17.11.2011. / 15:05

Autor: Sandra Bartolović

Sitna boranija

Pad na prvom (alko)testu

Kukuriku koalicija načinom izlaska iz skandala s varaždinskim gradonačelnikom sama je sebi oduzela pravo na ljutnju kada im se kaže da su svi isti

I ovce i novce. Tako bi Kukuriku koalicija. Ali toga nema, osim u reklami ovce Gregora. Kukurikavci, koji se zaklinju u poštenje, vjerodostojnost, odgovornost, visoke moralne principe, promjenu u ponašanju i novi model politike koji sa sobom donose, bez dvostrukih i selektivnih kriterija, opasno su pali na prvom ispitu zbog nekakvog pijanog pikzibnera iz Varaždina koji misli da je nedavnim smještanjem stražnjice u gradonačelničku fotelju uhvatio Boga za bradu, pa mu je, slijedom toga, sve dopušteno i oprostivo.

Nadolazeća kastavska vlast htjela je, nakon neugodnosti koju joj je prouzročio Čačićev mali od kužine Goran Habuš, istovremeno demonstrirati moralnu i političku dosljednost, a pritom ne dopustiti rasplamsavanje unutarkoalicijskih trzavica u javni sukob, i izabrali su najgoru moguću varijantu. Pustili su da im se afera nekoliko dana nekontrolirano valja u javnosti, bez bilo kakvog pomišljanja na sankcioniranje mladog HNS-ovca sklonog čašici i njegovo trenutačno, potpuno uklanjanje sa svih javnih funkcija.

Savjest HNS-a

Onda su se nešto uzmucali kako je to strašno i nedopustivo, ali ga neće kazniti micanjem s liste za Sabor i s gradonačelničkog mjesta, uz čvrsto obećanje kako je prvi idući koji se nađe u takvom prijestupu gadno nagrabusio, da bi mu u konačnici, nakon izrazito negativnih reakcija u javnosti i likovanja i poentiranja glavne političke suparnice, ipak uskratili šansu za ulazak u Sabor. Pritom i dalje ostaje varaždinski gradonačelnik.

Zašto se mete Habuš a Čačić ne?  Photo: Marko Jurinec/PIXSELLZašto se mete Habuš a Čačić ne? Photo: Marko Jurinec/PIXSELLŠef Kukuriku saveza Zoran Milanović odluku o tome prepustio je savjesti HNS-a, iako je Habuš na nedavnim izvanrednim varaždinskim izborima bio kandidat Kukuriku koalicije, a ne samo HNS-a. Milanović se priklonio izmotavanju i petljanju kako bi relativizirao stvar i izbjegao sukob sa svojim strateškim partnerom Radimirom Čačićem koji je u situaciji sličnoj Habuševoj, a kojemu su u njihovoj budućoj administraciji namijenjene puno važnije i ozbiljnije zadaće od onih koje bi imao zlosretni anonimus koji se zatekao na čelu jednog grada.

Kako i zašto može Čačić?

Milanović je migoljio jer mu u stranci vrije nezadovoljstvo zbog HNS-ovih gafova koji bi mogli ugroziti očekivanu relativno laku i komotnu izbornu pobjedu, i postavljaju pitanja, ali više onako za sebe da ne talasaju previše - "ako na listu ne može Habuš, kako i zašto može Čačić". Nije im jasno i kako to da Habuš nije pogodan za ulazak u Sabor, ali sa svojim neslavnim alkoholno-prometnim referencama može u njihovo ime voditi Varaždin, pa zdvajaju "zar su Varaždinci za nas građani drugog reda". Ustravljeni su da Jadranka Kosor možda ipak nije bila u pravu kada je trijumfalistički pred novinarima ustvrdila kako je pravi šef njihove koalicije ipak Radimir Čačić.

Photo: Matija Topolovec/PIXSELLPhoto: Matija Topolovec/PIXSELLNa žalost po Kukurikavce, Habuš bi sasvim sigurno ostao legitimni izborni kandidat na njihovoj listi u trećoj izbornoj jedinici da javnost i politički konkurenti nisu graknuli. Stoga potezi iznuđeni u zadnji trenutak prije potpune katastrofe nikako ne govore u prilog tome da će sa sobom donijeti drugačiju vlast, koja će poštovati građane i koja će zauzvrat, i za razliku od svih dosadašnjih vlasti, imati poštovanje svojih građana. Da su izostale žestoke reakcije, Habuš bi se provukao, a oni bi i dalje nesmetano mogli prodavati jadne fore o novim vjetrovima koje donose sa sobom.

'Povjerenje'

Ovom djelomičnom sanacijom štete ostaju i dalje neuvjerljivi i neprincipijelni kao i oni koje žele smijeniti s vlasti, jer pokazuju da njihovi moralni standardi ni za jotu nisu napredniji od onih koje je inaugurirala aktualna vladajuća kasta. Kukuriku koalicija načinom izlaska iz skandala sama je sebi oduzela pravo na ljutnju kada im se kaže da su svi isti. Milanović poput Jehovina svjedoka hoda okolo i mantra kako je "ključna riječ ove kampanje povjerenje".

Sasvim ispravno zaključuje kako je ljudima ubijena vjera u politiku i poručuje kako tu vjeru moraju vratiti i da je to njihov glavni zadatak. No, već je sada sasvim izvjesno da svoj glavni zadatak u mandatu koji je vjerojatno pred njim neće ispuniti.

Vezane vijesti

Rasprodaja i u nacionalnim parkovima

Rasprodaja i u nacionalnim parkovima

U sklopu nove politike upravljanja nacionalnim parkovima i parkovima prirode potiho se priprema i nova privatizacija. Ministarstvo zaštite okoliša i… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 17.11.11. 18:21

svi su politicari moralno slicni, ali titini koalicijski kokosari su i gospodarski primitivci, u Europi smatrani kao segrti


registracija
11/1/10

fluid, 17.11.11. 18:24

Smatram da slučaj Čačić i slučaj Habuš,u politčkom smislu,nisu ni slični.Čačić,ako i bude proglašen krivim za kazneno djelo iz nehata,u tu situaciju se doveo svjesnim nehatom.Habuš se u ovu situaciju doveo svjesno,ne iz nehata.O tome šta je šta,od navedenog,potrebno je malo više poznavanje prava ako se dogode zakonom zabranjena djela(prometna nezgoda sa posljedicama.kao što je to slučaj i kod Čačića i kod Habuša).U hrvatskom zakonu se kaže;"Počinitelj za djelo iz nehata,može biti i oslobođen od odgovornosti".Šta stoji u mađarskom zakonu,nemam pojma pa nemogu komentirati implikacije ni u alternativi.Da Čačić računa na olakotne okolnosti,posve je jasno ali kako će izgledati presuda do konačnosti,to je na mađarskom pravosuđu.Vjerujem da to ni Čačić nema pojma.Habuš se svjesno doveo u pijano stanje i svjesno je sjedao u vozilo pijan,za razliku od Čačića.Time se doveo u poziciju svjesnog i potencijalnog počinitelja nedozvoljene radnje.Razlika je kao nebo i zemlja iako implicira na sličnost(zbog prometne kategorije događaja).Mnogi će reći da je to isto ali zaista nije.U pravnom smislu nije.Habuš je svojim svjesnim i namjernim činjenjem prekršaja ,kazneno i moralno odgovoran.Svjesno htjeti i učiniti neko djelo(Habuš),ili olako držati da se djelo neće dogoditi(Čačić) i,uopće nije ista kategorija.HNS je pogriješio što ga odmah nije suspendirao.Bez obzira na konzekvence.Ovdje je na djelu isključivo nedosljednost HNS-a i to implicira mnoge opravdane i neopravdane sumnje i za ubuduće.


registracija
6/7/11

petamati, 17.11.11. 18:30

Zbog jedne prometne nezgode i Habusa kome se dogodilo pijanstvo Kukuriku koalicija je dokazala da je ista kao i HDZ.Malo Morgen gospodjo Sandra.Ova jadna zemlja trpi posast kradje,kriminalne pretvorbe,crnih torbi i jos puno drugih "nepodobstina" 17 godina,i sada vi poentirate da su svi isti.Da puknes od jada.


registracija
28/11/11

KOCA1111, 30.11.11. 09:16

Da li smo sposobni u još suverenoj, slobodnoj i nezavisnoj hrvatskoj državi proglasiti isključivo gospodarski pojas na moru, kopnu i u zraku i u to ime godišnje dobiti 23 milijarde eura zbog geostrateškog položaja Hrvatske? Za ostali dio posla ne brinite, zaposlit ćemo 300 000 Hrvata i Hrvatica, dignuti plaće i mirovine 30% BDP dignuti za 7%...i sve to u roku od šest mjeseci!
Gospodarski program STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA o izlazu RH iz moralne i gospodarske krize je izišao na svjetlo dana. Rezultati 15 godina rada nezavisnih hrvatskih intelektualaca iz Hrvatske i svijeta darovani su Hrvatskom Narodu. Ovim programom osigurava se sretna budućnost Hrvatskom Narodu i Državi Hrvatskoj. Ovi programi se ne mogu realizirati bez Vlade, pa je nužno da u tu Vladu uđe STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA, u protivnom Hrvatska tone u provaliju bez dna.
Intervju dr. sc. Ivana Miloša „Glasu koncila“ od 27.studenog 2011.
Projekti za izlaz iz gospodarske i političke krize „Glas koncila“ br.8, od 21.veljače 2010.
http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=19508
Sa štovanjem Predsjednik SHZ Željko Vinski


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika