14.11.2011. / 14:38

Autor: Nacional.hr

'Ubio sam ih, ali to je bilo nužno'

Iako je sud odredio da saslušanja budu javna kako bi ubojica objasnio svoje postupke, viši sud je odredio zatvorena zasjedanja na zahtjev policije

Anders Behring BreivikAnders Behring BreivikAnders Breivik priznao je kako je postavio bombu u centru norveškog glavnog grada Osla i zatim počinio masakr na otoku mladeži Utoji, ali je rekao kako se ne osjeća krivim, izvještava BBC.

Današnje sudsko saslušanje bilo je prvo javno i njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon uhićenja. Ubojica se pojavio u tamnom odijelu i bez straha je gledao u oči preživjelima i rodbini ubijenih. Tijekom saslušanja bio je miran, no sudac ga je zaustavio u trenutku kad je htio pročitati svoju izjavu za javnost. Priznao je aktiviranje bombe i ubojstvo tinejdžera na otoku mladih dodavši kako je to bilo 'nužno' za spas Norveške i Europe od muslimana i multikulturalizma.

Tridesetidvogodišnji ekstremni desničar je u pritvoru od 22. srpnja, a prijašnja saslušanja održana su u tajnosti. Iako je sud odredio da saslušanja budu javna kako bi ubojica objasnio svoje postupke, viši sud je odredio zatvorena zasjedanja na zahtjev policije.

Sud mu je odredio daljnjih 12 tjedana pritvora, ali je ublažio zatvorske uvjete samice u kojoj je smješten. U eksploziji bombe poginulo je osam ljudi, dok je u masakru na otoku Utoji ubijeno 69, većinom mladih ljudi.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika