16.11.2011. / 13:11

Autor: Hina

Kacin: Srbija se odmah treba vratiti dijalogu s Kosovom

Posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je za beogradski ''Danas'' od srijede da je za Srbiju neophodno da se bez ikakvog odlaganja primijene svi do sada postignuti sporazumi s Kosovom i da se odmah vrati dijalogu kako bi osigurala dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) prilikom odlučivanja o tome 9. prosinca.

Jelko Kacin (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)Jelko Kacin (Foto: Duško Marušić/PIXSELL)Posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je za beogradski ''Danas'' od srijede da je za Srbiju neophodno da se bez ikakvog odlaganja primijene svi do sada postignuti sporazumi s Kosovom i da se odmah vrati dijalogu kako bi osigurala dobivanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU) prilikom odlučivanja o tome 9. prosinca.

Kacin, u razgovoru za taj dnevnik, upozorava kako Srbija nema vremena za gubljenje te da sve ovisi o kvaliteti poruka koje će Srbija uputiti u glavne gradove zemalja članica EU sljedećih par tjedana.

Upitan postoji li uopće mogućnost da Srbija u prosincu dobije i datum početka pregovora o pristupanju, Kacin je rekao kako smatra da u ovom trenutku to nije realno jer je, osim neispunjenih uvjeta, poljuljano i povjerenje koje je Beograd imao u prijestolnicama EU.

''Za dobivanje datuma potrebno je, kroz nastavak dijaloga s Prištinom, riješiti druga otvorena pitanja koja uključuju predstavljanje Kosova u regionalnim forumima, problem opskrbe električnom energijom, kao i pitanje telekomunikacija'', ističe Kacin.

Po njegovim riječima, kredibilan i dosljedan nastup sadašnje i iduće vlade, kada je riječ o odnosu Srbije s Kosovom i uvođenju vladavine prava, može vrlo brzo otvoriti vrata i za dobivanje datuma.

''Ali dijalog se ne odnosi samo na dijalog s Prištinom. Potreban je iskren, vjerodostojan i posvećen dijalog i s Berlinom, Parizom, Londonom, Haagom i tako dalje, ukupno 27 puta, koliko je i zemalja članica EU. Ključ je u političkoj volji u Beogradu'', kaže Kacin.

Govoreći o aktualnim problemima na sjeveru Kosova, on ističe kako Beograd mora pokazati svoju odgovornost i jasno pozvati Srbe na sjeveru Kosova da omoguće nesmetano kretanje međunarodnim misijama KFOR-a i EULEX-a.

U istom se slučaju, po njegovim riječima, radi i o omogućavanju ili sprječavanju slobodnog protoka ljudi i roba, što je bit EU i zajedničkog tržišta. ''Nažalost, radi se i o organiziranom kriminalu i korupciji, koje treba spriječiti i onemogućiti, da bi se stvorila vladavina prava i uvjeti za investicije i gospodarski razvoj'', kazao je Kacin.

Dijalog između Srbije i Kosova, prekinut krajem rujna, mogao bi, kako izvješćuje tisak, biti nastavljen tijekom narednih dana.

U izjavi koju prenose mediji, voditelj srbijanskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović kazao je kako se još usuglašava datum sastanka s izaslanstvom Prištine, ali da je sigurno da će biti održan do kraja studenog.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika