16.11.2011. / 17:48

Autor: Hina

I Hečimović govorio o opasnosti neprijateljskog preuzimanja Podravke

Bivši član nadzornog odbora Podravke Marko Hečimović, koji je u tom tijelu predstavljao male dioničare, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi Spice da se i na službenim sjednicama razgovaralo o mogućnosti neprijateljskog preuzimanja koprivničke prehrambene industrije.

Damir PolančecDamir PolančecBivši član nadzornog odbora Podravke Marko Hečimović, koji je u tom tijelu predstavljao male dioničare, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi Spice da se i na službenim sjednicama razgovaralo o mogućnosti neprijateljskog preuzimanja koprivničke prehrambene industrije.

Tezu o neprijateljskom preuzimanju do sada je spomenulo nekoliko članova nadzornog odbora Podravke, no Hečimović je prvi koji je rekao da se o tome razgovaralo i na službenim sastancima. Ipak, Hečimović koji je u nadzornom odboru bio od 2000. do 2008. nije mogao sa sigurnošću reči kada je to točno bilo.

Kazao je da je bilo više pokušaja stranih investitora da se domognu Podravke te da je sličan pokušaj spriječen i nekoliko godina ranije. Dodao je da je stav većine bio da tvrtka treba ostati u domaćim rukama, prvenstveno da bi se zaštitila radna mjesta te kako bi se spriječilo preuzimanje branda i preseljenje proizvodnih pogona.

Neki dosadašnji svjedoci kazali su da tema neprijateljskog preuzimanja nikada nije bila na dnevnom redu nadzornog odbora, ali da se o njoj često razgovaralo neformalno čak i u svakodnevnim razgovorima po koprivničkim ulicama i kafićima.

Optužene u aferi Spice tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su tvrtku branili od neprijateljskog preuzimanja.

Za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna USKOK tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Suđenje se nastavlja 21. studenoga kada bi trebao svjedočiti predsjednik uprave Privredne banke Božo Prka koji je također bio član Podravkina nadzorna odbora.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika