14.11.2011. / 14:52

Autor: Hina , Nacional.hr

I Bozanić udario po Grubišiću

Unutarnje krvarenje

„Prvi cilj neprijatelja nedvojbeno je narušiti jedinstvo pastira, poljuljati povjerenje i slogu vjernika i zajedništvo naroda“, rekao je Bozanić, koji veli kako pojedini crkveni službenici svojim necrkvenim postupcima „ranjavaju“ Crkvu

Josip Bozanić (Pixsell)Josip Bozanić (Pixsell)Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći danas misno slavlje u Trogiru u sklopu proslave 900. obljetnice smrti svetog Ivana Trogirskog, upozorio je kako pojedini crkveni službenici svojim necrkvenim postupcima „ranjavaju“ Crkvu, te je pozvao da se u prevladavanju nesuglasja učimo od sv. Ivana Trogirskog.

„Za Crkvu je veoma bolno iskusiti kako pojedini crkveni službenici, zaboravljajući i napuštajući svoj pravi poziv, posežu za sredstvima koja nisu crkvena, navodno tražeći opće dobro“, istaknuo je kardinal Bozanić u propovijedi u trogirskoj katedrali. Zato je pozvao na jedinstvo i zajedništvo te odbacivanje sebičnosti i oholosti.

Pustinjski blues

Premda Bozanić ne imenuje ove odmetnute pastire, poprilično je jasno kako misli prvenstveno na najagilnijeg kritičara Kaptola, don. Ivana Grubišića, kojeg je prije nekoliko dana u svom priopćenju prozvao i nadbiskup metropolit splitsko-makarski Marin Barišić, kazavši da je njegov politički angažman protivan crkvenim običajima.

„Nažalost, kadgod su crkveni ljudi posegnuli za primamljivim ponudama političke moći i medijske popularnosti, pretvorili su mirisne i rodne voćnjake u pustinju“, naglasio je pak kardinal Bozanić.

Vuk u pastirskim redovima

Također je istaknu kako nas hrvatska povijest uči da je sve čime se unosilo nejedinstvo među vjernike i narod, „urodilo tragedijom“.

„Prvi cilj neprijatelja nedvojbeno je narušiti jedinstvo pastira, poljuljati povjerenje i slogu vjernika i zajedništvo naroda“, rekao je Bozanić.

Patriotski primjer iz inkvizicijskih vremena

U tom je kontekstu podsjetio kako je i sv. Ivan Trogirski, koji je kao biskup službovao od 1064. do 1111. godine, također živio u „zahtjevno vrijeme za Crkvu i hrvatsku državu“, vrijeme tako potrebne obnove, kada su prijetile svađe, podjele i nesloge, pokušaji da se u Crkvu uvuče „logika svjetovnog vladanja i da se nju udalji od njene naravi i poslanja“.

„U raznim se napetostima, često izazvanim nehrvatskim političkim težnjama, biskup Ivan (Trogirski) zalagao za mir i posredovanje u pomirenju među zavađenima, čuvajući osobito ljudske živote i zalažući se za pravednost“, kazao je kardinal Bozanić.

Osvježimo Crkvu mučeništvom!

Istaknuo je kako se i u današnjim okolnostima mogu prepoznati slični izazovi pred kojima se našao i sv. Ivan (Trogirski).

"Ponekad smo skloni sebično promatrati samo svoje poteškoće; zaboraviti da je Crkva tijekom svoje povijesti sačuvala iskustva od kojih trebamo učiti“, rekao je Bozanić. Sv. Ivan Trogirski nas uči kako treba jačati crkveni identitet, oživljavati unutarnju obnovu, osluškivati poticaje Duha Svetoga, dodao je.

„Svjesni smo prijetnji i agresivnosti prema Crkvi. Ne treba nas to plašiti, jer znamo da kršćansko mučeništvo vraća svježinu Crkvi“, rekao je kardinal Bozanić istaknuvši kako je ono čega se trebamo najviše čuvati, ravnodušnost i relativizacije vrijednosti.

Tako je govorio Papa

U svojoj propovijedi podsjetio je i na riječi pape Benedikta XVI. prigodom nedavnoj posjeta Hrvatskoj, kada je pozvao na odupiranje „sekulariziriranom mentalitetu“, i zauzimanje za „kršćansku obitelj“.

Kardinal Bozanić je također rekao kako je u ljepoti i skladu trogirskih ulica i građevina, kao i umjetničkih dijela na poseban način vidljiv „pečat kršćanske kulture“ u Trogiru.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 14.11.11. 15:28

....Također je istaknu kako nas hrvatska povijest uči da je sve čime se unosilo nejedinstvo među vjernike i narod, „urodilo tragedijom“.....


Zato je nas dobri nadbiskup stalno huška jedne na druge , stalno se petlja u politiku , savjetuje za koga glasati, dijeli nas po korjenima (potomci partizana ili ustaša)...nigdje niti riječi osude HDZ-a za grabež i pljačku.


registracija
14/7/11

Trinity, 14.11.11. 15:51

Ja sam izmučena!! Agresivnošću i posezanjem crkve u Hrvata za sredstvima koja nisu crkvena radi ostvarivanja crkvenih ciljeva!


registracija
1/3/11

Laudate, 14.11.11. 17:16

Ništa novo pod suncem.
Već smo proživjeli vremena kada su novinari kao lutke na koncu upravljani svojim političkim mentorima i razno razni "osviješćeni" apartičeki iz petnih žila pisali i vikali protiv crkve i hrvatske samosvijesti. Ali njihovo vrijeme je prošlo kao što će i ovo sada.
I dobro je da viču barem će se znati tko su. I neće moći reći "pa bila su takva vremena - nismo znali, nismo smjeli".
Problem ulizica i izdajica je što se prilike prebrzo mijenjaju i već sutra su na vlasti oni koje su pljuvali i izdali.
Ali to je njihov izbor.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 14.11.11. 18:30

Pedofili,psssst,iš klerofašisti!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 14.11.11. 18:37

Bozaniću smrade, ako itko pretvara rodne voćnjake u pustinju onda ste to zasigurno ti i tvoje pedofilske tetkice u zlatnim i srebrnim haljama. Mislim, kako vas nije sram desetljećima agitirati za adeze na propovijedima, kao to nije miješanje u politiku. I onda još u suradnji s tom bandom uzimati besramno 400 milijuna kuna godišnje narodu, a da ne govorim o masnom naplaćivanju sakramenata. Vozite se u preskupim autima, živite sami po jedan pop u 200 kvadrata, prežderavate se i opijate dok mislite da vas nitko ne gleda, i na to sve 5000 tisuća kuna plaće... je li to skromnost, poniznost i siromaštvo koje zagovara Krist???????


registracija
28/4/10

Zvonko, 14.11.11. 19:37

Izvjesna Snježana Baković, diplomirana kateheta, radila je kod spomenutog Don Grubišića 9 mjeseci, i to od 15. lipnja 2009. do 15. ožujka 2010. a da joj Don nikada nije platio niti lipe za njen rad.

Malo su Donova djela u nesuglasju sa naukom koji promovira. A da ne spominjem da je svojevremeno bio župnik župe Sv. Roka, profesor na fakultetu te na institutu Ivo Pilar, primajući 3 plaće.

Šta znače poruke Don Grubišića iz ovakve jadne i neprincipijelne pozicije iz koje nastupa?

Kako to da od svih klerika jedino Don ima dozvolu nastupanja i političkog djelovanja dok se svima ostalima pokazuje prst prema sakristiji?


registracija
7/7/11

gadovi, 14.11.11. 20:42

Pa kaže:
"primamljivim ponudama političke moći i medijske popularnosti, pretvorili su mirisne i rodne voćnjake u pustinju"

Pa kažem: Al se nasra ovaj Bozanić

Pa kaže:
Da kršćansko mučeništvo vraća svježinu Crkvi“, rekao je kardinal Bozanić

U, jebote, al se ovi namučiše u "mirisnim i rodnim voćnjacima"


E sad, kome tu treba psihijatar?


registracija
30/12/10

putusvemir, 14.11.11. 21:13

Bozaniću da si htio raditi učio bi za nešto drugo, a ne za ovakvu dangubu koja nas puno košta. Srami se zajedno sa cijelom bahatom, hohštaplerskom crkvom


registracija
5/3/10

starimudrac, 14.11.11. 22:35

bozanić govori u ime crkve u hrvata. nisam primjetio da je ta crkva negodovala kad je pokojni fra tomislav duka paradirao u mantiji opasan pištoljem. možda ni sad crkva u hrvata ne bi negodovala da se don grubišić opasao HDZovom članskom karticom. seremise!


registracija
7/7/11

gadovi, 14.11.11. 23:06

mudrac
Što ti je ovo: "seremise"?
Jesu li to neke posebne mise?
Možda one na kojima se propovijedalo za HDZ pa za protuuslugu se dobije tuđa lova za mirisne i rodne voćnjake.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 14.11.11. 23:13

Nakon darovanja Dajle Talijanima
kardinal Bozanić, vatikanski sluga,
zaista ima veliki ugled u hrvatskom narodu!
Don Grubišić je čovjek
a kaj je Bozanić?


registracija
5/3/10

starimudrac, 15.11.11. 07:41

vinogradar, evo sad moram branit bozanića. nije on darovao ništa, pogotovo ne Dajlu. ukratko, dajlu su imali benediktinci, po padu italije, one dučeove, benediktinci su otišli zajedno s talijanskim doseljenicima a titova jugoslavija ih je sve skupa isplatila u sporazumu s talijanskom republikom. dakle, nikakvog povrata imovine nije trebalo biti i nije ni bilo! HDZovi lopovi su sredinom 90ih zaštimali da bi se dajla i pripadajuči tereni dali dobro unofčiti, našli su kupce ali vidi vraga, problem je što bi se to pročulo jer su lovu htjeli staviti u džep. tako su odlučili darovati dajlu biskupiji i biskupu poslati kupce golfterena. ako prodaje crkva, nitko ništa ne pita, to je njena stvar. jedino kaj pita papa! ono kaj dobije i najmanji sluga crkvin, to je u direktnom vlasništvu vatikana, dakle pape! o tome nisu vodili računa lopovi umreženi oko vladajuče garniture, dijela crkve u hrvata i privatnih interesa u golfu. vatikan je, dobivši informaciju o darovanoj nekretnini, odlučio tu nekretninu dati benediktincima (najvjerojatnije zato jer su ju nekad i imali), i to je njegovo pravo. u tome je imao i ima podršku kardinala bozanića, a država, to jest lopovska struktura koja je od tog posla htjela imat koristi, odlučuje uzeti nazad darovano! baš me interesira hoće li i ovaj puta HDZ ići na predizborni blagoslov u vatikan!


registracija
14/7/11

Trinity, 15.11.11. 11:34

starimudrac - točno, baš tako! I tako nas je naša država (čitaj: hdz) prevarila dva puta. Prvi put kad su dali crkvi u Hrvata Dajlu, iako je Crkva bila za to obeštećena poslije II svj. rata, i drugi put ovih dana, kad je poništila tu svoju odluku, i uzela Dajlu sebi. Da bi ju Crkva ponovo dobila! A sve to mi, narod plaćamo, pokvarene, prljave , nezakonite hdzove poslove!!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 15.11.11. 17:19

@starimudrac,
cijenim ono što si napisao,opravdano si uzeo ime starimudrac. Vjerujem Tvojim podacima.
Ali,
zar nije Bozanić bio u papinskoj komisiji i potpisao
(bez ograđivanja) odluku da se Dajla vrati Talijanima
a neposlušni biskup Milovan suspendira tek toliko vremena da drugi biskup potpiše ono što je odbio Milovan?
Kao što je napisao Trinity : hrvatska vlast ne zna dal bi "kakila ili piškila"
no to je uvijek na štetu naše Domovine.
Pozdrav!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 15.11.11. 17:28

Crkva je ranjena?Pati?Odlično,treba je udariti još žešće.Bando pokvarena i muktaška,lupeži hadezejaški,kako vas nije sram?


registracija
15/8/10

bigred1, 15.11.11. 20:59

vinogradar,hdz radi baš ono što si stavio u navodnike,samo je umjesto ili i.


registracija
1/3/11

Laudate, 15.11.11. 22:56

"Bando pokvarena.........." jel to 1951 ili 2011?
Kako je pobjeda SDP izvjesnija tako je manje demokratičnosti i tolerancije kod komentatora. Maske padaju.


registracija
5/3/10

starimudrac, 16.11.11. 08:12

vinogradar, evo me. ne stignem uvijek, imam i drugih obveza. je, bozanić je bio u toj komisiji koja je potvrdila odluku pape i nametnula ju neposlušnom biskupu. po odluci pape dajla se daje benediktincima, a papa se za takvo rješenje vjerojatno odlučio zato jer su nekad upravo benediktinci imali dajlu. papa je, kao vrhovni u katoličkoj crkvi, mogao tu nekretninu ostaviti biskupu milovanu, dati benediktincima, dati karmeličankama, dati tebi, meni, dati HDZu,.... poanta je u tome da ON odlučuje. a odlučuje na osnovu jakih i provjerenih argumenata. znao je da se oko dajle plete lopovluk, da se dio već rasprodao a lova odplutala u crnim torbama, i donio je odluku kakvu je donio. naša vlast i svjetovna i dio crkvene, oni koji su umoćeni, to su tumačili kao davanje talijanima. a nije to to! benediktinci su i talijani, ali i hrvati i mađari i francuzi i poljaci...ali samo oni koji su članovi benediktinskog reda u katoličkoj crkvi! i dalje, od pape pa do najmanjeg zvonara u hijerarhiji poredak je jasan. nema odbijanja naredbe ili odluke svetog oca! bozanić je postupio upravo kako treba.


registracija
20/10/11

Rene2, 16.11.11. 18:40

..ma ti starimudrac i vinogradar se tu prepucavate,a temeljno je pitanje,kako je uopće moguće,da netko krade,i da nebi bilo frke idemo preko crkve,da stado ne krene u stampedo-pa na čega to liči,svećenici uz Božju pomoć kradu i lažu,a političari uz pomoć klera,i to se zove "katolik"....a benediktinci mogu biti svi,pa i magare...ali teritorij je Hrvatski...


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.11.11. 21:48

@Rene2,
ma ne prepucavam se ja sa starimmudracem niti on sa mnom. Iznosimo svoja razmišljanja i saznanja.
Eto, ja se slažem i s Tvojim tekstom.
Uostalom, uvijek sam smatrao i smatram
da više ljudi više zna
ali da ne smiju svoje stavove nametati ni milom ili silom.
Razmjena mišljenja obogaćuje nas kao ljude.
Pozdrav


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika