz brazilskog Ministarstva trgovine, tijekom 2010. i 2011. više od 20 posto brazilskog izvoza je završilo u Europi. "Zadnja stvar koju bi trebao Brazil bila bi recesija u Europi. A malo nam nedostaje do toga", upozoravaju stručnjaci u Brazilu.

No, u ovoj krizi kriju se i šanse za Brazil. Produbljivanje odnosa između Brazila i EU-a moglo bi koristiti Brazilu kako gospodarski tako i politički. Kupovinom europskih obveznica Brazil bi se mogao i direktno investicijski umiješati, na primjer preuzimanjem portugalskih tvrtki, razmišlja brazilski gospodarski stručnjak iz Giga Instituta za izučavanje Latinske Amerike u Hamburgu Tim Wegenast. "Prednosti za Brazil tu su pri ruci: bolji pristup europskom, prije svega njemačkom znanju (know-how), prije svega na područjima alternative energije ili vrhunske tehnologije", tvrdi Wegenast.

Autorica: Mariana Sanatos/ Snježana Kobešćak

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika