16.11.2011. / 16:14

Autor: Hina

'Hrvatska je model za budućnost u regiji'

Hrvatska je sa svojom uspješnom demokratskom tranzicijom, regionalnom suradnjom i ulaskom u Europsku uniju model za budućnost u jugoistočnoj Europi, ocijenio je pomoćnik američke državne tajnice za europske poslove Philip Gordon u svjedočenju pred Kongresom.

Philip GordonPhilip GordonHrvatska je sa svojom uspješnom demokratskom tranzicijom, regionalnom suradnjom i ulaskom u Europsku uniju model za budućnost u jugoistočnoj Europi, ocijenio je pomoćnik američke državne tajnice za europske poslove Philip Gordon u svjedočenju pred Kongresom.

"Hrvatska je model za budućnost u regiji", rekao je Gordon u izvješću o stanju u jugoistočnoj Europi, iznesenom u ponedjeljak pred Pododborom za Europu i Euroaziju, Vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Pouka iz Hrvatske za druge zemlje u regiji jest: ako činite prave stvari, ostvarit ćete cilj. Kriteriji su borba protiv korupcije, mir sa susjedima i demokracija, rekao je Gordon.

U pisanom izvješću o Hrvatskoj, koji je u okviru svjedočenja podnio kongresnom pododboru, Gordon je istaknuo da Hrvatska nastavlja biti pozitivan primjer za jugoistok Europe, te kako se očekuje da 2013. postane 28. članica Europske unije.

"Zamah koji je rezultirao iz tranzicije Hrvatske, treba kultivirati kao model diljem regije", naglasio je Gordon.

Hrvatski uspjeh pokazao je mogućnost napretka, iako uz težak rad i žrtvu, u interesu građana regije, dodao je pomoćnik državne tajnice.

U pisanom je izvješću citirao državnu tajnicu Hillary Clinton koja je kazala da je Hrvatska pokazala kako europske i euroatlantske integracije nisu samo vrijedan, već i dostižan cilj.

Američki je diplomat također istaknuo da je uspjeh bio moguć tek pošto su Slovenija i Hrvatska pristale na pregovore i kompromis oko bilateralnoga graničnog spora.

Veći dio njegova svjedočenja odnosio se na odnose Srbije i Kosova, te na probleme s formiranjem vlade u Bosni i Hercegovini.

Ističući da je BiH postigla velike uspjehe u zadnjih 15 godina, kao što su članstvo u Vijeću sigurnosti UN i sudjelovanja u snagama NATO-a u Afganistanu, Gordon je izrazio razočaranost što više od godinu dana nakon izbora u BiH nije formirana vlada.

Govoreći o napretku postignutom u Srbiji, Gordon je rekao da je SAD snažno podržava europske aspiracije Beograda, ali su suglasne s europskim partnerima da Srbija mora prihvatiti realnost nezavisnog i multietičnog Kosova, u okvirima sadašnjih granica.

"Ohrabreni smo napretkom glede vladavine prava, demokracije, borbe protiv korupcije i pitanja ratnih zločinaca, kao pozitivnim koracima prema EU", kazao je.

Istodobno je upozorio kako je "teško zamisliti da se EU-u pridruži zemlja koja aktivno financira odvojene institucije u susjednoj državi i koja s njom dijeli granice koje nisu regulirane, kontrolirane i priznate".

Gordon je prenio da Washington očekuje punu suradnju srbijanske vlade s KFOR-om i EULEX-om u hitnom uklanjanju blokada na sjeveru Kosova i osiguranju kontrole granica.

Ponovio je kako je jasan cilj politike američke administracije integracija svih zemalja jugoistočne Europe u euroatlantske institucije kao najbolji način da se osigura dugoročan mir, stabilnost i prosperitet.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 16.11.11. 16:18

Hahahaha, ovo je kao dobar vic :P


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 16.11.11. 16:35

Kako ga samo nije sram izgovorit ovakvo nesto? Ili covjeku jednostavno nedostaje inteligencije?


registracija
5/1/07

james, 16.11.11. 16:37

Jebate, kaj onda njih tek čeka?


registracija
24/3/10

bagsy, 16.11.11. 19:04

OWS :))


registracija
22/6/10

Konstantinos, 16.11.11. 21:42

Svidalo se to nekima ili ne, ali nama su najvazniji saveznici Ameri i u pravu su to sto govore! Kad smo mi sami slijepi pored vlastitih ociju dobro je da nam ih otvore - stranci! Na zalost. Inace, citav proces "modernizacije" i "civilizacije" ostalih zemalja Balkana bit ce po hrvatskom uzoru! To je jedini put za trajnu stabilizaciju regije, ovo je kraj za sve ratne huskace, mitomane i veliko drzavnicke ideologije.


registracija
30/11/10

jato, 17.11.11. 08:26

Ha ha ha ha ha ha ha ha, baš me lijepo nasmijao ovaj prdonja.
Kradez CroaTIA JE MODEL NEPROFESIONALIZMA,NEMARA,LOPOVLUKA,ZAŠTIĆENE KASTE,JEDNOUMLJA,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika