12.11.2011. / 15:50

Autor: Hina , Nacional.hr

Milan Bandić, The Stijena

Ne mogu samo gledati kako zemlja pati

"Nisam izašao iz jedne stranke da bih se priklanjao drugoj", rekao je Bandić iz svog izbornog stožera u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li koalirati s HDZ-om

Samotni početak Bandićeve kandidatureSamotni početak Bandićeve kandidatureMilan Bandić, nezavisni kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima, danas je najavio je da će sa svojom nezavisnom listom izaći samostalno u četiri "zagrebačke" izborne jedinice odbaciviš kalkulacije da će na izborima kaolirati s HDZ-om, HSS-om ili nekom drugom strankom.

Bandić će biti nositelj u prvoj izbornoj jedinici, u drugoj izbornoj jedinici nositeljica liste je Jelena Pavičić Vukičević, u šestoj Slavko Kojić, a u sedmoj Miodrag Demo.

"Nisam izašao iz jedne stranke da bih se priklanjao drugoj", rekao je Bandić iz svog izbornog stožera u Folnegovićevoj ulici u Zagrebu odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li koalirati s HDZ-om.

"Na početku sam rekao da na izbore idemo samostalno, a ostalo smatram novinarskim spinom", odgovorio je pak upitan je li na njegovoj listi HSS-ovac Darko Vuletić ili netko drugi iz zagrebačkog HSS-a. Dodao je da su na njegovoj listi u 1. izbornoj jedinici iz ostale Pavle Kalinić, Ladislav Prežigalo, Drago Žiljak, Adam Končić, dok su s ostalih lista spomenuti Ivica Pančić i Ivana Brkljačić.

Na pitanje zašto na izbore ne ide u 11. izbornoj jedinici, za dijasporu, gdje je na prošlim predsjedničkim izborima osvojio velik broj glasova, Bandić je rekao da dobro zna politiku u BiH i da mu je važnije od jednog ili dva zastupnika u Saboru da se ondje stvori koncenzus oko najboljih političkih ljudi kako bi se sačuvala opstojnost Hrvata u BiH.

Upitan hoće li odustati od mjesta u Saboru ako bude izabran, rekao je da se ni ovaj put nije kandidirao "zbog fotelje" i dodao da bi sutra mogao u mirovinu jer je već triput biran u Sabor, ali da to ne želi. "Tko bi mene stavio u mirovinu ili u Sabor?", upitao je, a na tvrdnju njegovog simpatizera iz publike da bi to željeli njegovi protivnici, Bandić je uzvratio: "Oni bi me željeli vidjeti negdje drugdje".

Bandić je ustvrdio da će za kampanju utrošiti oko dva milijuna kuna te demantirao da je svoju poziciju zagrebačkog gradonačelnika iskoristio kako bi dobio najbolja mjesta za plakatiranje. "Nisam naivan ni glup da bih nasjeo na taj štos da nešto dam sebi, a drugima ne", dodao je.

Bandić je poručio da ne može sjediti skrštenih ruku i uživati u fotelji zagrebačkog gradonačelnika dok je zemlja suočena s tri velike krize: krizom rada, zajedništva i morala. "Ne ponuditi ništa od svog znanja i iskustva bilo bi ravno izdaji. Jedino što znam je da znam raditi, zasukati rukave i ići u središte ljudskih problema 16 sati dnevno, a to ću činiti i ubuduće", kazao je Bandić. Dodao je pak da će za vrijeme kampanje koristiti godišnji odmor kako ne bi bilo prigovora da radno vrijeme troši za kampanju.

Ustvrdio je da je 95 posto izbornih programa "na istu šprancu", ali da nitko od političara prije izbora ne želi reći pravu istinu, no da će on, kao čovjek iza kojega je već 10-ak izbora - parlamentarnih i lokalnih te predsjednički, to učiniti jer netko mora reći da hrvatsko društvo čekaju bolni rezovi.

"Uvjeren sam da će hrvatski čovjek i građanin Hrvatske poduprijeti i ulazak u EU i bolne rezove ali na principu solidarnosti i socijalne pravde što smo zadnjih godina u Zagrebu pokušali prvi napraviti", naveo je Bandić te izrazio uvjerenje da će, unatoč strahovitom otporu na kojega su naišli, za šest ili osam mjeseci to proći ili ćemo, kaže, "imati grčki scenarij".

Naglasio je da su solidarnost i socijalna pravda, uz kompetentnost i stručnost u provođenju programa, predanost i radišnost te odgovornost temelji uspjeha i ako se stvari tako ne poslože "nema uspjeha i rješenja za ovu zemlju".

Predložio je deset ključnih točaka gospodarskog programa među kojima su hitna debirokratizacija države i lokalne samouprave te suzbijanje korupcije, radikalna promjena fiskalne politike, ekstenzivno korištenje modela javno - privatnog partnerstva na svim razinama, smanjivanje broja nezaposlenih i podizanje životnog standarda radnika i umirovljenika.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika