12.11.2011. / 17:36

Autor: Hina , Nacional.hr

Ustavni sud:

DIP pogriješio u vezi zločinca

Ustavni sud danas je objavio mišljenje po kojem "odluke donesene u izbornom procesu moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama hrvatske ustavne države", a da očitovanje Državnog izbornog povjerenstva (DIP), po kojemu Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima, "ne osigurava zaštitu tih vrednota"

Branimir Glavaš; photo: Pero Grubišić/Večernji list Branimir Glavaš; photo: Pero Grubišić/Večernji list Očitovanje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na upit HDSSB-a prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj njegove liste, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima, ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske ustavne države i otvara ustavnopravno neprihvatljivu mogućnost, stajalište je Ustavnog suda.

U današnjem priopćenju Ustavni sud također ističe i da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji.

U obrazloženju Ustavni sud ističe da se u "sudionike izbornog procesa" nedvojbeno moraju uvrstiti i nositelji kandidacijskih lista u smislu Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Neovisno o činjenici što "nositelj liste" ne mora biti kandidat na listi, njegovo je sudioništvo u izbornom procesu, izravno i neposredno: jedino se njegovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora. U tom je smislu također nedvojbeno da - s aspekta utjecaja na birače i cjelokupni izborni proces - nositelj liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata - za razliku od imena nositelja liste - ne pojavljuju na glasačkim listićima, stajalište je Ustavnog suda.

Smatra i da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu RH, a riječ je o integriranom sustavu za zaštitu ljudskog dostojanstva u kojemu ključnu ulogu imaju demokracija i vladavina prava.

"Logika izbornog procesa mora biti istovjetna toj ustavnoj logici. Ona mora voditi sva nadležna tijela u pronalaženju puta do pojedinačnih rješenja u svakom konkretnom slučaju", ističe se u priopćenju Ustavnog suda i dodaje da istodobno, ona mora voditi i sve sudionike izbornog procesa u donošenju njihovih autonomnih odluka vezanih uz pojedine izborne radnje.

Ustavni sud dužan je pravodobno upozoriti sva tijela za provedbu izbora i sve sudionike izbornog procesa na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Tako, primjerice, iz činjenice da "Zakon o izborima ne sadrži nikakve pretpostavke ili ograničenja te zabrane u odnosu na određivanje nositelja liste već je to slobodno pravo političkih stranaka" ne proizlazi automatski da te "pretpostavke", "ograničenja" ili "zabrane" ne bi mogle biti inherentne objektivnom poretku vrijednosti zapisanom u Ustavu Republike Hrvatske, smatra Ustavni sud.

Ne prejudicirajući svoje odluke u mnogobrojnim činjenično raznovrsnim konkretnim izbornim sporovima ili konkretnim postupcima nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, Ustavni sud drži da je time ispunio svoju ustavnu zadaću pravodobnog podsjećanja na smjer koji moraju slijediti sva tijela za provedbu izbora i svi sudionici izbornog procesa.

Ustavni sud time je odgovorio na temeljne zahtjeve predvidljivosti i pravne izvjesnosti u konkretnoj neizvjesnoj pravnoj situaciji, stoji, među ostalim, u priopćenju Ustavnog suda koje je potpisala predsjednica suda Jasna Omejec.

Predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Vladimir Šišljagić zatražio je u utorak od Državnog izbornog povjerenstva da odgovori može li Branimir Glavaš, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na izbornoj listi ili kao nositelj i kandidat izborne liste. Od DIP-a je zatražena informacija postoje li ikakve zapreke da Glavaš, pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci, koju izdržava u drugoj državi, bude istaknut za nositelja stranačke liste na parlamentarnim izborima

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u četvrtak da Branimir Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima. "Branimir Glavaš ne bi mogao biti isključen od mogućnosti da bude određen za nositelja liste na temelju odluke političke stranke koja je poslala upit", stoji u mišljenju DIP-a koje je potpisao predsjednik Branko Hrvatin.

HDSSB: Nismo nimalo iznenađeni; DIP: Zasad bez komentara

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je da "nisu iznenađeni" mišljenjem Ustavnog suda kako očitovanje DIP-a prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj HDSSB-ove izborne liste "ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske države", dok se u DIP-u večeras nije mogao dobiti komentar tog mišljenja.

"Odluka Ustavnoga suda ne predstavlja posebno iznenađenje i tako se nešto moglo pretpostaviti, nakon što je HDSSB nedavno morao dodatno zatražiti odgovor DIP-a o tome može li Glavaš, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na listi ili kao nositelj i kandidat liste", rekao je večeras Šišljagić za Hinu.

Na upit može li ovako stajalište Ustavnog suda utjecati na odluku HDSSB-a o tome da Glavaš bude nositelj izbornih lista na parlamentarnim izborima Šišljagić je kazao kako će HDSSB svoje poteze objaviti na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora.

DIP zasad nije imao komentara na mišljenje Ustavnog suda, a neslužbeno se doznaje da će svoju odluku o HDSSB-ovim listima DIP donijeti sukladno zakonu, 48 stati od isteka roka za predaju kandidacijskih lista.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.11.11. 18:54

Licemjeri,lažjlivci,oportunisti,davež,mafijaši,nemoralci i šta sve nisu.To su obilježja dobre većine političara u Hrvatskoj a Bandić je samo jedan od takvih.Bandića ,u stvari uopće ne krivim!Krivi su oni koji su imali građansku dužnost da takav ne zasjedne na vlast.Isto se događa i sa dolazećim,kao i prošlim,izborima.Loše(mlado i neiskusno)biračko tijelo nije apsolviralo demokraciju zapadnih zemalja,što je i logično na relativno kratko razdoblje od osamostaljenja,tako da su posljedice gotovo nužnost.Ali baš toliko da se zabrazdilo u nerazumu,e to je neshvatljivo.Sada su birači opet na potezu pa ako nam bu loše,vjerovatno drugačije nismo ni zaslužili.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 12.11.11. 18:57

Ovaj slucaj pred DIPa i Glavasa omalozava ulogu odluke Ustavnog Suda! S time se moze predpostaviti da ce biti drugih smicalica od strane HDZa nakon poraza na izborima! Dokaz vise je da Hravatska ne funkcionira kao pravna drzava!


registracija
14/11/07

laufer, 12.11.11. 19:52

Da je Glavašu doista stalo do države i stranke, sam bi se povukao i ne bi sramotio zemlju stavljanjem osuđenog ratnog zločinca na izbornu listu HDSSB.
Naravno da to nije slučaj, njemu je cirkusiranje i stavljanje sebe u prvi plan uvijek bilo najvažnije.


registracija
30/9/09

davor12345, 12.11.11. 22:33

He, he, he! Drug je Glava hrvatskoga roda, al je majka prkošnog karaktera! Prkosit, srat, povraćat po Ustavnom poretku njemu je zabava! Demokraciju prezire više od ičega. Sada guli kaznu za ratni zločin i njemu je to sprdnja! A kad jednog dana izađe, čeka ga optužnica za onu lovu iz "sanacije" Slavonske banke! Tko se zadnji smije, najslađe se smije!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika