13.11.2011. / 17:44

Autor: Hina

Sutra odluka Mercatora o Agrokoru?

Agrokor je prema neslužbenim podacima ponudio 221 euro po dionici Mercatora, znatno više od triju financijskih fondova koji su podnijeli znatno niže neobvezujuće ponude

Nadzorni odbor slovenskog Mercatora u ponedjeljak će u Ljubljani odlučivati o tekstovima ugovora koje mu je predložila uprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, a odnose se na daljnji postupak pregovora s koncernom Agrokor.

Riječ je o sporazumima koji bi po ocjeni uprave Mercatora zaštitili interese zaposlenih i financijsku stabilnost tvrtke u slučaju da konzorcij slovenskih banaka i Pivovarna Laško (PL) svoj natpolovični paket dionica prodaju hrvatskom koncernu.

Mercatorova uprava uz prihvaćanje tog aranžmana vezuje svoju dozvolu za dubinsko poslovanje Mercatora, tzv. due dilligence, koji su zatražili Agrokor i međunarodni konzorcij koji je spreman financirati preuzimanje.

Agrokor je prema neslužbenim podacima ponudio 221 euro po dionici Mercatora, znatno više od triju financijskih fondova koji su podnijeli znatno niže neobvezujuće ponude.

Slovenski mediji ocjenjuju da ovaj, osmi po redu, pokušaj prodaje Mercatora, ima više izgleda od prijašnjih, jer su za njega osobito zaniteresirane banke koje ne žele biti strateški vlasnici dionica za duži period.

Direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Božo Jašovič izjavio je u petak na tradicionalnom godišnjem okupljanju bankara i financijskih stručnjaka u Portorožu da vlasnici Mercatorovih dionica ne misle odustati od prodaje o kojoj se govori već dvije godine, te da je unatoč stanju na burzama prodajom većinskog paketa dionica Mercatora u konzorciju s ostalima moguće postići zadovoljavajuću "premiranu" cijenu.

Jašovič nije želio komentirati medijske navode o tome da postoje politički pritisci na vlasnike, među kojima i prijetnja da će država u slučaju prodaje Mercatorevih dionica iz NLB-a i ostalih većih banaka-dioničara Mercatora povući svoje depozite koji prelaze dvije milijarde eura.

Mercatorova dionica jedina je među blu-chip dionicama koje kotiraju na Ljubljanskoj burzi proteklog tjedna ostvarila umjeren rast od 2,9 posto, završivši kotaciju na 172,05 eura po dionici. Burzovni analitičari navode da je to rezultat procesa pregovora s Agrokorom koji sadašnji investitori budno prate.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
14/11/11

VZMD, 14.11.11. 11:10

Mercator - Evropsko združenje delničarjev izrazilo podporo prodaji večinskega paketa delnic

http://www.youtube.com/user/vzmdpilot#p/a/u/0/1NxKl2-HR4g

Omizje o prihodnosti Mercatorja

http://www.vzmd.si/mediji-o-vzmd/omizje-o-prihodnosti-mercatorja

MERCATOR – odziv na Pismo delničarjem ter podporo družbe pri postopkih prodaje večinskega paketa delnic Mercator, d.d. – stališče VZMD o uresničevanju interesov malih delničarjev - Četrtek, 31.03.2011

http://www.vzmd.si/novice/mercator-odziv-na-danasnje-pismo-delnicarjem-ter-podporo-druzbe-pri-postopkih-prodaje-vecinskega-paketa-delnic-mercator-d-d-stalisce-vzmd-o-uresnicevanju-interesov-malih-delnicarjev

Opustitev objave prevzemne ponudbe prevzemnikov Mercatorja pred sodiščem, Ljubljana, 9. november 2011

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yrJsAeHoI4s


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika