15.11.2011. / 13:55

Autor: Nacional.hr

Nakon daljnjeg rasta cijena plina, 2015. godine slijedi nagli pad

Analiza pokazuje trend rasta cijena plina od 30 do 40 posto do 2014., a potom nagli pad cijena u 2015. godini

Cijena plina rasti će još nekoliko godinaCijena plina rasti će još nekoliko godinaPrema najnovijem istraživanju globalne konzultantske kuće A.T. Kearney 2015. će biti godinom prekretnicom na globalnom i europskom tržištu plina. Naime, analiza pokazuje trend rasta cijena plina od 30 do 40 posto do 2014., a potom nagli pad cijena u 2015. godini. Krajnji rezultat bit će porast važnosti trgovine plinom na globalnom i europskom tržištu.

Trenutačno se, kako zbog crpljenja zemnog plina, tako i zbog proizvodnje ukapljenog prirodnog plina, plinska infrastruktura masivno širi. Uslijed viška ponude plina diljem svijeta, A.T. Kearney predviđa snažan pad cijene plina od 60 posto na od 12 do15 eura po MWh od 2015. godine. Shodno tome očekuje se povećanje važnosti plina kao izvora energije s godišnjom stopom rasta od 1,7 posto na globalnoj razini, te nešto sporijim rastom od 0,4 posto godišnje u Europi, zbog sve manje potrošnje plina za potrebe grijanja.

Model formiranja cijene plina u skladu s cijenom nafte pojavio se prije 40 godina za vrijeme Hladnog rata, kako bi se nafta zaštitila od konkurentnog energenta, koji je u velikim količinama stizao u Europu iz ondašnjeg Sovjetskog Saveza. Stručnjak za energetiku i telekomunikacije u Jugoistočnoj Europi, principal u A.T. Kearneyu Tomislav Čorak vjeruje kako će u 2015. godini, ako ne i ranije, u određivanju cijena nad zastarjelim modelom prevladati trgovanje plinom na spot tržištu.

„Zbog naglog smanjena potrošnje plina nakon financijske krize te procvata tržišta ukapljenog prirodnog plina, proizvođači plina će morati agresivno tražiti nove kupce. U toj potrazi okrenut ce se od vezivanja cijene plina u ugovoru uz naftu, prema formiranju cijene plina na otvorenom tržištu. S druge strane, uvoznici plina će isto tako morati pojačati trgovinske aktivnosti i uspostaviti fleksibilniji plinski portfelj koji ce nuditi na tržištu. Vertikalno integrirani modeli poslovanja će jednostavno postati sve manje zanimljivi jer su manje fleksibilni", objašnjava Čorak.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika