15.11.2011. / 14:00

Autor: Nacional.hr

Skica za Sanaderov portret

"Sanaderu se činilo da mu je jedna ruka nekako previše izduljena pa su mi ostavili sliku da je prepravim", rekao je Lončar

Ivo SanaderIvo SanaderUskok je zbog sumnji da je bivši premijer Ivo Sanader novcem iz tvrtke Fimi media stvarao osobnu skupocjenu zbirku umjetnina razgovarao s vlasnicima zagrebačkih galerija i nekim umjetnicima, izvještava Vjesnik.

Istražitelji su razgovarali i sa slikarima čija djela su pronađena u Sanaderovoj kolekciji, sve kako bi se otkrio trag novca za njihovo plaćanje. Vjesnik piše kako bi Ivo Sanader u pratnji tadašnjeg riziničara HDZ-a, Mladena Barišića, a često i tadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića, predsjednika Sabora Luke Bebića i zastupnika Marija Zubovića, Jerka Rošina i Petra Selema dolazio u galerije i razgledavao slike domaćih autora koje je najviše cijenio. Ništa ne bi kupovao, no nedugo nakon njegovog posjeta u galeriju bi dolazio Barišić i gotovinom kupovao slike koje su se svidjele premijeru. Uglavnom su kupovana djela Munira Vejzovića, Đure Pulitike, Nives Kavurić Kurtović, Mladena Veže, Mihovila Krušlina i Tihomira Lončara po prosječnoj cijeni od 15 000 do 30 000 kuna za sliku. Iskaze su dali i članovi Sanaderova osiguranja koji su potvrdili kako su i oni MUP-ovim vozilima dolazili po slike koje bi bile kupljene u pojedinoj galeriji te ih odvozili u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, ali i u stanove u Splitu, razne restauracije i slično.

Zanimljiva je Sanaderova suradnja s umjetnikom Tihomirom Lončarom. Jedna njegova manja slika završila je u kolekciji tadašnjega kalifornijskoga guvernera Arnolda Swarzeneggera, koji ju je dobio od bivšeg premijera kao dar. Još više intrigantnija je priča o Sanaderovu portretu kojeg je 2007. godine naručio Božo Biškupić. Slikar je prema umjetničkim fotografijama naslikao portret, koji je trebao krasiti Banske dvore, no nije sve bilo u redu. "Sanaderu se činilo da mu je jedna ruka nekako previše izduljena pa su mi ostavili sliku da je prepravim", rekao je Lončar. Slikar nije završio prepravke, a Sanader je u srpnju 2009. godine dao ostavku i nije više htio kupiti sliku. "Nazvao sam Biškupića i pitao što da radim sa slikom. Da je nosim u Vladu ili? No, on mi je odgovorio nikako. Nemoj ništa spominjati. Premijerka je jako ljuta".

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika