16.11.2011. / 15:08

Autor: Hina

'Vlast koja bi bez oporbe mijenjala ustav bila bi vrlo opasna'

Vlast koja bi sama, bez opozicije, mogla mijenjati ustav, bila bi vrlo opasna i štetna za opće dobro hrvatskoga društva, piše u uredničkom kometaru "Odgovornost za Hrvatsku" najnovijeg broja katoličkog tjednika "Glasa Koncila".

Zoran Milanović i Jadranka KosorZoran Milanović i Jadranka KosorVlast koja bi sama, bez opozicije, mogla mijenjati ustav, bila bi vrlo opasna i štetna za opće dobro hrvatskoga društva, piše u uredničkom kometaru "Odgovornost za Hrvatsku" najnovijeg broja katoličkog tjednika "Glasa Koncila".

Komentirajući naglaske iz poruke biskupa u povodu parlamentarnih izbora, glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako je u Hrvatskoj "smišljeno na snazi sustav koji, osim na samim izborima, onemogućuje svaki nadzor nositelja vlasti, svako bitno utjecanje na važne političke odluke, a time i na bitno usmjeravanje pojedinih područja društvenoga života".

Po njegovim riječima postojeći izborni sustav, a koji očito odgovara najutjecajnijim strankama u Hrvatskoj, u sadašnjim hrvatskim prilikama omogućuje nezavisnim biračima (a takvih je ipak velika većina) tek kažnjavanje političara odnosno izričito izražavanje svoga "ne" političarima, bilo da im se glasovanjem pokuša oduzeti povlastica sudjelovanja u vlasti bilo da se njihovu vlast želi ograničiti - jer vlast koja bi sama, bez opozicije, mogla mijenjati ustav, bila bi vrlo opasna i štetna za opće dobro hrvatskoga društva.

"Načelno postoji i mogućnost da birači svojim glasom bilo kojoj listi omoguće dolazak na vlast, no u sadašnjim hrvatskim okolnostima to je ipak privid ili fikcija jer su samo dva politička bloka tako snažna po zajamčenim glasovima svojih vezanih birača, da na hrvatskoj političkoj sceni nažalost ne postoji treći blok ili treća politička snaga koji bi mogli ugroziti povlaštenost i izglede dvaju blokova koji se među sobom bitno razlikuju samo po ljudima koje okupljaju", smatra Miklenić.

U zaključku komentara napominje da ako vjernici birači na predstojećim izborima žele ispuniti svoju odgovornost za Hrvatsku, dužni su poduzeti dodatne korake i dodatne napore da ne budu ni od koga izmanipulirani i da mogu postupiti po svojoj slobodnoj i ispravno formiranoj savjesti te sudjelovati svojim osobnim glasovanjem na izborima.

Vezane vijesti

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Prideom i Jovanovićem odvraćaju od stvarnih problema

Katolički tjednik "Glas Koncila" u novom broju piše da je nevjerojatno kako se u hrvatskoj javnosti olako, od buha stvaraju slonovi i upravo je… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 16.11.11. 16:43

Gosp. Mikleniću bi bilo pametnije pisati o pedofilima i homoseksualcima u svojim redovima, a posebno bi se mogao potruditi da potakne crkvu na humanitarnu pomoć onima koji su u nevolji i to iz crkvene blagajne.


registracija
14/11/07

laufer, 16.11.11. 17:36

Za početak ukinuti harač koji Hrvatska plaća Vatikanu.
Onda uvesti tzv "crkveni porez", koji će plaćati isključivo vjernici svojoj Crkvi.
Kako se Katolička crkva voli dičiti podacima o silnim postocim vjernika u Hrvata, ne bi trebalo biti problema sa financiranjem...


registracija
15/8/09

vergilia, 16.11.11. 18:21

A kaj sad Miklenića brine Ustav?? Što bi se to moglo u Ustavu promijeniti pa da bude silno ugrožena Hrvatska?? Mulja on ko i uvijek, njega brine da će lijeva opcija promijeniti neke zakone koji pogoduju crkvi, samo neće to otvoreno reći, pa se kao brine za Ustav..:) Kako ga nije brinulo što je HDZ sa svojim prirepcima u ovih osam godina donio brdo glupih i nepotrebnih zakona i izmjena zakona i izmjena izijenjenih zakona, a nije ni dirnuo u neke zakone koje je odavno trebalo mijenjati, pa i ukinuti "jer su se okolnosti promijenile". To dotičnog popa nije brinulo??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika