16.11.2011. / 16:11

Autor: Hina

Monti sastavio talijansku vladu, preuzeo gospodarstvo

Bivši povjerenik Europske komisije Mario Monti u srijedu je sastavio novu tehnokratsku vladu u kojoj sam preuzima ministarstvo gospodarstva Italije suočene s dužničkom krizom koja prijeti eurozoni.

Mario MontiMario MontiBivši povjerenik Europske komisije Mario Monti u srijedu je sastavio novu tehnokratsku vladu u kojoj sam preuzima ministarstvo gospodarstva Italije suočene s dužničkom krizom koja prijeti eurozoni.

Nova vlada, koju je Monti objavio u predsjedničkoj palači u Rimu, a priseže u 5 sati poslije podne, morat će se brzo uhvatiti ukoštac s krizom koja je Italiju primorala na skupo zaduživanje i dovela na rub gospodarske katastrofe.

Predstavljajući kabinet Monti je izrazio nadu da će međunarodna tržišta pozdraviti novu vladu i uvjeriti talijansku javnost i parlament da se bolna politika štednje mora provesti.

Ugledni profesor ekonomije Monti je sam preuzeo dužnost ministra gospodarstva.

Corrado Passera iz talijanske banke Intesa Sanpaolo preuzima dužnost ministra infrastrukture, industrije i transporta.

Stranke su otežale Montiju zadaću sastavljanje nove vlade u kojoj nema političara, prema njegovoj želji.

Analitičari drže da će upravo zbog toga vlada biti ranjivija na zamke u parlamentu kada bude predlagala nepopularne mjere. No Monti je uvjeren da će odsutnost političara ukloniti i razlog za prijepore.

Monti svoj program štednje treba u četvrtak predstaviti Senatu te se očekuje glasovanje u oba doma parlamenta gdje se očekuje da će dobiti uvjerljivu većinu.

Sve stranke najavile su joj potporu osim Sjeverne lige, koja je bila partner u dosadašnjoj vladi premijera Silvija Berlusconija koji je morao podnijeti ostavku.

Reforme zahtijevaju europski lideri kako bi Italija obuzdala krizu eurozone, a proces pozorno motre tržišta koja vrlo nervozno prate hoće li Italija imati snage izvući se iz krize potaknute njezinim golemim javnim dugom i usporenim rastom.

Nova vlada sastavljena je u manje od tri dana otkako je ostavku u subotu predao Berlusconi koji je propustio provesti ključne potrebne reforme i time priodnio rušenju povjerenja u Italiju

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, koji je u izuzetnom kratkom roku proveo tranziciju s jedne vlade na drugu imenovao je Montija mandatarom u nedjelju navčer. Pozvao je naciju da uloži krajnje napore da vrati povjerenje tržišta.

Monti drži da bi njegova vlada trebala ostati na dužnosti do redovitih izbora 2013., unatoč širokom očekivanju da će mu političari dati kratak rok za reforme, a zatim tražiti prijevremene izbore.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika