15.11.2011. / 10:02

Autor: Deutsche Welle

Od Srbije se traži "europski duh"

Iako među zemljama članicama još nema konsenzusa po pitanju kandidature Beograda, svi se slažu da se od zemalja koje žele članstvo u EU-u očekuje "europski duh", što podrazumijeva kooperaciju, a ne konfrontaciju

Boris TadićBoris TadićPovratak dijalogu s Prištinom, ali i ostvarivanje napretka u cilju dobrosusjedskih odnosa i sloboda kretanja na Kosovu spominju se kao preduvjeti za davanje "zelenog svetla" kandidatskom statusu Srbije. EU se nada da će vrlo brzo doći do idućeg kruga pregovora između Beograda i Prištine. Tim povodom povjerenica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton kaže da veruje u liderske sposobnosti predsjednika Srbije Borisa Tadića, kao i da Tadić iskreno želi vidjeti Srbiju u Europskoj uniji: "Nadam se da ćemo idućih dana i tjedana vidjeti da se ta posvećenost obistinjuje. Nije lako biti na čelu države, a liderstvo u ovim uvjetima znači da on mora dugoročni interes svog naroda - a smatram da je to članstvo u EU-u - postaviti kao prioritet. Ako to bude mogao, EU će mu pomoći".

Povratak dijalogu i konkretan pomak

Iako bi se tema davanja statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU-u trebala naći na dnevnom redu prosinačkog zasijedanja Europskog vijeća, kako ministra vanjskih poslova, tako i lidera zemalja EU-a, u Bruxellesu se neslužbeno može čuti da pored "ključnog prioriteta" - obnavljanja dijaloga između Beograda i Prištine - EU želi vidjeti i konkretne pomake u pravcu uklanjanja barikada i omogućavanja slobodnog kretanja na sjeveru Kosova.

Francuski šef diplomacije Alain Juppé smatra da bi za "zeleno svetlo" njegovoj kandidaturi, Beograd trebao ostvariti napredak u dijalogu s Prištinom. Naglašavajući da po pitanju kandidature Srbije među zemljama članicama još ne postoji konsenzus, Juppé dodaje i to da bi Srbija trebala naći rješenja oko pitanja vezanih za Kosovo.

Kooperacija, a ne konfrontacija

I njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle naglašava da su dobrosusjedski odnosi jedan od europskih kriterija koje Srbija mora ispuniti. Westerwelle kaže da Njemačka podržava proširenje EU-a na zemlje Zapadnog Balkana, ali da neće dozvoliti nikakve "popuste" na tom putu: "Želim jasno dati na znanje da od onih koji žele ući u EU očekujemo i da pokažu europski duh. To znači kooperaciju, a ne konfrontaciju. Od toga ovisi i naša podrška i njihov napredak."

Njemački šef diplomacije naglašava da je teritorijalni integritet Kosova za Nemačku, "izvan svake diskusije", kao i da će to biti uzeto u obzir prilikom donošenja odluke u prosincu: "Teritorijalni integritet se ne dovodi u pitanje čak ni od strane onih koji nisu priznali Kosovo. Čak i oni koji ga nisu priznali slažu se s nama da se spor mora riješiti kooperacijom i pregovorima, a ne konfrontacijom".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika