12.11.2011. / 21:56

Autor: Hina , Nacional.hr

GONG pozdravio mišljenje suda

Zločinac lišen liste?

Upitan kakav je moguć ishod slučaja, Gardašević je rekao da ne može predviđati budućnost, no mogućim smatra pokretanje izbornog spora pri čemu bi Ustavni sud bio konačni arbitar. "I ako je on rekao to što misli onda je to to", zaključio je Gardašević

photo: Zoran Grizelj/Večernji list (arhiva)photo: Zoran Grizelj/Večernji list (arhiva)GONG je danas pozdravio mišljenje Ustavnog suda po kojem, suprotno mišljenju Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Branimir Glavaš, koji je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina, ne može biti nositelj HDSSB-ove liste na predstojećim parlamentarnim izborima.

Član Vijeća GONG-a i profesor na katedri ustavnog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta Đorđe Gardašević rekao je Hini da je mišljenje Ustavnog suda u redu jer uzima širi kontekst slučaja pa obrazloženje situacije ne temelji na striktno formalnom zakonskom tumačenju već na tumačenju izvedenom izravno iz Ustava.

DIP je prekjučer u svojem očitovanju ustvrdio da Glavaš može biti nositelj HDSSB-ove liste, a ne može biti kandidat, uz obrazloženje da u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor ne postoji eksplicitna zabrana u tom pogledu, rekao je Gardašević, dodavši da za razliku od nositelja liste izborni zakon zabranjuje da saborski zastupnik pa tako i kandidat bude osoba pravomoćno osuđena na bezuvjetnu zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

"Ustavni sud je opovrgnuo takvo shvaćanje DIP-a utvrđujući kako je, iako takve zabrane nema u izbornom zakonu, ona sadržana u tzv. objektivnom poretku vrijednosti koji je sastavni dio Ustava", rekao je Gardašević, napominjući da u samom zaključku mišljenja Ustavnog suda stoji da Glavaš, koji služi osmogodišnju zatvorsku kaznu u BiH, ne može biti nositelj HDSSB-ove liste.

Upitan kakav je moguć ishod slučaja, Gardašević je rekao da ne može predviđati budućnost, no mogućim smatra pokretanje izbornog spora pri čemu bi Ustavni sud bio konačni arbitar. "I ako je on rekao to što misli onda je to to", zaključio je Gardašević.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić rekao je da GONG pozdravlja odluku Ustavnog suda ali im nije jasno zašto Ustavni sud, u čijoj su nadležnosti nadzor i zakonitost izbora nije odmah reagirao na odluku HDSSB-a.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 13.11.11. 07:42

po meni to je sasvim ok


registracija
15/8/09

vergilia, 13.11.11. 07:47

DIP nema nadležnost tumačiti Ustav, držao se Zakona za koji je nadležan. Slažem se s mišljenjem GONG-a da je Ustavni sud trebao reagirati ranije, no ni sada nije kasno. Stranka koja je htjela ratnog zločinca staviti kao nosioca treba poštivati odluku Ustavnog suda.


registracija
21/2/11

skyway, 13.11.11. 09:35

Mogli bi iz HDZ koalirati pojedinacno s Glavasem, ako vec nisu pridobili njegovu stranku, a bogami lijep broj imaju i u Remetincu, tako da ja ne vidim problema za buducnost klana. Jos je tu Loso, Tomac, Mercep, Brankin Separovic, Kirin, Krpina, Bitanga, Miro cacin, onaj jedan rasplodni pop i generali koji daju podrsku. Ima toga jos..
Da sam na njihovom mjestu vidio bih sto je sa Sanaderom, tako da budu sigurniji, jer on ih jos podrzava.


registracija
20/6/11

etna47, 13.11.11. 11:18

@skyway.Tko ti dopušta da se javljaš > MJULAŽINO


registracija
29/11/09

Ivis, 13.11.11. 16:23

Gopodinu "uredniku"! Nije posteno neprekidno, sa Vase strane, Branimira Glavasa nazivati 'Zlocincom'!


registracija
29/11/09

Ivis, 13.11.11. 16:26

Taj 'Plasljivko', sto se krije iza urednistva, mogao bi podpisati se svojim imenom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika