15.11.2011. / 17:57

Autor: Deutsche Welle

Dvosturka igra režima u Damasku

Siriji prijeti isključenje iz Arapske lige, Europska unija uvodi nove sankcije, no to na režim u Damasku ne ostavlja duboki dojam. Dapače sirijski vrh reagira novim nasiljem nad vlastitim narodom.

Nasilje na ulicama SirijeNasilje na ulicama SirijeArapska je liga sirijskom režimu zaprijetila isključenjem ako ne prestane s nasiljem nad vlastitim narodom a Europska unija je istodobno pooštrila sankcije protiv Damaska koje se odnose na zaustavljanje kredita i obustavu uvoza nafte. No razlozi zbog kojih su ove mjere pokrenute ne nestaju.

Rekordni broj žrtava

Samo od početka ovog tjedna u Siriji su poginuli deseci građana. Neki izvori govore o više od 70 žrtava. Ovi podaci, kao ni mnogi drugi od početka nemira u Siriji u ožujku ove godine ne daju se provjeriti jer vlasti i dalje sprječavaju ulazak neovisnih izvjestitelja u zemlju. Ujedinjeni narodi procjenjuju da je broj dosadašnjih žrtva nemira u Siriji prešao granicu od 3.500.

Eskalacija nasilja u trenutku dok režim u Damasku signalizira spremnost na pregovore zbunjuje promatrače. Mnogi smatraju da vlasti igraju dvostruku igru: s jedne strane se protiv prosvjednika primjenjuje dosad neviđeni stupanj okrutnosti a s druge strane se Arapskoj ligi signalizira spremnost na dijalog. Vlada predsjednika Bašara el Asada zatražila je naime održavanje izvanrednog kongresa Arapske lige na temu situacije u Siriji. No ako se uzmu u obzir dosadašnji potezi sirijskih vlasti procjenjuje se da se radi samo o dobivanju na vremenu kojem je jedini cilj sprječavanje izbacivanja Sirije iz Arapske lige.

Pristanak na misiju?

Arapska liga u srijedu (16.11.) održava izvanredni sastanak na vrhu na kojem bi trebalo biti odlučeno o privremenom isključenju SIrije iz ovog saveza. Istodobno bi trebala pasti i odluka o slanju izvanredne misije Arpaske lige u Siriju. Glavni tajnik Arapske lige Nabil al Arabi najavio je da bi misiju trebali činiti predstavnici 16 organizacija za zaštitu ljudskih prava. "Mi smo već ostvarili kontakt s ovim grupama i ako ministarsko vijeće Arapske lige donese pozitivnu odluku, misija bi trebala u najbržem roku otputovati u Siriju", rekao je al Arabi.

Međunarodni promatrači smatraju da bi misija mogla odigrati pozitivnu ulogu u rješenju sirijske krize. Sirijski mediji su najavili da je vlada u Damasku spremna članove misije Arapske lige pustiti u zemlju. Predstavnici oporbe istodobno pozivaju građane ("šutljivu većinu") da im se pridruže. "Kada nam se pridružite vlasti se više neće moći pozivati na podršku većine građana", stoji u proglasu oporbe nazvanom "Objava iz Damaska".

Autor: Björn Blaschke/ Nenad Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika