16.11.2011. / 14:13

Autor: Dean Sinovčić

Bilić odlazi da bi ostao

Volej u mozak

Pitanje je samo tko će biti kriv za nove poraze i neuspjehe: stative, ozljede, mediji, urok babe Slave koja je bacila čini ili netko peti. Bilić sigurno neće, jer on nikada nije rekao "pogriješio sam". Kako je divno imati izbornika s tolikom taštinom

Foto: Igor ŠobanFoto: Igor ŠobanSvaki uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije ima svojih dobrih i loših posljedica. Sjetite se 1998. i osvojenog trećeg mjesta na svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Samo zbog toga mjesecima smo morali trpjeti groznu pjesmu "Mare i Kate" grupe Bohem i Igora Štimca. Koja je posljedica odlaska na europsko prvenstvo sljedeće godine u Poljsku i Ukrajinu? To što ćemo, izgleda, morati trpjeti Slavena Bilića još dvije godine kao nogometnog izbornika. To proizlazi iz njegove izjave dane u srijedu oko 12.30 sati na konferenciji za novinare, kada je rekao: "Naravno da je moguć nastavak suradnje." Pritom je lukavo dodao: "Ali to sada nije tema."

Rukovanje s figom u džepu prije početka utakmice

photo: Marko Lukunić/PIXSELL photo: Marko Lukunić/PIXSELL Dakle, to kaže čovjek koji je rekao da su četiri godine optimalne za izbornika - i koji je, ako cijeni vlastite izjave, trebao onda otići 2010. godine, ali ne samo zato što su prošle četiri godine, već i zato što se hrvatska reprezentacija nije plasirala na svjetsko prvenstvo. "Prvi put nisam htio otići jer su mi Savez i javnost i mediji davali veliku priliku i ne bi bilo fer da sam nakon prvog ciklusa otišao", to je Bilić rekao misleći na 2008. godinu. Ali tada ga nitko nije ni tjerao, nitko mu nije zamjerio poraz od Turske u četvrtfinalu europskog prvenstva. "Za drugi ciklus sam mislio da je idealan za otići, ali su se dogodile - u stožeru, među igračima i u medijima - stvari koje nam nisu išle u prilog. Kartoni, pehovi, stative, nevjerojatne stvari. Sve to plus želja igrača i javnosti, ali i mene i stožera, da izađemo jači - rezultiralo je mojim ostankom." To je izjavio 2010. godine nakon neodlaska na svjetsko prvenstvo.

Grubi retorički prekršaj

Nemam pojma otkud mu to da je javnost bila za njegov ostanak, da nije radio neku anketu? A igrači, pa kada su se igrači pitali tko će biti izbornik? Bili su igrači svojedobno i za ostanak Miroslava Blaževića, pa je morao otići. A onda slijedi poslastica: "Što god se dogodi na kraju ovog ciklusa, ja ne vidim sebe još dvije godine na klupi reprezentacije", izjavio je Bilić. I demantirao sam sebe u srijedu oko 12.30 sati.

Pamet u zaleđu

Nevjerojatno je da je samo jedna dobro odigrana utakmica ove godine, i to ona protiv Turske prošlog petka, bila dovoljna da se pod tepih sakriju svi problemi ove reprezentacije koje su se pokazali u protekle tri godine. Logika govori da je ta utakmica bila iznimka koja potvrđuje pravilo, a da je to iznimka, pokazuje i 0:0 u Zagrebu protiv te iste Turske koja je prošlog petka igrala loše, a jučer je k tome igrala bez pola prve momčadi. I Iako zbog tog neriješenog rezultata reprezentacija nije ušla u drugu, već je ostala u trećoj jakosnoj skupini kod izvlačenja za skupine na europskom prvenstvu, zbog čega će možda igrati u skupini sa Španjolskom i Njemačkom, nitko više ne spominje da je taj neriješeni rezultat zapravo loš.

Naramak promašaja

Foto: Igor ŠobanFoto: Igor ŠobanNitko se više ne pita kako je moguće da nam je izbornik pred utakmicu s Grčkom bio u dilemi je li najbolji napadač Jelavić ili Kalinić, pored odličnog Mandžukića i vrlo dobrog Da Silve. Nitko se više ne pita kako je izbornik mogao misliti da je Strinić konačno riješenje na lijevom beku, da bi onda Ćorluka, kojem lijeva noga služi za hodanje, i takav bio bolji od Strinića na toj poziciji? Nitko se više ne pita kako je reprezentacija s tako dobrim igračima izgubila u gostima kod Gruzije, a onda se doma mučila protiv opet Gruzije i slabašnog Izraela.

Mrcvarenje u produžecima

Sve do sljedećeg poraza. Koji će biti slavljen novim dvogodišnjim mandatom za Bilića. Pitanje je samo tko će tada biti kriv za poraze i neuspjehe: stative, ozljede, mediji, urok babe Slave koja je bacila čini ili netko peti. Bilić sigurno neće, jer on nikada nije rekao "pogriješio sam". Kako je divno imati izbornika s tolikom taštinom.

Vezane vijesti

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Torres: Bilić nas je sasvim paralizirao

Pohvalu je izborniku hrvatskih nogometaša Slavenu Biliću dao napadač Chelseaja i španjolske reprezentacije Fernando Torres. - Hrvatski je izbornik… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 16.11.11. 14:30

Bilić samo frflja.Činjenica je da pojma nema,sreća nas pomazila ali prije svega napaljeni Olić.
Turska nas nadigrala u Maksimiru, dok smo u Istambulu srećom zabili brzi gol.
Na EP-u ćemo doživjeti debakl, pola tih igrača je limitirano, ali novinari su ti koji momčadi slažu.


registracija
22/4/11

www, 16.11.11. 14:35

Još uvijek dok je Bilić izbornik, Mamić nemože u "svoju repku" uguravati Samira i slične Kranjčare. To če se neminovno dogoditi tek kada Bilić ode i kada Mamić postavi svog čovjeka za selektora.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 16.11.11. 17:42

Bolo me K za nogomet, repku, Bilića i HNL ! Imam pametnijeg posla !


registracija
21/2/11

skyway, 16.11.11. 19:12

Ja ne branim Bilica i sve mi je jedno da li ga je trebalo ranije smijeniti, ali se ne mogu oteti dojmu da je autor clanka dobronamjeran. Naime, sve ovo sto je napisano moglo je malom igrom rijeci biti pretvoreno na de Bilicem konat.
Podjimo od cinjenice da smo mi mala nogometna nacija (vidi Dinamo u Europi), da su nam skuceni potencijali i da repka zivi u poharanoj i opljackanoj drzavi u kojoj kao takvoj nista nije normalno i sve je svedeno na tugaljivo bespomocni princip "corave kokosi". Prema tome dobri smo kakvi bi mogli biti u toj sferi nogoloptanja. I ne dirajmo Bilica jer on se ipak najbolje snalazi u ovoj zabokrecini odnosa i vrijednosti pod hrvatskom nebeskom kapom.


registracija
11/1/10

fluid, 16.11.11. 19:20

Bilić ima problema,kao i njegovi treneri,barem na pet-šest strateško tehničkih nedostatnosti u igri repke, da nikada neće biti siguran ishod njegove momčadi.Ma koga postavio.Neznanje u oduzimanju lopti protivniku kojemu stoje i do 5 igrača a da nitko nije blizu njega,je katstrofa.Ne flaster ali ne ni 5 metara od igrača koji će očigledno primiti loptu.Zakašnjeli pokušaj startom da se lopta oduzme,redovito je start za žuti karton ili šansa za gol.Neznaju uzeti loptu dozvoljenim startom,blizinom protivniku i presijecanjem dodavanja a također neznaju uzeti bez "žutog"faula.!?Šutiranje sa 25 metara1Zašto toga nema uopće.Biljarski se mora urolati gol.Katastrofa.Snalaženje špica u momentu šanse za gol.Katastrofa.Nabijačina bez imalo psihološke kontrole situacije.Šta rade treneri glede toga?Meni se čini da apsolutno to ne vide kao problem.Skokovi na ispucanu loptu od golmana.Nijedna ili vrlo vrlo rijetko,bude naša u skoku.Tu nas nema ni u priči.Zašto?Držanje lopti u nemogućim situacijama a igrač slobodan na par metara?Zašto.Zašto dozvoljavaju takve gafove.Redovito nakon gubitka takve lopte slijedi kontra i opasnost za naš gol.Tko to treba reći,Srni ili takvim tvrdoglavcima.?Dakle,smatram da Bilić ima itekako pogrešaka koje kao da uopće ne vidi.Igrati na borbenost i srce sa ovakvim promašajima,vodi najmanje u neizvjesnost a najčešće u zasluženi poraz.Lopte su naše kada protivnik pogriješi a ne zato što im mi znanjem oduzmemo!?Kakva je to tehnika i taktika?Zar ne vide igru drugih(klasa).Ne onih koji su isti kao mi.


registracija
22/3/11

vferari, 17.11.11. 14:16

Hrvati su narod kratkog pamćenja kako u politici tako i u sportu reagiraju od događaja do događaja a za dublju analizu nemaju znanja i zato bilo koji javan posao u hrvatskoj se neisplati radit jer deset godina možeš biti hvalje jedan gaf makar objektivan bit ćeš popljuvan prvi uspjeh ako preživiš kovat ćete u zvijzda to je mentalitet većine hrvata


registracija
24/10/11

klissilk, 18.11.11. 05:03

ova reprezentacija je dala svoj maksimum. ukoliko se momčad ne pomladi loše nam se piše.problem je u selektoru koji nije sklon promjenama.vjeruje ovim igračima od kojih većina sjedi na klupi u svojim klubovima.po meni je perspektiva ove momčadi nikakva.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika