16.11.2011. / 08:55

Autor: Hina , Nacional.hr

BBC:

Je li Iran već izložen tajnom napadu?

Najmanje tri iranska nuklearna znanstvenika ubijena su u protekle dvije godine, a prošle zime, računalni virus kodnog imena Stuxnet uveden je u iranski sustav centrifuga za obogaćivanja urana, što je uzrokovalo nered i unazadilo program rada za nekoliko mjeseci

IlustracijaIlustracijaUbojstva nuklearnih znanstvenika, sofisticirani kibernetički napadi i sada, prošloga vikenda, tajanstvena eksplozija u bazi sa streljivom u kojoj je ubijen "kum" iranskog programa balističkih projektila, pokazuju da je Iran već možda izložen tajnome napadu, ocjenjuje u utorak u osvrtu BBC.

Eksplozija u bazi Bid Ganeh bila je toliko snažna da je poginulo 17 vojnika Revolucionarne garde a prozori su se tresli i u kilometrima udaljenom Teheranu.

Iran tvrdi da se radilo o nesreći, ali u to vjeruje malo tko od dobrih poznavatelja događaja u Iranu.

Nedavna izvješća o navodnom izraelskom planu napada na navodni iranski program nuklearnog naoružanja možda su se odnosila na budućnost, ali, kako se čini, tajna kampanja u cilju ometanja tog programa već je u tijeku neko vrijeme, navodi BBC.

Najmanje tri iranska nuklearna znanstvenika ubijena su u protekle dvije godine, a prošle zime, računalni virus kodnog imena Stuxnet uveden je u iranski sustav centrifuga za obogaćivanja urana, što je uzrokovalo nered i unazadilo program rada za nekoliko mjeseci.

"Ubojstva iranskih znanstvenika i uvođenje računalog virusa Stuxnet prošle godine predstavljaju državni terorizam", izjavio je za BBC Mahan Abedin, urednik periodika Terrorism Monitor koji objavljuje američka Zaklada Jamestown.

Nitko nije preuzeo odgovornost za te akcije, ali vlada široko uvjerenja da su američke obavještajne službe imale ulogu u razvoju virusa Stuxnet, dok su iranski dužnosnici već ranije optuživali Izrael da stoji iza ubojstava znanstvenika.

Od svih zemalja u regiji koje se osjećaju ugroženima Iranom, Izrael je najviše zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa.

U nedjelju je izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio o eksploziji u iranskoj bazi: "Ne znam o razmjerima eksplozije, ali bi bilo poželjno da je višestruka".

Puno drugih zemalja dijeli izraelsku zabrinutost oko rasta vojne snage Irana, iako one imaju tendenciju ne izraziti se javno.

U utorak je dužnosnik zemlje iz Perzijskog zaljeva, koji je želio biti neimenovan, rekao za BBC: "Mi smo vrlo zabrinuti glede Irana, to dolazi do točke s vrlo opasnim scenarijem. Godina 2012. je ključna i u njoj će se morati donijeti odluke".

Visoki dužnosnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i drugih zemalja Zaljeva, također su izražavali zabrinutost i pozivali SAD i Zapad na odlučnu akciju za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa.

Na forumu o Iranu, čiji je domaćin u Londonu u ponedjeljak bio Međunarodni institut za strateške studije (IISS), mnogi su izrazili stajalište da je Iran vrlo odlučno usmjeren na pribavljanje atomske bombe, i da ga malo što može odvratiti od toga.

Govoreći o stalnom pooštravanju zapadnih sankcija prema Iranu, Sir Richard Dalton, britanski veleposlanik u Teheranu 2002 - 06., rekao je kako: "Ne postoji politika sankcija koja će promijeniti ponašanje Irana".

Mark Fitzpatrick, stručnjak IISS-a za iranski nuklearni program, ne sumnja u kojem smjeru Iran ide.

"Mislim da Iran vjerojatno već ima latentnu sposobnost za nuklearno oružje", rekao je na forumu IISS-a.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 16.11.11. 10:17

Izraelci su podlaci i šakali ove planete, moguće je da to sve miriši na njih. Nema većih ekstremista od njih, dao bih se kladiti da su duboko umješani u rušenje WTC nebodera.


registracija
9/4/10

imela, 16.11.11. 10:58

Situacija je tim vise zabrinjavajuca jer smo MI Hrvati persiskog porijekla.Sukob u pradomovini, nemoze nikoga ostaviti ravnodusnim.


registracija
9/4/10

milivoy, 16.11.11. 11:02

stereo@
Ili mozda ovako:
Hrvati su podlaci i sakali ove planete, moguce je da to sve mirise na njih. Nema vecih ekstremista od njih, dao bih se kladiti da su duboko umjesani u rusenje WTC nebodera.


registracija
11/1/10

fluid, 16.11.11. 11:51

milivoy@ Obično ne reagiram na takva srpska sranja koja ti pokušavaš plasirati ali ovaj ću puta dati samo kratak komentar na tvoje učeno izlaganje.Dobro je poznato u cijelom svijetu i iz cjelokupne hrvatske povijesti kako su Hrvati imperijalistički,osvajački i nadasve brutalan narod.Također je poznato kako to Srbi nisu.U cijelom svijetu.Dakle uživaj u istini koju zna cijeli svijet.


registracija
1/3/11

polimerlaik, 16.11.11. 12:01

Podrška Iranu! Dosta je već terora Amerike i židova.Mislim da slijedi obračun kod OK korala...bit će zanimljivo!


registracija
2/6/11

stereo, 16.11.11. 14:02

Sve je moguće ali zasigurno da su nisu bili uključeni u 'projekt' Sabra i Shatila.


registracija
9/4/10

milivoy, 16.11.11. 14:57

fluid@
Procitati zatim komentirati a ne komentirati pa procitati !!!i.Text gore je identicna kopija komentatora stereo i nema bilo koje veze s vama omiljenim Srbima. Stereo vrijedja, potice mrznju i brutalo bez ikakvih dokaza napada Izrael.Kada se tom identicnom takstu Izrael zamjeni s Hrvatskom tada sve postane nepodnosljivo, uvrijedjujuce itd.Zar ne?
Dozvolite mi da vam pojednostavim primjerom: Ivan kaze "boli me".....Marko kaze "boli i mene"......Ivan ce na to "da ali to nije isto".
Srdacan pozdrav


registracija
16/11/11

dirka, 16.11.11. 19:36

Nece Ameri napasti ako nisu dovoljno sigurni u pobjedu.
Oni napadaju samo slabije od sebe. Najvece kukavice i bijednici koji su ikad hodali Zemljom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika