17.11.2011. / 15:20

Autor: Nacional.hr

Šimunović na NATO konferenciji u RACVIAC-u

Na konferenciji „Proširenje NATO-a - integracija i sigurnost u regiji jugoistočne Europe" sudjeluju predstavnici ministarstava obrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO-a i PzM-a iz regije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Srbija, Crna Gora) kao i predstavnici NATO-a, EUFOR-a, Atlantskog vijeća, Instituta za međunarodne odnose te Fakulteta političkih znanosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Pjer Šimunović (Foto: MORH)Pjer Šimunović (Foto: MORH)Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović sudjelovao je na konferenciji „Proširenje NATO-a - integracija i sigurnost u regiji jugoistočne Europe", priopćeno je iz MORH-a. Državni tajnik je održao izlaganje u sklopu panela „Iskustva pristupanja nakon posljednjeg proširenja NATO-a". Panel je organiziran drugog i posljednjeg dana konferencije koju u vojarni „Vitez Damir Martić" u Rakitju organiziraju RACVIAC- Središte za sigurnosnu suradnju i NATO.

Tijekom izlaganja Šimunović je dao naglasak na iskustva Republike Hrvatske stečena tijekom razdoblja pristupanja Sjevernoatlantskom savezu, s naglaskom na Godišnje nacionalne programe (ANP), koje je Hrvatska realizirala u sklopu ciklusa Akcijskog plana za članstvo (MAP). Iz naučenih lekcija vidljivo je da su za uspješno pristupanje bili nužni adekvatno i kvalificirano vojno i civilno osoblje, reforma i organizacija struktura simetričnih s NATO-ovim, te provođenje odgovarajućih, također simetričnih procedura, i to na svim razinama, naglasio je Šimunović. Preduvjeti za pristupanje bili su politička volja, potpora javnosti, uspostava diplomatskih odnosa sa NATO-om, zemljama članicama i susjednim zemljama, te operativna učinkovitost u provedbi MAP-a i Godišnjih nacionalnih programa. U nastavku, Šimunović je istaknuo da je bitno uspostaviti i zadržati kontinuitet između procesa pristupanja i samog članstva u NATO-u. Iskustva iz pristupanja bitna su u kasnijoj integraciji, zaključio je Šimunović.

U kasnijoj raspravi, državni tajnik je istaknuo i benefite koje je Hrvatskoj donijelo članstvo u NATO-u. Prije svega, RH je dobila veću sigurnost uz manje troškove, sigurnost kakvu ne bi ni u kojem slučaju mogla ostvariti oslanjajući se isključivo na vlastite kapacitete. Nadalje, postala je aktivna u procesima odlučivanja, te se našla među državama koje pripadaju Zapadu i dijele iste vrijednosti liberalne demokracije. Kad se govori o ekonomiji, činjenica je da se pristupanje NATO-u poklopilo sa globalnom ekonomskom krizom. No, primjerice, članstvo je mnogim hrvatskim tvrtkama omogućilo pristup NATO-ovim natječajima otvorenim samo za zemlje članice i neke od njih tu su mogućnost već iskoristile, rekao je Šimunović.

Na konferenciji „Proširenje NATO-a - integracija i sigurnost u regiji jugoistočne Europe" sudjeluju predstavnici ministarstava obrane i vanjskih poslova zemalja članica NATO-a i PzM-a iz regije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Srbija, Crna Gora) kao i predstavnici NATO-a, EUFOR-a, Atlantskog vijeća, Instituta za međunarodne odnose te Fakulteta političkih znanosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svrha konferencije je ispitati NATO integracijske i pristupne perspektive zemalja jugostočne Europe, kroz razmjenu iskustava o reformama nužnim za ispunjenje uvjeta za članstvo, posebice u svjetlu novog Strategijskog koncepta NATO-a usvojenog na lisabonskom samitu u studenom 2010. godine.

Uz izlaganje državnog tajnika Šimunovića, vrijedi istaknuti i izlaganje glasnogovornika Vojnog odbora NATO-a, talijanskog brigadnog generala Massima Panizzija, koji je prvog dana konferencije održao predavanje „Predstojeći sigurnosni izazovi u sklopu novog Strategijskog koncepta NATO-a". Ključne teme predavanja bile su strategijsko okruženje i aktualne NATO-ove operacije i sigurnosni izazovi. Govoreći o potonjoj temi, general Pazzini je kao ključne izazove označio transformaciju NATO-a, koncept pametne obrane, jačanje odnosa s Rusijom i drugim partnerima, borbu protiv terorizma, cyber-obranu te probleme vezane uz raketno naoružanje.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika