14.11.2011. / 10:38

Autor: Totalsport , Nacional.hr

Video: Vettel ne zna zašto je pukla guma, a Pirelli istražuje

Izgubio sam pritisak u stražnjoj gumi na izlasku iz zavoja broj jedan. Ne znam zašto

Sebastian VettelSebastian VettelPoslije jučerašnjeg odustajanja u prvom krugu utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 za VN Abu Dhabija, vožene na stazi Yas Marina, zbog puknuća stražnje gume, Vettel ne zna zašto je do toga došlo dok stručnjaci iz Pirellija taj slučaj istražuju.

To je bilo prvo odustajanje nakon onog prošlogodišnjeg na VN Južne Koreje za najmlađeg dvostrukog svjetskog prvaka u povijesti ovog natjecanja. Nakon povratka u boks utvrđeno je ipak da je Red Bull-Renault RB7 pretrpio i oštećenje ovjesa te da Nijemac ipak neće moći nastaviti utrku. Vettel i njegova močad nakon istraživanja podataka sakupljenih telemetrijom, pregledom snimke i istraživanja bolida nemaju objašnjenje zašto je došlo do pucanja gume nakon petanaestak sekundi od starta utrke:

- Na izlasku iz prvog zavoja sve se činilo u redu ali kada sam pokušao skrenuti u drugi zavoj bolid je proklizao i zavrtio se i više ništa nisam mogao učiniti. Kada sam stigao u boks pregledom bolida ustanovili smo da je oštećen i stražnji ovjes. Ne znam zašto se sve to dogodilo. Izgubio sam pritisak u stražnjoj gumi na izlasku iz zavoja broj jedan. Ne znam zašto. Nisam učinio ništa drugačije nego što vozim inače, možda sam jedino prejako izašao na rubik - izjavio je Vettel.

Vettel je ostatak utrke odgledao sa pit-walla:

- Teško je bilo gledati utrku sa zida, ali iskoristio sam priliku da naučim nešto od dečkiju koji inače tu rade - našalio se Vettel.

Iz Red Bulla i Pirellija poručuju da ne znaju zašto je došlo do ispuhivanja gume na Vettelovom bolidu i da će sve istražiti i pokušati doći do odgovora:

- Izgleda da danas Sebastian nije imao sreće. Guma je izgledala dobro na ulasku u zavoj broj jedan kada dolazi do iznenadnog gubitka pritiska. Mislim da je do oštećenja ovjesa došlo kada se bolid izvrtio sa praznom gumom, udarivši naplatkom u zemlju. Sa takvim ovjesom nije bilo moguće nastaviti utrku, bar ne na siguran način. Frustrirani smo što Sebastian nije završio utrku jer mislimo da bi napravio fantastičan posao nakon jednog od najboljeg kvalifikacijskog kruga i prve startne pozicije - izjavio je šef momčadi Red Bulla, Christian Horner.

Šef Pirellijevog odjela za motorsport, Paul Hembery, o nesreći je rekao:

- Bili smo na mjestu događaja sa Vettelom i pokušali pronaći nešto što bi objasnilo ispuštanje gume (dijelove nečijeg bolida ili slično, op.a.). Iskreno, nismo pronašli ništa. Radimo zajedno s momčadi Red Bulla kako bi saznali zašto se to dogodilo. Taj set guma korišten je u kvalifikacijama, pa nam je stoga čudno kako je došlo do pražnjenja gume. Istražiti i analizirati ćemo sve podatke te ih poslati u naše sjedište u Milanu kako bi ustanovili uzrok ove nesvakidašnje nesreće.

Podsjetimo kako je vodstvom od trećeg kruga, kad je Vettelu pukla guma, do kraja utrke (osim prilikom Alonsovog kasnijeg ulaska u boks), odnio Britanac Lewis Hamilton u McLaren Mercedesu ispred Alonsa u Ferrariju i momčadskog kolege Jensona Buttona.

Vezane vijesti

Hamiltonu VN Kanade

Hamiltonu VN Kanade

Britanski vozač Lewis Hamilton u McLarenu pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme utrke SP-a Formule 1 održane u Montrealu. Hamilton je sedmi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika