Objavljeno u Nacionalu br. 385, 2003-04-02

Autor: Igor Saračević

Video/DVD

Rješenje zagonetke određuje ishod rata

Redatelj Michael Apted s dosta je uspjeha ekranizirali uzbudljivi bestseler Roberta Harrisa o nastojanjima britanskih obavještajaca da razbiju njemački sustav šifriranja u Drugom svjetskom ratu

VIDEO-RECENZIJA: ‘ENIGMA’

U današnje vrijeme trileri s doista inteligentnim zapletima i zanimljivim junacima nisu baš česta pojava, tako da film Michaela Apteda ‘Enigma’, snimljen prema istoimenom književnom bestseleru Roberta Harrisa, zaslužuje preporuku bez obzira što, zapravo, ima dosta mana. Naslov knjige i filma djelomice potječe od imena njemačkoj stroja za slanje šifriranih poruka u Drugom svjetskom ratu, a zaplet prati nastojanja britanskih obavještajaca da razbiju sustav šifara tog stroja u jednom od ključnih trenutaka rata, u ožujku 1943.
Središnji protagonist je Tom Jericho (Dougray Scott), vrhunski matematičar koji se na početku filma vraća u tajni britanski obavještajni centar Bletchley Park, smješten sjeverno od Londona. Jericho je pretrpio živčani slom pošto ga je, poslije kratke veze, ostavila Claire Romilly (Saffron Burrows), zanosna kolegica iz Bletchley Parka. Iako voditelji centra nisu sigurni da mogu u njega imati puno povjerenje, odlučili su ga pozvati jer im je potrebno njegovo znanje: naime, Nijemci su upravo potpuno promijenili sustav šifara ‘Enigme’, a iz New Yorka je, prema Engleskoj, krenuo golemi konvoj brodova s ratnom opremom i namirnicama. Na putu ih očekuju brojne njemačke podmornice, a Britanci nemaju načina kako bi ih locirali i pravodobno upozorili brodove, pa stručnjaci imaju svega nekoliko dana da razbiju šifre prije napada podmornica.
Istodobno, Jericho doznaje da je Claire nestala, a u njezinoj sobi otkriva tajne zapise šifriranih poruka, koji sugeriraju da bi ona mogla biti njemačka špijunka, pa uz pomoć njezine cimerice Hester Wallace (Kate Winslet) pokušava doći do prave istine.
Harrisov roman predstavlajo je velik izazov za filmsku adaptaciju, kako zbog prilično kompliciranog zapleta (istraga o Claire donosi otkriće o jednom veoma kontroverznom ratnom događaju), tako i zbog činjenice da mozganje vezano uz razbijanje šifara nije filmična djelatnost. Scenarist Tom Stoppard i redatelj Michael Apted velikim dijelom su se pokazali dostojnim tog izazova: u njihovoj izvedbi, zaplet je svakako pregledan, dramaturška konstrukcija cjeline je solidna, tako da film većim dijelom jest uzbudljiv, a glavni likovi, Jericho i Hester, fino su razrađeni, što im daje uvjerljivost i životnost.
Ipak, u trajanju od dva sata Apted i Stoppard nisu uspjeli u svakom pogledu biti dovoljno temeljiti, tako da je čitava linija zapleta vezana uz misteriju Claire pomalo nezgrapna, a njezino razrješenje u ovakvom izdanju nedovoljno intrigantno. Zamjerke se mogu uputiti i razradi lika vojnog obavještajca Wigrama, jer neki njegovi postupci ostaju zagonetni i kada se na kraju otkriju njegovi skriveni motivi.
Na sreću, vrline filma svakako pretežu nad manama: Aptedova režija imponira samozatajnom elegancijom, i naprosto je nevjerojatno kako je, nakon ovakog dobro obavljenog posla, mogao kao svoj sljedeći projekt izabrati nonsensični triler ‘Sad je dosta!’ s Jennifer Lopez. Vješto podigravajući svoje glumačke karizme, Dougray Scott i Kate Winslet zanimljivo su ‘obični’ protagonisti priče, a Saffron Burrows i Jeremy Northam efektno su predočili zagonetne likove Claire i Wigrama. Diskretno romantična glazba Johna Barryja upotpunjuje solidan dojam.
DVD-izdanje sadrži četrdesetak minuta umjereno zanimljivog dodatnog materijala, zvuk je solidan, a slika korektna.

ENIGMA
(Blitz)

Enigma, brit.-njem. špij. triler, 2001.
R: Michael Apted
GL: Dougray Scott, Kate Winslet, Saffron Burrows, Jeremy Northam, Nikolaj Coster Waldau, Tom Hollander

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Noć vještica: Uskrsnuće
UCD

Najdugovječniji suvremeni horor serijal (original Johna Carpentera snimljen je 1978.) svojim je osmim izdanjem pretekao “Stravu u Ulici brijestova”, koja ima sedam nastavaka – doduše, privremeno, jer ove godine Freddy Krueger se vraća u akciju, i to u izravnoj borbi protiv Jasona iz “Petka 13.” (koji sa svojih dosadašnjih deset “pustolovina” ostaje uvjerljivo najproduktivniji filmski manijak novijeg vremena). Zaplet “Uskrsnuća” očekivano je derivativan, s temeljnom situacijom (mala skupina ljudi provodi noć u kući gdje vreba smrtonosna opasnost) preuzetom iz filmova kao što su “Progonjeni” i “Kuća straha” i križanom s koncepcijom “reality” showova: zahvaljujući razmjerno inventivnoj završnici, rezultat je nešto podnošljiviji nego što se moglo pretpostaviti. (I. S.)

Halloween: Resurrection, am. film strave, 2002.
R: Rick Rosenthal GL: Busta Rhymes, Bianca Kajlich, Brad Loree

FILM: jedna točkica
DVD: tri točkice

Crni osvetnik
Blitz

U luckastoj komediji zasnovanoj na animiranoj seriji s Interneta, bijeli moćnik koji podsjeća na zločestog Ernsta Stavra Blofelda iz serijala o Jamesu Bondu odlučio je korumpirati radikalne crnce fast food piletinom i tako spasiti svoju rasu koja ionako već grca pod utjecajem hip hop kulture. Tko će spriječiti taj pakleni plan? Crni osvetnik, tamnoputa varijanta Austina Powersa, koji duhovno živi u razdoblju prve polovice sedamdesetih, kada su filmovi poput “Shafta” bili zakon. Humor nije vulgaran nego zgodno podigran, s obiljem duhovitih detalja, a jedino je čudno što se zvijezda poput Denise Richards pojavi nakon više od pola sata radnje.
Na DVD-u je samo film. Šteta, jer se u dodatke moglo štošta strpati! (N.P.)

VHS/DVD
Undercover Brother, am. akc. komedija, 2002.
R: Malcom D. Lee GL: Eddie Griffin, Chris Kattan, Denise Richards

FILM: tri točkice
DVD: jedna točkica

Savršena maska
Blitz

Zna li netko u nas kako izgleda Dana Carvey? U “Wayneovu svijetu” jedva mu se moglo razabrati lice od goleme perike, a u “Savršenoj maski” – komediji kojom se nadao doseći bar djelić slave koju danas uživa njegov bivši partner Mike Myers – glumac se neprestano prerušava, još grozničavije nego Peter Sellers u serijalu o inspektoru Clouseauu. Pomalo je nevjerojatno kako se taj film u Americi prometnuo u skroman hitić, međutim, tamo očito ima više publike u dobi od 4 do 11 godina koja je u stanju uživati u njegovu priglupom humoru i banalnom zapletu. Iskrice zanimljivosti nude neke Carveyjeve preobrazbe (suludi čovjek-kornjača) i odjavna špica koja nikako da prestane.
DVD je neočekivano bogat dodacima za takvu vrstu filma. (N. P.)

VHS/DVD
The Master of Disguise, am. komedija, 2002.
R: Perry Andelin Blake GL: Dana Carvey, Brent Spiner, Jennifer Esposito

FILM: jedna točkica
DVD: tri točkice

Gangsteri
UCD

Gledatelj neupućen u tradiciju francuskog krimića možda bude zgranut prikazom policijske postaje u kojoj čuvari reda i zakona šmrkaju kokain i uživaju svakojake druge opijate te prebijaju uhićenike do krvi kako bi od njih doznali gdje su opljačkana blaga koja zatim sami žele prisvojiti. Francuski filmaši, međutim, nikad nisu idealizirali svoje murjake, a kad to radi Olivier Marchal, možda mu treba i vjerovati, jer je i sam bivši policajac. Njegov redateljski debi (prije toga je napisao brojne epizode popularne serije “Inspektor Moulin”) trpi od statičnosti jer ima tek jedno mjesto radnje (druga vidimo samo u flash-backovima), no glumci su uvjerljivi, zbivanja žestoka, a film nije predugačak.
DVD ima nešto dodataka na francuskom, bez hrvatskog prijevoda. (N. P.)

VHS/DVD
Gangsters, franc.-belg. krimić, 2001.
R. Olivier Marchal GL: Richard Anconina, Anne Parillaud, Francois Levantal

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika