16.11.2011. / 15:18

Autor: Deutsche Welle

Proširenje poslije Hrvatske: Ni teže ni sporije!?

Njemačka nije protivnik proširenja. Iz vladajuće Kršćansko demokratske unije poručuju da se eurointegracije odvijaju svojim tokom i opominju da je BiH izgubila još jednu godinu na svom putu ka Europi.

Doris PackDoris PackIako kaže da u ovim trenucima, dok se bore sa krizom, proširenje nije „najveći problem" za EU, europska parlamentarka, iz redova vladajuće njemačke Kršćansko demokratske unije (CDU), Doris Pack, inzistira na tome da Njemačka stoji iza obećanja danih u Solunu 2003. godine, kada je zemljama Zapadnog Balkana rečeno da će ući u EU, čim ispune potrebne uvjete za to.

„Prva u redu je Hrvatska 2013. godine", kaže Pack i dodaje da se do sljedećeg proširenja neće praviti veći razmak od onoga koji je potreban da započnu i da se završe pristupni pregovori, a što je najmanje pet godina.

„Nemojte brinuti. Stvari će se i dalje odvijati. Pitanje je tko će što dobiti u ovom trenutku, a odluka o tome će biti donijeta uskoro. Za Crnu Goru stvari su malo jasnije kada se radi o početku pristupnih pregovora. Što se tiče Srbije, kancelarka Merkel je još u Beogradu rekla da nije potrebno danas priznati Kosovo, ali da se mora stvoriti bolja klima. To znači nastaviti dijalog, ali i primijeniti rezultate tog dijaloga."

Od Srbije se ne traži više

Na upravo završenom kongresu CDU u Leipzigu nije bilo riječi o proširenju, osnovne teme su bile Europa i ekonomija. Doris Pack kaže da većina njenih partijskih kolega, kao i visoki dužnosnici stranke, smatraju da je dosadašnje proširenje EU bilo od pomoći, pogotovo za Njemačku. Kada su u pitanju budući koraci eurointegracija zemalja Zapadnog Balkana, Pack za Deutsche welle objašnjava da se stvari neće odvijati niti težim putem niti sporije u odnosu na hrvatske integracije. Istovremeno ona naglašava da se Srbiji ne postavljaju novi uvjeti.

„Nitko ne može reći da tražimo više. Ni ne traži se priznavanje Kosova u ovom trenutku i to je jasno. Ali, tražimo da život za građane na Kosovu, bez obzira na nacionalnost, postane bolji nego što jeste."

U BiH „sve još mora da se uradi"

Kada je u pitanju europski put BiH, Doris Pak, koja je i izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH, kaže da je za nama još jedna izgubljena godina na tom putu. Ona izdvaja viznu liberalizaciju kao jedan od napredaka BiH, ali kaže da se i dalje čekaju rezultati u mnogim drugimpodručjima .

„Sve treba biti odrađeno, ali za to su potrebni ljudi koji žele to napraviti, a ne oni koji samo misle na svoje pozicije, i pozicije drugih", kaže Pack za Deutsche welle i zaključuje da to ne samo da usporava državu u euroinetgracijskom procesu, već i otežava svakodnevni život građana BiH.

Autor: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika